Fara nunti sambata? Ce spune Patriarhia Romana

Marti, 24 Iunie 2014, ora 18:13
8396 citiri
Fara nunti sambata? Ce spune Patriarhia Romana
Foto: Fotograph.md

La scurt timp dupa ce protopopul de Barlad, preotul paroh Vasile Laiu, a spus ca Biserica Ortodoxa ar putea interzice oficierea cununiilor religioase in zilele de sambata, reprezentantii Patriarhiei au venit cu o lamurire in acest sens.

Contactat de Ziare.com, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a infirmat informatia, spunand ca respectivul preot si-a exprimat doar un punct de vedere personal, care nu reprezinta pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).

"E falsa (informatia - n.red.), nu are nicio legatura cu realitatea. Credeti ca o decizie a Patriarhiei se anunta la Vaslui? Este un punct de vedere exprimat intr-o publicatie locala, dar nu sunt argumente. Nu exista aceasta intentie nici la Sfantul Sinod, nici la Patriarhie. Parintele protopop nu reprezinta vocea Patriarhiei sau a Sfantului Sinod, daca il invocati. Aici trebuie sa ramanem cu discutia", a declarat parintele Constantin Stoica.

Intrebat despre oranduirea bisericeasca straveche pe care protopopul vasluian a invocat-o, cea care spune ca ceremoniile religioase de cununie trebuie sa fie oficiate doar dupa Sfanta Liturghie, reprezentantul Patriarhiei a spus ca parintele Vasile Laiu nu cunoaste canoanele.

Intrebat daca se pune problema vreunei sanctiuni pentru protopopul vasluian care a facut declaratiile ce s-au raspandit rapid in toata presa, reprezentantul Patriarhiei a declarat ca "nu s-a gandit nimeni" la o astfel de masura.

Marti dimineata, presa centrala a preluat o informatie din publicatia locala

Vremea Noua, potrivit careia Biserica Ortodoxa ar putea sa interzica oficierea cununiilor religioase in zilele de sambata.

Fara nunti sambata! De ce vrea Biserica sa le interzica

Motivul ar fi fost legat de faptul ca aceastea sunt urmate, de obicei, de o petrecere care se prelungeste pana duminica, zi in care oamenii ar trebui sa fie prezenti la biserica pentru Liturghie, nu sa se refaca dupa chefuiala din noaptea de nunta.

"Este normal sa nu se mai oficieze cununia sambata din considerentul ca dupa slujba religioasa urmeaza o petrecere. Sambata seara oamenii merg la petrecere, care se prelungeste si duminica.

Lumea normala, care pretinde ca este crestina, ar trebui sa fie prezenta duminica la biserica. Din cauza acestor petreceri, de oboseala sau din alte motive, nu mai pot participa la slujba de duminica", a motivat protopopul de Barlad, preotul paroh Vasile Laiu.

Acesta a invocat o randuiala canonica veche a bisericii, in care s-ar stipula ca slujbele religioase de cununie trebuie sa se faca numai dupa Sfanta Liturghie.

"Biserica trebuie sa-si intre in drepturi. Asa cum o lege trebuie respectata in stat, asa trebuie respectata si legea bisericeasca, care nu este de un an - doi, ci este de 2.000 de ani", a mai spus reprezentantului Protopopiatului Barlad.

In cazul in care Biserica Ortodoxa ar fi luat o astfel de masura, viitorii miri care au rezervat restaurante pentru petreceri de nunti pentru noptile de sambata spre duminica ar fi trebuit sa reprogrameze rezervarile.

Patriarhia Romana interzice nuntile in aer liber - Preotii vor oficia cununii doar in biserica

Totusi, in 2013, Patriarhia Romana a luat o masura drastica in ceea ce priveste nuntile, interzicand oficierea cununiilor religioase in aer liber sau in alte locuri decat lacasele de cult, cu scopul de a pastra sacralitatea tainelor religioase.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Patriarhie interzicere nunti sambata, #Biserica Ortodoxa cununii sambata, #cununii religioase biserica Ortodoxa , #biserica