Fostul cardinal Keith O'Brien, acuzat de abuzuri sexuale, si-a recunoscut vina

Luni, 04 Martie 2013, ora 18:45
2288 citiri
Fostul cardinal Keith O'Brien, acuzat de abuzuri sexuale, si-a recunoscut vina

Fostul cardinal Keith O'Brien a recunoscut ca a avut o "conduita sexuala nepotrivita", la o saptamana de la demisia din cea mai inalta functie clericala din Biserica Romano-Catolica britanica, dupa ce a fost acuzat ca ar fi abuzat sexual de mai multi preoti in anii '80.

Keith O'Brien, cel mai inalt cleric catolic din Biserica Scotiei, urma sa faca parte din conclavul care va alege urmatorul papa, dar a anuntat ca va renunta la responsabilitatile bisericesti, informeaza New York Times.

"As vrea sa profit de aceasta ocazie pentru a recunoaste ca au fost momente in care comportamentul meu sexual a incalcat standardele pretinse de la mine ca preot, arhiepiscop si cardinal", a transmis duminica O'Brien.

Acuzatiile de abuz sexual i-au fost aduse fostului cardinal, acum in varsta de 74 de ani, de trei actuali preoti si un fost preot. Faptele s-ar fi petrecut in urma cu mai multe decenii, dupa ordinarea lui O'Brien ca preot, in 1965.

Victimele sale ar fi fost, la vremea producerii abuzurilor, un seminarist, un preot de varsta medie si doi preoti tineri. Primul abuz s-ar fi petrecut in 1980, cu cinci ani inainte ca O'Brien sa fie numit arhiepiscop.

Initial, fostul cardinal a respins acuzatiile si a spus ca va cere ajutorul unui avocat. Duminica, insa, acesta a transmis mesajul prin care a recunoscut ca este vinovat, socand intreaga lume catolica. "Vreau sa le prezint scuze celor pe care i-am ranit si sa le solicit iertarea. Bisericii catolice si oamenilor din Scotia le cer iertare. Imi voi petrece restul vietii retras. Nu voi mai lua parte la activitatile publice din cadrul Bisericii Catolice din Scotia", a transmis O'Brien.

Surse din interiorul Vaticanului au declarat presei britanice ca insusi Papa Benedict al XVI-lea i-ar fi cerut lui O'Brien sa isi dea demisia.

De asemenea, au existat zvonuri conform carora fostul Suveran Pontif si-ar fi demisia din cauza scandalurilor sexuale in care a fost tarata Biserica Romano-Catolica in ultimul deceniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cardinal Keith O Brien vinovat, #Keith O Brien abuz sexual, #Keith O Brien demisie, #scandal sexual Buserica Catolica , #biserica