Incepe postul Sfintei Maria

Marti, 31 Iulie 2012, ora 11:45
14260 citiri
Incepe postul Sfintei Maria

Postul Adormirii Maicii Domnului, intotdeauna cu data fixa, de la 1 la 15 august, ziua cand Maica Domnului a trecut de la viata pamanteasca la cea cereasca, este randuit de Biserica crestin-ortodoxa spre aducerea aminte de virtutile alese ale Sfintei Fecioare, dar si de postul cu care ea insasi, dupa cum spune traditia, s-a pregatit pentru trecerea la cele vesnice.

Originea acestui post trebuie cautata prin secolul al V-lea, cand cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat si cand sarbatoarea Adormirii ei a inceput sa primeasca o mai mare importanta. Data si durata postului pentru toata ortodoxia au fost stabilita abia in secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol, care a hotarat ca postul sa inceapa la 1 august si sa dureze 14 sau 15 zile, pana la sarbatoarea Adormirii, 15 august.

Desi scurt, de numai doua saptamani, postul Sfintei Maria este foarte aspru. Astfel, Biserica le cere credinciosilor ca, in zilele de luni, miercuri si vineri sa nu manance nimic pana la ora 3 dupa amiaza, ora dupa care sa se consume mancare uscata, adica fara grasime. In celelalte zile, se mananca, de asemenea, fara ulei si numai sambata si duminica sunt premise vinul si uleiul.

In Postul Sfintei Maria exista o singura dezlegare la peste, pe 6 august, cand praznuim Schimbarea la Fata a Domnului pe Muntele Tabor, ziua cand, potrivit traditiei noastre, a romanilor, natura incepe sa se pregateasca de toamna.

Postul, insa, nu inseamna doar abtinerea de la a manca anumite produse, ci reprezinta si o hrana a sufletului, prin rugaciune, prin retinerea de la ganduri si fapte rele, de la relatii conjugale si, in final, prin cainta si spovedanie.

Postul, tinut cu credinta, si respectat precum spune Biserica, reprezinta de fapt, pregatirea corpului si a sufletului pentru primirea Sfintei Impartasanii, cu trupul si sangele lui Hristos.

Inainte de Sfanta Impartasanie nu se consuma nu se mananca si nu se bea nimic, nici macar apa, de la trezire pana la primirea Impartasaniei. Primirea Sfintei Impartasanii certifica faptul ca prin post ne-am curatat sufletele si trupurile de pacate, devenind mai buni si mai iubitori de Dumnezeu.

Din punct de vedere medical, postul reprezinta o buna cura de detoxifiere a intregului organism, pentru ca in aceasta perioada se pot consuma multe fructe si legume crude de care acum, vara, sunt pline tarabele din piete. Studii recente au concluzionat ca postul, prezent in toate culturile si traditiile din lume, nu reprezinta doar un mijloc de prevenire a bolilor, ci si calea naturala de vindecare a lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#post Sfanta Maria, #alimente de post, #Sfanta Maria datini obiceiuri , #biserica