IPS Teodosie si-a adus avocat belgian sa-l scape de acuzatiile DNA

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 12:31
4204 citiri
IPS Teodosie si-a adus avocat belgian sa-l scape de acuzatiile DNA
Foto: Basilica

Avocatii care il reprezinta pe IPS Teodosie, in dosarul in care a fost trimis in judecata de DNA pentru obtinere fara drept de fonduri europene, au depus in instanta opinia unui avocat din Bruxelles, care ar putea demonstra ca acuzatia de frauda cu fonduri europene "nu are fundament legal".

Opinia avocatului belgian Bernard O'Connor este importanta, dupa parerea reprezentantilor Cabinetului de Avocatura care il reprezinta pe IPS Teodosie, deoarece acesta este specializat in legislatia europeana privind fondurile europene pentru agricultura.

"Pe scurt, concluzia acestei opinii este ca utilizarea legii penale cu privire la frauda in legatura cu faptele din prezenta cauza nu este in conformitate cu practica UE", arata reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului.

Prezent, luni dimineata, la Tribunalul Constanta, IPS Teodosie a precizat ca instanta a fixat pentru data de 3 mai termen pentru analizarea documentului, data care va aduce "lamurirea situatiei".

"Am depus un document din partea expertului european care a intocmit legea APIA si care este si avocat european si care nu a gasit niciun temei pentru incriminarea mea. Asteptam data de 3 mai, care ne va aduce lamurirea si limpezirea situatiei", a declarat presei IPS Teodosie.

Intrebat de ce nu a fost depus documentul respectiv mai devreme, prelatul a precizat ca expertul a avut nevoie sa studieze rechizitoriul si abia la sfarsitul saptamanii trecute a fost terminata documentatia.

"La dosar nu prea sunt dovezi. Aceasta constata expertul, nu intelege de unde au gasit procurorii dovezi care nu exista. Legea aceasta nici nu incrimineaza penal. (...) Chiar cei care au dat procese verbale si rezolutii de la APIA, ca lucrurile sunt in ordine, nu a inteles avocatul european de ce s-au constituit parte, pentru ca se contrazic ei insisi", a mai explicat el.

Reprezentantii acestuia sustin ca acuzarea IPS Teodosie de frauda cu fonduri europene nu are fundament legal.

"Ne exprimam increderea ca procurorii vor intelege ca au gresit in acest dosar si vor renunta la acuzatii", arata acestia.

Conform Arhiepiscopiei Tomisului, documentul respectiv a fost emis de Bernard O'Connor, din cadrul firmei de avocatura NCTM Baroul de Avocati din Bruxelles, Belgia, este destinat utilizarii in fata instantelor romane si se face pe fondul urmaririi penale a Arhiepiscopului Petrescu Teodosie pentru frauda in finantarea activitatilor agricole. Opinia se refera la functionarea legislatiei UE pentru efectuarea de plati UE catre agricultori.

Avocatul considera ca utilizarea legii penale cu privire la frauda in legatura cu faptele din aceasta cauza, care il priveste pe inaltul prelat, nu este in conformitate cu practica UE.

"Nu exista dovezi cu privire la intentia de fraudare si nu exista nicio dovada de intelegere secreta intre solicitant si APIA, nu exista nicio dovada palpabila ca terenul in cauza nu a fost de calitate agricola buna (singura proba fiind zvonurile). (...) Se poate pune la indoiala ca APIA, agentia de plata, si-a indeplinit in mod corespunzator atributiile in asigurarea faptului ca finantarea din partea Uniunii este distribuita in mod corespunzator", se arata in concluziile documentului avocatului belgian.

Potrivit reprezentantilor prelatului, Bernard O'Connor practica dreptul UE in Bruxelles - Belgia din 1986 si are o experienta considerabila in dreptul agricol. Acesta a scris o serie de carti si monografii cu privire la diferite aspecte ale dreptului agricol al UE si a contestat politica agricola in instantele UE de la Luxemburg.

O'Connor este avocat pentru Consiliul Uniunii Europene, in numeroase cazuri aduse in fata instantelor UE.

Iata acuzatiile DNA la adresa lui IPS Teodosie.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Teodosie proces avocat belgian, #Teodosie proces frauda avocat strain , #biserica