Minuni de patrimoniu, langa Bucuresti: Biserica monument din Balteni (Galerie foto)

Luni, 30 Mai 2011, ora 20:24
9417 citiri
Minuni de patrimoniu, langa Bucuresti: Biserica monument din Balteni (Galerie foto)
Foto: Liviu Anghel / Ziare.com

Aproape de vila prezidentiala de protocol de la Scrovistea, la 35 de km de Bucuresti, in satul Balteni, se afla o biserica datand de pe vremea voievodului Radu Negru. Fostul presedinte, Ion Iliescu, vine aproape in fiecare an aici, de Inviere, impreuna cu sotia sa, pentru a lua lumina.

Manastirea Balteni, spune legenda, a fost fondata de voievodul Radu Negru, in urma unui vis pe care acesta l-a avut in acelasi loc, inaintea unei batalii cu tatarii. Acest loc avea sa-i serveasca drept fortareata si adapost in timpul vremurilor de restriste, dar si in cele de pace, ca loc de rugaciune.

In acea vreme, locul era o insula care impiedica atacurile inamicului, iar stejarii seculari serveau drept zid de netrecut, acest loc gasindu-se in mijlocul padurii Vlasiei.

Dupa ridicarea manastirii, istoria isi urmeaza cursul cateva sute de ani si ne arata tarziu ca ea a fost reconstruita din temelii de marele vornic (mare nobil insarcinat cu administrarea suprema a Principatelor Romane), Hrizea, deoarece aceasta a fost din nou arsa de dusmanii navalitori, dovada demonstrata si de inscriptia votiva (exprima o fagaduinta solemna fata de divinitate) care se gaseste deasupra portii de intrare si care mentioneaza:

"Aceasta sfanta biserica, avand sarbatoarea pastorala de Sfantul Nicolae, a fost ridicata de mine-insumi, credinciosul lui Isus Hristos, Marele Vornic Hrizea, ceea ce bunul Dumnezeu mi-a permis sa cheltui si am facut aceasta rugaciune intru inchinaciunea pentru Dumnezeu si al Sfintei Treimi, si in numele Sfantului Nicolae...de unde am inceput cladirea bisericii pe vremea prea-fericitului Print Alexandru, fiul lui Radu.....1626".

Textul inscriptiei votive, in limba romana, avand caractere chirilice, este gravat in piatra, cu multa maiestrie si arta. Pe peretele din exterior, in partea dreapta a intrarii bisericii, se poate vedea gravat in caractere chirilice de culoare rosie, urmatorul text:

"Aceste cuvinte au fost talmacite de mine-insumi, mesterul Stoica, ca sa stie ca am lucrat jiltul pentru sfanta biserica...ca fiind parinte staret(..)... si care a construit..... Vornic Hrizea si sotia sa Dumitra, pe timpul lui Alexandru Voievod".

In anul 1642, pe 28 iulie, Hrizea Vornicul a fagaduit aceasta biserica manastirii Ivyrion de la Muntele Athos. In prezent, biserica este declarata monument istoric, dar si biserica parohiala, fiind restaurata de curand.

Panorama din fata a bisericii

O priveliste laterala

Cealalta latura a bisericii

Interior lateral

Scarile ce duc in clopotnita

Clopotul bisericii

Interior lateral, partea de sus

Interior biserica. Cupola. Trebuie precizat ca biserica nu a fost pictata niciodata si asa va ramane in continuare.

Geamurile laterale

Biserica vazuta din spate

Frumusetile naturii

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#biserica Balteni manastire, #scrovistea biserica Balteni, #biserica Radu Negru Balteni, #schitul Balteni , #biserica
Comentarii
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5
MA MIR CA SE DAU AEMENEA CESTII "FUMATE" ... CUM SE S-A FACUT LOC UNEI ASEMENEA STIRI, MANELISTII PLANG ... :)):)):))
Poza Te-o
Te-o
rank 5