Mitropolitul Clujului a gasit o explicatie pentru atentatele din Europa

Luni, 15 August 2016, ora 12:46
5962 citiri
Mitropolitul Clujului a gasit o explicatie pentru atentatele din Europa
Foto: Mitropolia Clujului

Atentatele teroriste si razboaiele pun in pericol identitatea spirituala a oamenilor, salvarea presupunand apropierea de Dumnezeu si o viata spirituala normala, sustine mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut.

Acesta pune valul de atentate din Europa pe seama unei pierderi a radacinilor spirituale pe Batranul Continent.

IPS Andrei a afirmat, luni, in cadrul predicii rostite la Manastirea Nicula, ca un alt pericol pentru oameni este pierderea credintei, spunand ca "neamurile pier nu atunci cand isi pierd fiinta statala, ci atunci cand isi pierd identitatea culturala, sufletul lor".

"Atentatele teroriste si razboaiele sunt prezente, din nefericire, in zilele noastre. Chiar daca, noi, romanii, avem, din harul lui Dumnezeu, pace, in batrana noastra Europa sunt atentate teroriste si in lume razboaie. Cu predilectie in Orientul Mijlociu si in Asia, crestinii sunt tinta agresiunilor expulzarilor si masacrelor, bisericile si manastirile sut distruse, disparand odata cu ele o cultura bimilenara. (...)

Un alt pericol este pierderea credintei, neamurile pier nu atunci cand isi pierd fiinta statala, ci atunci cand isi pierd identitatea culturala, sufletul lor. Atentatele teroriste, razboaiele pun in pericol identitatea spirituala a oamenilor. Din nefericire, aceste necazuri sunt prezente in lume de cand omul a cazut in pacat, la obarsie sta pacatul. Cortegiul de suferinte ce ne agreseaza au obarsia in pacat, iar salvarea presupune apropierea de Dumnezeu si o viata spirituala normala", a spus mitropolitul Clujului.

Acesta a criticat slaba reactie a comunitatii internationale cand sunt ucisi mii de crestini, sunt daramate biserici si manastiri, iar multi oameni sunt obligati sa plece in pribegie, parasindu-si locuintele.

Citeste mai multe despre pelerinajul anului la Manastirea Nicula si cum unii credinciosi au venit chiar si 80 km pe jos (Galerie foto)

"In virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la radacini, pana nu este prea tarziu sa ne straduim sa oprim caderea spirituala a Europei. Fara a fi panicarzi, este bine sa ne punem intrebarea daca nu datorita acestei stari de lucruri ingaduie Dumnezeu sa fie atatea atentate teroriste, atatea razboaie, atatea distrugeri de valori spirituale si de bunuri materiale?", a afirmat inaltul ierarh ortodox.

Potrivit acestuia, dupa cele doua razboaie mondiale din secolul trecut, expresie a pacatelor oamenilor, "fondatorii UE s-au gandit sa creeze un spatiu al pacii si al prosperitatii si isi propuneau sa salveze Europa, care are obarsie crestina, pastrandu-i valorile".

"Este teribila lupta pentru bunuri si pentru putere. Mai ales pe taram politic"

Mitropolitul Clujului a adaugat ca omul a ajuns rob al pacatului, este individualist, egoist, si iubitor de sine, ar dori sa posede totul pentru sine, iar cand cel de langa el prospera si el este plin de invidie.

"Oamenii patimasi se razboiesc pentru orice, pentru bunuri materiale, pentru placerile ce si le pot procura cu ele si pentru demnitati si putere. Este teribila lupta pentru bunuri si pentru putere, nu se mai termina. Mai ales pe taram politic. Confruntarea de idei ar trebui sa fie eleganta, dar nu e asa. Iar in ce priveste dorinta de a acumula bunuri materiale si bani, aceasta nu are limite.

Coruptia este flagelul greu de eradicat. Iar daca este vorba de atentatele teroriste si de razboie ele se duc cu arme. Cine le ofera arme si pentru ce? Pentru a castiga bani, chiar cu pretul catastrofelor ce se declanseaza, producatorii si traficantii de arme fac lucrurile acestea.

Traim intr-o societate dezbinata si fracturata de pacat, atat la noi in Romania, unde din fericire este pace, cat si in toata lumea, incercata de atentate teroriste si de razboaie", a afirmat IPS Andrei.

Acesta a adaugat ca salvarea poate veni de la Iisus Hristos si Maica Domnului, ocrotitoare a Romaniei si a Europei intregi, care este chemata in rugaciuni de multimile de credinciosi in aceasta zi de sarbatoare.

Afla ce spunea anul trecut mitropolitul Clujului despre Maica Domnului, care plange din cauza divorturilor din Romania

Cu alta ocazie, acelasi inalt prelat le cerea romanilor sa faca mai multi copii - din trei, unul sa fie pentru Biserica

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#mitropolit Cluj atentate Europa, #mitropolit Cluj religie atentate , #biserica
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Mitropolitul Clujului a gasit o explicatie pentru atentatele din