Moaste, credinciosi si campanie electorala pe dealul Patriarhiei Fotoreportaj

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 19:21
4039 citiri
Moaste, credinciosi si campanie electorala pe dealul Patriarhiei Fotoreportaj

Cu ocazia Sfintilor Imparati Constantin si Elena, miercuri, 21 mai, au fost scoase in procesiune pe strazile Capitalei, osemintele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu, recent deshumate si scoase spre venerare ca moaste.

Acestea au fost scoase din Catedrala Patriarhala in jurul orei 15:00 si au fost duse la Biserica "Gheorghe Nou" din Bucuresti, biserica pe care domnitorul a ctitorit-o. La procesiune au participat zeci de preoti si maicute din toate eparhiile tarii si sute de enoriasi.

In intersectia de la baza Dealului Patriarhiei, printre afise electorale de metri patrati, sub un soare arzator si la o temperatura de circa 30 de grade Celsius, barbati si femei de toate varstele, dar si bebelusi sau copii de scoala si gradinita asteapta ca preotii sa coboare racla cu osemintele ridicate recent la rang de moaste.

Zeci de politisti si jandarmi asigura bunul mers al evenimentului, iar membrii echipajului unei ambulante ofera apa unei tinere imbracate in straie de culoare inchisa, insotita de o calugarita. Aparent, acesteia i s-a facut rau.

Un barbat de circa 60 de ani se uita curios la jurnalistii care filmeaza sa fotografiaza soborul imens de preoti imbracati in straie aurii si este dornic sa intre in vorba. La randul sau, face fotografii si afiseaza o icoana de carton dintr-un model care mai poate fi vazut si in mainile altor credinciosi din jur.

"Sunt arheolog, va dati seama ce sansa am?"

"Anume am venit, sunt arheolog, sunt istoric. Am cercetat epoca Brancoveanu. Anume vreau sa fac poze. Va dati seama ce sansa am? Trec moastele lui pe locul unde taica-sau a fost ucis. (...)

Osemintele se pastreaza bine. Eu am sapat la Curtea de Arges, atatia voievozi am pus mana pe ei, pe Matei Basarab si pe Vlaicu Voda", spune batranul, nerabdator sa vada cutia aurita in care sunt purtate ramasitele pamantesti ale lui Brancoveanu pe strazile Capitalei.

La fel de nerabdatori sunt si doi copii adusi de mama lor la evenimentul religios. Micutii se plang ca le este cald si iau loc pe bordura prafuita a trotuarului, in pofida nemultumirii mamei lor, care le spune ca se vor murdari pe hainute.

"Uite-l pe omul acela care are 9 copii", spune baietelul, aratand cu degetul spre pliantele care pot fi vazute in mainile multor enoriasi care asteapta pornirea procesiunii.

Promovare electorala printre moaste: Pliante cu europarlamentare, pentru enoriasi

Este vorba despre pliante electorale cu Iulian Capsali, care are, intr-adevar, 9 copii si este candidat independent la europarlamentare. Acesta se promoveaza drept "candidatul familiei romanesti", a fost ajutat de asociatiile religioase sa stranga semnaturi pentru depunerea candidaturii si incearca sa castige voturile electoratului traditionalist.

Pliantele sunt impartite de un barbat de circa 30 de ani, care se plimba prin multimea adunata sa se roage. Acesta le ofera oamenilor pliantele, indemnandu-i sa le citeasca. Mai mult, sustine ca nu implica in niciun fel biserica in politica sau in activitati electorale, pentru ca desi evenimentul este unul religios, nu are loc in biserica, ci "in afara bisericii".

O enoriasa observa interesul manifestat pentru pliant si ma indeamna sa il citesc. Insista sa spuna ca il va vota pe Iulian Capsali si ca toti prietenii sai vor face la fel.

"Omul cu 9 copii", preferatul credinciosilor: Acum nu votam politic!

"Sa il cititi cu atentie, e foarte bun. Acum nu votam politic, votam pentru niste drepturi de a trai normal, pentru normalitate. Nimeni nu spune ce legi se pregatesc sa fie votate in Parlamentul European care vor deveni obligatorii pentru toate tarile. Cum ar fi casatoria intre persoanele de acelasi sex. Sunt crestin ortodox, este un exemplu negativ pentru starea de normalitate. Este un atac asupra familiei.

Ma deranjeaza foarte tare si nu imi doresc ca si copiii si nepotii mei sa invete la scoala inca din clasa a doua ca astfel de relatii sunt normale. Va fi o lege care va limita foarte mult drepturile parentale si care ne va afecta pe noi, ca fiinte umane", spune femeia, care se declara o sustinatoare a candidatului independent la europarlamentare, promovat la moaste.

Cativa metri mai incolo, un grup de enoriasi cu accent moldovenesc discuta tot politica. "Jos cu Basescu! Eu nu fac politica, dar dau cu el de pamant", spune un barbat din grup. Una dintre femeie care discuta cu el il indeamna sa fie cuviincios, caci daca ar fi asa cum spune dumnealui, "si cu noi ar trebui sa dam de pamant".

"Am glumit! Eu votez cu altcineva, eu votez cu Ponta! Astia au mai ramas, ca astialalti au mai facut. Nu au facut, adica. Nu vreau sa barfesc pe nimeni, dar sunt cam 'desceptionat'", continua barbatul.

Ulterior, discutia se muta tot asupra lui Iulian Capsali, iar una dintre doamne ii ia apararea, spunand ca "este independent si are 9 copii". "A zis ca a ajuns ultimul acolo unde a depus actele, semnaturile... Acolo... Unde a depus el... Ultimul a ajuns si mai era un sfert de ora. Si numai Dumnezeu a vrut", spune una dintre femeile din grup.

Moastele blocheaza circulatia

La final, tot barbatul este cel care trage concluzia: "Politica asta dezbina lumea!". Peste grup se lasa linistea. Moastele au fost coborate la baza dealului, dupa o ora de asteptare.

Preotii canta, pe fundal se aud clopotele bisericesti, iar in aer se imprastie miros de tamaie. Racla cu osemintele lui Constantin Brancoveanu arata ca un sicriu, cu diferenta ca e confectionata din argint si aur si are multe lucrari sculptate. Aceasta este purtata pe umeri, la fel ca un cosciug, de mai multi preoti care se indreapta cu ele peste raul Dambovita, spre Bulevardul I.C. Bratianu.

Enoriasii se inghesuie fie sa o atinga, fie sa o filmeze sau sa ii faca poze cu telefonul. Sutele de credinciosi urmeaza soborul de preoti, iar circulatia in intersectia dintre principalele artere din centrul Capitalei este curand paralizata.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#moaste Constantin Brancoveanu Bucuresti, #pelerinaj moaste Brancoveanu circulatie, #Sfinti Constantin Elena Patriarhie, #moaste blocat circulatie Bucuresti , #biserica