O profetie pentru Biserica Ortodoxa

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 30 Aprilie 2016, ora 18:28
23725 citiri
O profetie pentru Biserica Ortodoxa

Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, are o masina de lux a carei valoare depaseste 100.000 de euro. Suparat ca a fost filmat cand cobora din Mercedes, mitropolitul l-a afurisit pe jurnalistul care a indraznit sa publice imaginile chiar in Vinerea Mare:

"Sa-i dea Dumnezeu atatia bani cati o castigat... sa-i inmulteasca numai banii aia cat o castigat. In fine, daca persoana respectiva apare in fata mea, si-i pare rau de treaba aceasta, il iert si public. Toti gresim, dar a gresi e omeneste, a persevera e diabolic."

Mitropolitul Ardealului nu e singurul cap al BOR care se plimba in masini de lux cumparate din banii sarmanilor enoriasi dintre care multi renunta la mancarea de la gura pentru a da Bisericii.

Cu un an in urma, la inscaunarea ca arhiepiscop a lui Ioachim Bacauanul, ierarhii BOR si-au dat si mai rau in petic, defiland cu Porsche Cayenne, Audi A8 sau limuzine Mercedes, niciun model mai ieftin de 80-100.000 de euro.

Cazul IPS Laurentiu Streza se inscrie asadar in trendul care a cucerit capii BOR, unde tonul a fost dat de Preafericitul Daniel, care se obisnuise chiar si cu coloana oficiala in fata unor bolizi si mai scumpi si extravaganti decat orice ar putea fi vazut la un showroom international.

Ca patriarhul a transformat BOR intr-o afacere de succes, tot mai paralela cu invatatura si morala crestina, e una. Intr-o tara care se afunda in saracie o astfel de strategie din partea Bisericii, careia altfel ii place sa se identifice cu spiritul si traditia Romaniei, e sinucidere curata pe termen lung si mediu.

Dar asta e socoteala ierarhilor BOR, lasati mult prea de capul lor de cei care ar fi trebuit sa le puna limite, sa le restranga privilegiile si sa le reduca statutul exceptional pe care l-au dobandit dupa '90, in virtutea traumelor suferite in perioada comunista.

Cat de rupta de realitate a ajuns astazi Biserica Ortodoxa Romana ne arata tocmai afurisenia-blestem pe care unul dintre cei mai mari oameni in BOR, mitropolitul Ardealului, isi permite sa o faca taman in Vinerea Marea. Ca si cum aroganta si obraznicia de care patriarhul Daniel a dat dovada in cazul Colectiv nu ar fi fost suficiente si s-ar fi uitat si iertat.

Cred ca sarbatoarea Pastelui ar trebui sa ne alunge gandurile rele fie si macar pentru o zi sau cel putin cateva ore. As fi facut-o bucuros si eu daca declaratia mitropolitului Ardealului nu ar fi cazut ca un blestem chiar in Vinerea Marea.

In cazul asta, lucrul cel mai bun pe care am putea sa-l facem fata de BOR este sa le atragem atentia asupra inevitabilului colaps care pandeste Biserica, in cazul in care capii ei nu se vor intoarce primii catre invataturile si pildele lui Iisus, inainte de a le cere asta enoriasilor si asa blestemati de viata.

Inainte de a tine predici goale de sens, invatate pe de rost si prost, pentru care mai si cer o avere de la cei nevoiasi, ierarhii BOR ar trebui sa se trezeasca din lafaiala in care se scalda pe banii celor mai saraci.

Altfel risca sa infurie intr-atat de mult bunul simt si pe Dumnezeu, incat marea secularizare a averilor Bisericii de pe vremea lui Cuza sa devina o amintire placuta pe langa ceea ce ar declansa o revolta a majoritatii ortodoxe.

Mi-ar placea sa cred ca daca vreo fata bisericeasca se va intalni cu aceste randuri nu va gasi de cuviinta ca prima reactie sa blesteme din nou. Poate ca sarbatoarea Pastelui va da gandul cel bun in primul rand preotilor, pentru ca pare ca ei sunt cei care trebuie sa se intoarca la invatatura crestina.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Mitropolit Ardeal blestemat jurnalist masina , #biserica