Patriarhia nu se opune construirii moscheii - vrea la schimb teren la Istanbul

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 16:37
4931 citiri
Patriarhia nu se opune construirii moscheii - vrea la schimb teren la Istanbul
Foto: Ziare.com

Patriarhia Romana a fost informata inca din 2005 despre construirea in Romania a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana si nu are nimic impotriva ridicarii moscheii, dar asteapta sa primeasca un teren in Istanbul, unde sa fie construit un centru de pelerinaj, cu capela.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a declarat pentru Mediafax ca trebuie respectat principiul reciprocitatii si Biserica Ortodoxa Romana sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare celor in care a fost acordat terenul din Bucuresti pentru comunitatea musulmana.

Moscheea din Bucuresti, tot mai aproape de realitate: S-a semnat protocolul de predare-preluare a terenului (Video)

"Inca din 2005, Patriarhia Romana a fost informata de catre autoritati in legatura cu construirea, in Romania, a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana. Patriarhia Romana a spus, inca de atunci, ca nu are nimic impotriva pentru construirea lacasului de cult, dar ca trebuie respectat principiul reciprocitatii, respectiv sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare", a spus parintele Constantin Stoica.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a precizat ca, in prezent, exista dialog intre autoritatile romane si cele turce pentru obtinerea unui teren in Istanbul.

"Negocierile privirea atribuirea unui teren in Istanbul se poarta intre state, asa cum s-a intamplat si cu terenul din Bucuresti. Pe terenul care va fi obtinut in Istanbul se intentioneaza construirea unui centru de pelerinaj, cu o capela, pentru pelerinii care ajung in Istanbul", a mai spus parintele Constantin Stoica.

El a precizat ca, in anul 2004, Patriarhia Ecumenica a dat in folosinta Patriarhiei Romane o ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, respectiv Biserica Sfanta Mucenita Parascheva, pentru romanii care locuiesc in Istanbul si in zonele apropiate.

Constructia moscheii, tot mai aproape de realitate

Muftiatul Cultului Musulman din Romania a primit in concesiune, pe o durata de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri patrati situat pe bulevardul Expozitiei nr. 22-30, Sector 1, pentru constructia unei moschei, protocolul fiind semnat marti.

Terenul de peste 11.000 de metri patrati, de langa Romexpo, cu o valoare estimata la patru milioane de euro, pentru construirea unei moschei cu o capacitate de 2.000 de persoane, a fost dat in concesiune Muftiatului Musulman Cultural la sfarsitul lunii mai, prin hotarare de Guvern. Singura conditie pe care a impus-o Guvernul a fost ca lucrarile de constructie a moscheii sa inceapa in trei ani.

Potrivit protocolului semnat de Muftiatul Cultului Musulman si Secretariatul de Stat pentru Culte, moscheea va avea, pe langa cladirea propiu-zisa a lacasului de cult, mai multe anexe in care va functiona un loc pentru spalari rituale, o casa parohiala, o biblioteca si un centru de asistenta sociala.

Muftiatul Cultului Musulman este obligat sa informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrarilor si sursele de finantare a lucrarii.

In ce priveste sursele de finantare, muftiul Muurat Iusuf a declarat ca, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o alta parte a sumei va fi obtinuta din donatii.

In protocol este prevazut si faptul ca Muftiatul Cultului Musulman va folosi cladirile ridicate pe terenul din Capitala primit in concesiune doar pentru activitati religioase, iar daca vrea sa faca ulterior modificari la cladirile ce vor fi construite, este obligat sa ceara acordul Secretariatului de Stat pentru Culte.

In Romania traiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre acestia, 10.000 locuiesc in Capitala. Cea mai mare moschee din Romania se afla la Constanta, de altfel majoritatea musulmanilor din tara sunt localizati in Dobrogea.

Contre intre Ponta si Basescu, pe marginea constructiei moscheii

Fostul presedinte Traian Basescu a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansand un atac extrem de dur si la adresa liderului comunitatii musulmanilor din Romania, dar si a presedintelui Recep Erodgan. Basescu a sustinut de mai multe ori ca o astfel de initiativa ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securitatii nationale, reprosandu-le responsabililor de la Bucuresti ca nu evalueaza implicatiile acestui demers.

"Probabil nu reusiti sa va imaginati o statie de metrou din Bucuresti in care, la ore de virf, un tanar credincios se detoneaza in numele lui Allah. Sau poate inteligenta nu va ajuta sa va imaginati tineri romini esuati in viata convertiti la islamism si trimisi in tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan si reveniti in Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic", arata fostul sef al statului, intr-o postare pe Facebook.

De celalalta parte, seful Cultului Musulman din Romania, Murat Iusuf, a afirmat ca proiectul este unul pasnic si ca nu intelege de ce s-a transformat "intr-o polemica politica". Acesta s-a declarat dezamagit de afirmatiile lui Traian Basescu, sustinand ca fostul sef al statului stia din vremea de cand era in functie "de acest acord intre statul turc si statul roman pentru construirea unei moschei". Muftiul afirma ca de 10 ani de cand conduce comunitatea turco - tatara se discuta despre construirea unei moschei in Bucuresti.

Fostul presedinte mai spunea ca de 14 ani sunt discutii Romania - Turcia privind constructia unei moschei la Bucuresti simultan cu ridicarea unei biserici ortodoxe la Istanbul care sa poarte numele "Constantin Brancovanu", dar singurul care "a cedat" a fost premierul Ponta. Basescu preciza ca un astfel de proiect trebuia pus in aplicare cand partea romana primea terenul la Istanbul.

In replica, premierul Victor Ponta declara ca este vorba de punerea in aplicare a unei intelegeri intre statul roman si statul turc, intelegere discutata inclusiv de fostul presedinte Traian Basescu.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Patriarhie construire moschee, #moschee construita Bucuresti, #Patriarhie teren Istanbul , #biserica