Pentru BOR nu e criza

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 23:28
7048 citiri
Pentru BOR nu e criza
Foto: roncea.ro

Cat e criza de rea, pentru biserici tot se mai gasesc bani la buget, iar proiectul Catedralei Mantuirii Neamului merge ca uns. Intre timp, IPS Daniel are si solutia prin care romanii pot iesi din impas: construind biserici si rugandu-se. Daca a doua parte este un indemn absolut firesc pentru un inalt prelat, in privinta primei parti am mari indoieli.

Teoretic, bisericile reprezinta investitii si santiere care angajeaza forta de munca. Dar la fel de investitii aducatoare de locuri de munca sunt si atat de hulitele sali de sport sau bazine de inot, dupa cum tot investitii ar fi, de exemplu, gradinitele sau cresele, cu mult mai insuficiente decat bisericile. Si, totusi, banii alocati de autoritatile centrale si locale unor astfel de obiective nici nu se compara cu sumele fabulaose investite in biserici.

Amendamentele admise la adoptarea bugetului pe anul acesta vizeaza alocarea de bani pentru 806 lacase de cult, 242 de scoli generale, licee si gradinite, 36 de spitale si 37 de camine culturale. Inclusiv biserica din satul natal al premierului, Rachitele, a primit pentru reparatii 86 de mii de lei. Ca sa nu mai vorbim despre sponsorizarile generoase venite din diverse bugete ale unor companii de stat, unele chiar aflate pe pierdere. Bunaoara, Marcel Hoara, presedintele CA al Complexului Energetic Rovinari, a aprobat o investitie de 800.000 de lei, aproximativ 200.000 de euro, pentru pictura dintr-o biserica din Rovinari.

De unde aceasta generozitate a politicienilor? Pentru ca, in mod traditional, BOR face jocuri politice si nu neaparat la nivel central. Intr-o biserica noua, altfel vorbeste preotul si altfel ii indeamna pe oameni sa-i voteze pe ctitori, nu-i asa? In plus, bisericile acestea trebuie si ele construite de cate o firma, a unui client politic de exemplu... Sau daca e vorba despre vreun apropiat al parohiei beneficare, indemnurile la vot vor fi cu atat mai calde.

Si uite asa, biserica si factorul politic isi unesc interesele indiferent de criza, pentru sporirea reciproca a influentei, desi aceasta ar trebui sa vina, in ambele cazuri, din cu totul alte resorturi.

In mod normal, bisericile nu se fac cu bani de la buget, ci din donatiile enoriasilor. Daca ei socotesc ca investitia e necesara o fac si tot ei supravegheaza cheltuirea banilor. Catedrala Mantuirii Neamului pare a se incadra in aceasta regula, pentru ca nu va fi facuta, spune BOR, cu bani de la buget, ci va fi ridicata din donatii si cu ajutorul unei linii de credit garantata cu bunurile Patriarhiei. Cifrele insa, socheaza.

Vorbim despre cea mai scumpa cladire ridicata in Romania in ultimii 20 de ani. Va costa aproximativ 400 de milioane de euro, cu un sfert mai mult decat cel mai mare mall bucurestean, cel din Cotroceni. Catedrala va avea 110 metri inaltime, 38 de mii de metri patrati suprafata, 5 nivele, vreo 12 lifturi si o capacitate de 5.000 de persoane.

Asa ceva ar fi fost o extravaganta indiferent de contextul economic, insa in conditiile de acum ea reprezinta chiar o sfidare. Daca Patriarhia isi permite o asemenea cheltuiala, daca se simte in stare sa deschida o asemenea linie de credit si sa mobilizeze donatii de proportii, ar trebui sa o faca pentru a-i ajuta pe cei, tot mai multi, aflati in mare nevoie, unii sub limita subzistentei.

Daca are posibilitatea sa concentreze atatia bani ar trebui sa ridice cu ei orfelinate, sa finanteze cantine ale saracilor, scolarizare pentru copiii saraci, adaposturi pentru oamenii ramasi pe drumuri si pentru batrani. Ca simplu credincios, fara pretentii teologice, ma intreb ce i-o fi mai drag lui Dumnezeu, ce o fi mai aproape de invataturile lui Hristos: niste ziduri opulente sau milostenia autentica?

Ce ar trebui sa-l preocupe mai degraba pe IPS Daniel: intrarea in istorie drept ctitorul celei mai extravagante biserici din Romania sau drept un mare binefacator intr-o perioada de restriste pentru turma sa?

Ma tem ca a dat deja raspunsul si nu stiu daca e cel mai concordant cu zicerile Bibliei: "Nu va adunati comori pe pamant, unde molia si rugina le strica si unde furii le sapa si le fura. Ci adunati-va comori in Cer, unde nici molia, nici rugina nu le strica, unde furii nu le sapa si nu le fura. Caci unde este comoara ta, acolo va fi si inima ta".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#BOR Catedrala Mantuirii Neamului, #Guvern Buget consturire biseri, #biseri Partriarh Daniel criza , #biserica
Comentarii
Poza kogayonn
kogayonn
rank 5
Gresit! Lasati BOR in pace! Lasati credinta in pace! Lasati preotii in pace!