Peste 250.000 de pelerini, asteptati la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva (Video)

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 07:37
2829 citiri
Peste 250.000 de pelerini, asteptati la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva (Video)

Peste 250.000 de pelerini din intreaga tara sunt asteptati in urmatoarele zile la Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, care vor fi scoase, vineri dimineata, din incinta Catedralei Mitropolitane, iar apoi vor fi depuse intr-un baldachin, in curtea lacasului de cult.

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Constantin Sturzu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi scoase, vineri dimineata, din incinta Catedralei, iar dupa o scurta procesiune vor fi depuse intr-un baldachin, pe platoul din curtea lacasului de cult.

Joi seara, vor ajunge la Iasi si moastele Sfantului Simeon de la Muntele Minunat, ce vor fi aduse de la Manastirea Neamt, acestea urmand a fi depuse alaturi de moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva, spre inchinare, pelerinilor.

De asemenea, pentru a marca implinirea a 150 de ani de la pictarea, la Iasi, a Icoanei Maicii Domnului - Prodomita, aflata la Schitul romanesc Prodromu, din Sfantul Munte Athos, va fi adusa si asezata spre inchinare pelerinilor o copie a acestei icoane. Este vorba despre icoana de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, care este o reproducere fidela, in marime naturala, a celei de la Sfantul Munte Athos.

Autoritatile iesene apreciaza ca, in acest an, peste 250.000 de credinciosi vor sosi la Iasi, pentru a se inchina la racla cu sfintele moaste.

Pentru prima data, Sfanta Liturghie, programata luni, 14 octombrie, se va desfasura in fata Catedralei, pe pietonalul Stefan cel Mare, si nu in curtea instutiei ca in anii precedenti.

"Astfel, vor putea asista la slujba mai multi pelerini. Slujba va avea loc pe axul dintre Mitropolie si Teatrul National, in dreptul altarului Catedralei, pe mijlocul strazii. Oricum nu se putea face Sfanta Liturghie pe scarile Mitropoliei, din cauza lucrarilor care au loc in curte", a declarat preotul Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Iasi.

Vineri seara, pe strazile din centrul orasului, este programat pelerinajul Calea Sfintilor, racla cu sfintele moaste urmand a fi purtata pe umeri, de catre preoti, pe o distanta de cativa kilometri.

Peste 1.200 de politisti si jandarmi vor asigura ordinea publica pe strazile Iasiului, in perioada 10 - 15 octombrie.

Sfanta Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este Hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii, au stat si cate 12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#moate sfanta Parascheva, #pelerinaj moaste Sfanta Parascheva , #biserica