Politica si Biserica, vampirizare reciproca (Opinii)

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 18:54
2750 citiri
Politica si Biserica, vampirizare reciproca (Opinii)

Intre Biserica si clasa politica are loc o vampirizare reciproca, cu atat mai intensa cu cat ne aflam mai aproape de alegeri si cu cat credibilitatea politicienilor este mai scazuta.

Relatia e reciproc avantajoasa, caci fiecare da din ce nu-i, de fapt, al ei si primeste ce-i trebuie mai tare. Politicienii dau Bisericii bani de la buget, adica din buzunarul contribuabilului, nu din cel propriu. In schimb, Biserica face infuzii saptamanale de credibilitate, caci in numele Domnului totul e permis.

Povestea nu e noua, dar parca niciodata batalia pe predicile favorabile nu a fost mai apriga si mai bine sustinuta. Dupa ce, ca prin minune, fondul pentru salariile preotilor a fost singurul care a crescut anul trecut, iata ca anul acesta deputatii au dat lumina verde proiectului de lege privind parteneriatul intre stat si Biserica. Si ce prevede el?

El stabileste ca statul va deconta 80% din proiectele sociale ale bisericilor. Banii vor fi acordati de o comisie alcatuita din 7 membri: 3 de la administratia locala si 4 de la culte. "Obiectivul principal al legii este de a facilita implicarea Bisericii, alaturi de autoritatile locale si de comunitate in desfasurarea unor activitati din sfera asistentei sociale. Biserica are un rol esential in coagularea comunitatii in jurul unor prioritati sociale, mai ales in aceasta perioada de criza economica", scrie in actul normativ.

Teoretic, ar trebui sa ni se umple ochii de lacrimi, induiosati de impletirea politicului cu Biserica intru alinarea nefericitilor acestei tari. Practic, proiectul este cutremurator din cu totul alte motive.

In primul rand, Biserica ar trebui sa se simta jignita si incalcata de aceasta prevedere. Adica de ce ar avea ea nevoie de facilitarea implicarii sale in "sfera asistentei sociale"? Nu este tocmai una dintre menirile ei esentiale sa antreneze si sa coaguleze energiile financiare disponibile pentru a le orienta catre cei in nevoie, ca o sursa alternativa la bugetul subtiat al statului?

Nu grija pentru nevoiasii pentru care statul nu mai are bani si milostenia ar trebui sa fie intre preocuparile fundamentale ale Bisericii? Uitandu-ma la BOR, as zice, ca, din pacate, nu prea.

BOR este cu mult mai preocupata de ziduri. N-am prea regasit-o in mari proiecte sociale, in schimb toate energiile si resursele Patriarhiei sunt orientate catre Catedrala Mantuirii Neamului. Si nu numai resursele Bisericii intra in ziduri. Desi suntem in criza, Patriarhul a cerut 20 de milioane de lei de la buget pentru acest proiect mamut care initial ar fi trebuit finantat exclusiv din donatii si credite.

Oare nu cumva prin aceste 20 de milioane de lei, care nu pot fi refuzate de premier, BOR ia o inghititura din painea celor multi si necajiti? Si ma intreb ca simplu credincios, oare ce-o iubi Domnul mai mult, zidurile sau oamenii?

Comisia mixta de alocare a fondurilor prefigureaza beneficiul mixt al campaniilor sociale. Ceva imi spune ca, la fel ca pana acum, binefacatorii politici vor fi cel putin mentionati, daca nu elogiati, iar prioritate vor avea acele proiecte sociale cu mai mare potential de mediatizare, indiferent daca ele sunt si cele mai necesare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Biserica politica bani buget , #biserica