Preotii caterisiti de BOR si-au facut Biserica privata: Unde se afla si cine se roaga acolo

Marti, 11 Martie 2014, ora 22:39
13418 citiri
Preotii caterisiti de BOR si-au facut Biserica privata: Unde se afla si cine se roaga acolo
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi preoti caterisiti de Biserica Ortodoxa Romana (BOR) si-au facut o biserica privata intr-un sat din apropiere de orasul nemtean Roman.

Biserica lor, situata in comuna Secuienii Noi din Neamt, si-a luat numele de "Mitropolia Moldovlahiei" si a fost afiliata Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mai exact Bisericii Crestin Ortodoxe dupa Vechiul Calendar, transmite Mediafax.

Totul a pornit de la fostul preot ortodox Mihail Claudiu Vasilache, caterisit de Arhiepiscopia Romanului si a Bacaului pentru ca a divortat si s-a casatorit din nou de doua ori, dar si pentru ca le-a ghicit enoriasilor "deschizand cartea" Evangheliei.

BOR nu vrea cimitire private: Bisericile au drept exclusiv de administrare

Pentru a putea infiinta Biserica transformata ulterior in Mitropolie, preotul a infiintat mai intai o asociatie religioasa cu sediul in curtea casei, acolo unde a ridicat si lacasul de cult, pe care l-a transformat ulterior in vicariat si, mai apoi, in Mitropolie. In prezent, acolo slujesc cinci preoti excomunicati de BOR.

"In Grecia, 60% dintre biserici sunt private, este un lucru normal. Vrem sa ne vedem de treaba noastra si sa nu fim implicati in structurile Bisericii Ortodoxe Romane. Tot ce conteaza acum sunt credinciosii care vin si nici nu vrem sa ii intaratam si mai tare pe cei de la BOR", se justifica "mitropolitul" Mihalache, adaugand ca mitropolia sa este "o gura de aer proaspat pentru preotii care au avut alte perspective".

"Daca m-ar inchide, cand as iesi, tot biserica privata mi-as face"

"Daca m-ar inchide, sa ma deporteze undeva, cand am iesit de acolo tot biserica privata fac. Ei s-au obisnuit sa detina monopolul, dar nu poti sa detii monopol asupra harului. Nici Bin Laden daca eram nu se napusteau asa asupra mea. Am fost primul preot care am recuperat o parte din pamantul bisericii inca din anul '90 si pentru chestia asta am avut o altercatie cu un inginer.

Am fost dat in consistoriu si le-am spus inca de pe atunci, nu ca o amenintare, 'daca va purtati asa cu preotii vor aparea biserici independente si va zic ca primul care o sa plece la Mitropolia Moldovei la Iasi eu o sa fiu'. Asta am spus-o acum 23 de ani si uitati ca mi s-a adeverit", a spus Stefan Bercaru, preot caterisit anul trecut de BOR pentru "schisma".

Biserica Ortodoxa Romana incepe "lupta" impotriva cimitirelor private

Chiar daca stiu de problemele pe care preotii le-au avut cu BOR, la slujba de duminica oficiata de cei cinci preoti de la Mitropolia Moldovlahiei vin zeci de enoriasi cu masini inmatriculate in trei judete: Neamt, Iasi si Bacau.

In replica, Mitropolia Moldovei si Bucovinei sustine ca fostii prelati nu au fost exclusi fara motiv ca ei "s-au despartit" de BOR, alegand o cale "care este in afara Bisericii".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#preoti caterisiti BOR, #preoti exclusi biserica privata, #biserica privata Neamt Secuieni, #preoti ortodocsi Mitropolie Moldovlahia , #biserica