Preotii raman fara sindicat: CEDO da dreptate statului roman

Marti, 09 Iulie 2013, ora 21:19
2696 citiri
Preotii raman fara sindicat: CEDO da dreptate statului roman
Foto: Arhiva

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca hotararea autoritatilor romane de a nu inregistra un sindicat al preotilor, formulata in 2008 de un grup de preoti de la Mitropolia Olteniei, a fost corecta, se arata intr-un comunicat remis marti de Patriarhia Romana.

Curtea de la Strasbourg a a decis ca statul roman nu a incalcat dreptul la libertatea de asociere atunci cand a respins inregistrarea unui Sindicatului "Pastorul cel Bun", respectand principiul autonomiei comunitatilor religioase din Romania si obligatia de neutralitate religioasa enuntata de articolul 9 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

CEDO decide: Preotii romani au dreptul la sindicat

"Marea Camera a CEDO apreciaza drept rezonabila decizia Curtii de Apel Craiova care a considerat ca infiintarea unui sindicat al preotilor reprezinta un risc real de incalcare a principiului autonomiei Bisericii, stipulat in Constitutia Romaniei (art. 29) si Legea Cultelor nr. 489/2006 (art. 8).

Instanta europeana de la Strasbourg retine faptul ca in Romania principiul autonomiei comunitatilor religioase este cheia de bolta a relatiilor dintre Stat si Cultele recunoscute si, ca atare, decizia Statului roman de neinregistrare a sindicatului preotilor a fost intemeiata.

In concluzie, hotararea nr. 2330/09 a Marii Camere a CEDO tine cont de autonomia si libertatea cultelor precum si de Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane. In acelasi timp, decizia CEDO confirma specificul vocational al preotiei care este incompatibil cu actiunea sindicala, deoarece preotia este o misiune liber asumata pe care Biserica o incredinteaza celor care au raspuns la chemarea ei", se arata in documentul citat.

Preotii si-au facut asociatie sindicala, dar sunt amenintati cu raspopirea

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe saluta deciziea pronuntata marti de catre Curtii de la Strasbourg.

"Ministerul Afacerilor Externe saluta faptul ca, astazi, 9 iulie 2013, Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), in hotararea adoptata in cauza Sindicatul "Pastorul cel Bun" contra Romaniei a constatat ca statul roman a respectat prevederile articolului 11 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (Conventia), referitor la libertatea de intrunire si asociere. Sesizarea Marii Camere a fost facuta de Guvernul roman, care a contestat hotararea pronuntata anterior de o Camera a CEDO in ianuarie 2012", se arata intr-un comunicat remis de MAE Ziare.com.

In 2008, mai multi preoti din cadrul Mitropoliei Olteniei au incercat sa obtina personalitate juridica pentru primul sindicat al preotilor si mirenilor din Romania, "Pastorul cel Bun". In ciuda amenintarilor Mitropoliei Olteniei ca vor fi deferiti consistoriului ei au continuat demersurile in justitie si au reusit sa obtina hotararea judecatoreasca de infiintare a Asociatiei Apostolia, pe baza unui statut juridic.

In cele din urma, Sfantul Sinod a luat decizia excluderii fetelor bisericesti implicate, pe motiv ca actiunea acestora se afla in afara canoanelor si a statutului Bisericii Ortodoxe Romane.

Patriarhia sustinea ca salariul preotilor nu poate fi negociat si ca slujitorii Domnului nu au dreptul la greva, deoarece acestia nu sunt angajatii unei societati comerciale, iar actiunea lor are ca scop mantuirea si asistarea spirituala a comunitatii, ei neputand sa lase mortii neingropati, oamenii neimpartasiti sau pruncii nebotezati in semn de protest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CEDO decizie sindicat preoti, #CEDO Pastorul cel Bun sindicat, #CEDO sindicat Mitropolie Oltenia , #biserica