Preotii vor fi pedepsiti daca oficiaza nunti si botezuri in Biserica de Gheata

Sambata, 02 Martie 2013, ora 20:50
2464 citiri
Preotii vor fi pedepsiti daca oficiaza nunti si botezuri in Biserica de Gheata

Cununia si botezul sunt interzise pentru crestini ortodocsi in singura biserica de gheata din Romania situata la peste 2.000 de metri altitudine, in masivul Fagaras, la Balea Lac (judetul Sibiu).

Preotii risca pedepse administrative in cazul in care continua sa oficieze asemenea slujbe, a anuntat sambata, intr-o conferinta de presa, mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza.

"Daca, din pacate, ele sunt facute chiar de preoti de ai nostri, nu pot sa le contest, pentru ca nu este vinovat omul care le-a facut acolo, ci preotul care a administrat in loc potrivit. Nu inseamna ca o casatorie care este facuta afara, in cazuri exceptionale, nu este valida, dar sunt acte care trebuie facute intr-un mediu liturgic, bisericesc. (...) Nu ne apucam sa-i pedepsim pe oameni, dar preotii pot fi pedepsiti administrativ daca nu se conformeaza hotararilor inalte", a afirmat IPS Laurentiu Streza.

Mitropolitul Ardealului a spus ca Biserica de Gheata de la Balea Lac, din cauza ca se topeste, nu poate fi numita biserica in adevaratul sens crestinesc.

"Eu am incadrat-o de la bun inceput unde este locul. Am spus ca eu nu pot sa merg sa sfintesc o biserica care se topeste. (...) Exista o nuanta, intre binecuvantare, fac binecuvantarea casei, o repet mereu, dar sfintirea unei biserici se face o data", a explicat Mitropolitul Ardealului.

IPS Laurentiu Streza a spus ca doar "botezul de necesitate" mai este permis la bisericile din Mitropolia Ardealului in alte locuri decat lacasurile de cult. Acest botez se poate face chiar de o mama sau oricare alt crestin, daca copilul este foarte rau bolnav, fiind in pericol sa moara.

"Daca vrei sa faci un botez de necesitate, se poate face oriunde, si pe strada. (...) Se poate face de orice credincios, cu conditia ca sa se rosteasca corect formula: se boteaza robul lui Dumnezeu, se spune numele. In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh", a explicat Mitropolitul Ardealului.

IPS Laurentiu Streza recunoaste ca a fost solicitat sa ingaduie slujbe in locuri exotice, cum ar fi pe varf de munte, insa nu a permis asemenea slujbe de cununie si botez.

"Imi amintesc ca am fost solicitat sa aprob o cununie in varful muntelui care sa fie transmisa apoi prin Internet, sa se faca propaganda unui sistem de acesta modern", si-a amintit IPS Laurentiu Streza.

Conform conducatorului Mitropoliei Ardealului, la Manastirea Sambata (judetul Brasov), calugarii au fost nevoiti sa croiasca haine speciale, ca niste pelerine, pentru cei care pana acum veneau intr-o tinuta indecenta la slujbele de cununie si botez. De acum inainte, cununiile si botezurile sunt interzise si la manastiri.

"Multi doresc cu buna intentie (...) a savarsi cununia la o manastire. (...) Cand am facut si noi experienta asta, la Manastirea Sambata, celor care cu aprobare speciala au avut ocazia sa primeasca taina cununiei la manastire, le-am cerut o decenta minimala. Dar am constatat ca acei calugari au fost nevoiti sa confectioneze niste haine, pelerine, pe care sa le ofere persoanelor, nu doar feminine, ci si masculine. Veneau barbatii in pantaloni scurti", a precizat Mitropolitul Ardealului.

IPS Laurentiu Streza s-a referit si la decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care interzice preotilor sa mai ia bani de la credinciosi, in cazul inmormantarilor celor nevoiasi.

"Pentru inmormantari nu se percep taxe, pentru ca ele sunt evenimente neprevazute, in care familia este implicata direct si cu toate resursele. (...) de aceea s-a hotarat ca si in orasele mari sa nu se perceapa taxe, acolo unde situatia este precara", a anuntat IPS Laurentiu Streza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#slujbe biserica gheata Balea Lac, #interzis casatorii biserica Balea Lac , #biserica