Presa americana: Guvernul Romaniei, implorat sa restituie bisericile confiscate de comunisti

Sambata, 17 August 2013, ora 22:00
3344 citiri
Presa americana: Guvernul Romaniei, implorat sa restituie bisericile confiscate de comunisti
Foto: AP

"Romania este implorata sa restituie bisericile confiscate de comunisti", titreaza intr-un comentariu portalul american National Catholic Register, notand ca, potrivit unor congresmeni americani, "a venit timpul sa se schimbe lucrurile in bine" acolo si sa se restabileasca proprietatile furate ale Bisericii, dar Guvernul Romaniei intarzie luarea unei decizii.

Un grup de 20 de parlamentari din Statele Unite au cerut Departamentului de Stat sa incurajeze guvernul Romaniei sa restituie bunurile confiscate de la grupuri religioase minoritare sub fostul regim comunist.

"Aceasta este speranta noastra, ca Guvernul roman va face reparatii pentru ceea ce a fost confiscat si va face lucrurile corect", a declarat congresmanul republican Andy Harris.

"Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Bisericii Catolice Romane (Biserica Greco-Catolica - n.red.) i s-au confiscat cladirile si obiectele de cult. A venit timpul sa se schimbe lucrurile in bine", a spus el.

Harris a scris o scrisoare, semnata de un grup bipartizan de 12 republicani si sapte democrati, cerand Departamentului de Stat al SUA "sa angajeze energic Guvernul roman sa puna capat unei parodii de justitie pe care a perpetuat-o nereusind sa restituie pe deplin proprietatile confiscate ilegal de la denominari religioase dupa 1945".

Practica guvernului comunist de a confisca proprietatile Bisericii din Romania i-a afectat in primul rand pe catolicii romani, dar biserici ale reformatilor maghiari, luteranilor si unitarienilor au fost de asemenea confiscate. Proprietati evreiesti au fost la randul lor confiscate.

Aproximativ 86% dintre romani sunt ortodocsi, iar 5% sunt romano-catolici. Catolicii romani reprezinta doar 1% din populatia tarii.

Dupa caderea regimului comunist in 1989, Guvernul roman a continuat sa refuze catolicilor romani dreptul de utilizare a bisericilor lor si pana in 2004 le-a interzis chiar si dreptul de a deschide procese pentru a-si recastiga bisericile.

Potrivit Raportului pe 2012 al Departamentului de Stat privind Libertatea Religioasa Internationala, mai multe procese din 2004 au fost amanate in instantele de judecata. Au fost de asemenea actiuni in parlamentul Romaniei de a opri procesele ce ar restitui proprietatile proprietarilor lor originali.

Departamentul de Stat a calificat in mod repetat esecul guvernului roman de a transfera proprietatile inapoi la Biserica Catolica Romana drept o "problema semnificativa."

Congresul SUA a adoptat o rezolutie in 2005 prin care solicita restituirea proprietatilor religioase in Romania.

In scrisoare, Harris a remarcat ca "din pacate, raspunsul roman a fost un model de dispret, intarziere, confuzie si obstacole".

El noteaza de asemenea mai multe ofense aduse de guvernul roman libertatii religioase ce au avut loc numai in 2013.

O atentie deosebita este acordata unei legi din 17 aprilie ce "intarzie si complica restituirea" si unei legi din 23 aprilie "care a omis in mod deliberat restituirea materialelor de arhiva" confiscate de la minoritati religioase in 1974.

"Republicanul Chris Smith a citat mii de cereri primite de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in materie de proprietate in Romania", se adauga in scrisoare.

Departamentul de Stat a publicat o scrisoare de raspuns, semnata de subsecretarul de stat Thomas Gibbons, care a declarat ca restituirea proprietatilor "este o prioritate a administratiei pe care am ridicat-o de mult cu Romania si cu alti parteneri europeni".

Asociatia Greco-Catolicilor Romani, un grup de sustinere a catolicilor romani cu sediul in California, a multumit membrilor Congresului care au trimis scrisoarea la Departamentul de Stat, exprimandu-si speranta ca initiativa va conduce la respectul "drepturilor fundamentale ale omului" in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#America Romania biserici comunisti, #Romania biserici comunisti, #americani Biserica Romano Greco Catolica , #biserica