Primarul Capitalei, obligat sa dispuna demolarea turnului Cathedral Plaza (Video)

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 16:53
3047 citiri
Primarul Capitalei, obligat sa dispuna demolarea turnului Cathedral Plaza (Video)
Foto: Arhiva

Tribunalul Dambovita, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB), l-a obligat pe primarul general al Capitalei sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului Cathedral Plaza si sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei.

Scopul acestui demers este refacerea cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif, sustine ARCB intr-un comunicat remis duminica.

Nu exista nicio decizie a instantei pentru demolarea Cathedral Plaza - dezvoltator

Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice, prin aceasta decizie definitiva, "legalitatea este repusa in drepturi" si se raspunde dorintei cetatenilor romani care s-au pronuntat in proportie de 81,1% in favoarea desfiintarii cladirii, conform unui sondaj realizat pe 13 iulie 2011.

"Suntem in masura sa prezentam in fata autoritatilor publice si ultima veriga solicitata in vederea desfiintarii constructiei ilegale, inaltata prin abuz, inselatorie, prin parghii oculte, cu multi bani investiti in acte cel putin dubioase. Avem deja o prima hotarare definitiva privind desfiintarea acestei aventuri ilegale cu implicatii asupra patrimoniului national si asupra cultului catolic.

Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instantei de judecata sa oblige chiar pe investitor la demontarea constructiei pentru a inlatura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1. Reamintim ca si DNA continua cercetarile in cazul celor care au semnat procesul-verbal de receptie fictiva a constructiei", a declarat potrivit surse citate Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit de Bucuresti.

Conform comunicatului ARCB, in motivarea sentintei de catre Tribunalul Dambovita, se arata ca "decizia de desfiintare a constructiei reprezinta o masura de legalitate, de aplicare a principiului 'ceea ce este nul nu produce efecte'".

De asemenea, se retine ca "autoritatile publice sunt obligate sa respecte legea, sa restabileasca ordinea de drept perturbata prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru inlaturarea consecintelor materiale produse", ca "desfiintarea acestei constructii reprezinta pe de o parte aplicarea principiului legalitatii, iar pe de alta parte singura posibilitate a inlaturarii afectarii drepturilor si intereselor reclamantilor".

Instanta arata ca "interesul pe care s-au sprijinit demersurile juridice ale reclamantilor este un interes public deosebit, intrucat se afecteaza nu un spatiu public, ci un spatiu public cu valoare istorica deosebita, aspect de care autoritatea publica era obligata sa tina seama", se mai mentioneaza in comunicatul citat.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#demolare turn Cathedral Plaza, #Catedrala Sf Iosif, #Arhiepiscopia romano catolica Bucuresti , #biserica