Provoaca Dumnezeu dezastrele naturale?

Sambata, 26 Martie 2011, ora 14:38
7300 citiri
Provoaca Dumnezeu dezastrele naturale?
Foto: sarahwalstonsblog

Un sondaj realizat in Statele Unite, dupa cutremurul si tsunami-ul din Japonia a scos in evidenta faptul ca 56% dintre americani cred ca Dumnezeu controleaza toate evenimentele de pe Pamant, iar 44% dintre ei considera ca dezastrele naturale sunt un semn de la divinitate.

In opinia a mai bine de jumatate dintre cei intervievati, Dumnezeu controleaza tot ce se intampla pe Pamant. Dar mai putini americani sunt dispusi sa dea vina pe o putere atotputernica pentru dezastrele naturale, precum cutremurul si tsunami din Japonia, informeaza Yahoo News.

Un nou sondaj a relevat faptul ca 56% dintre americani sunt de acord sau in cea mai mare parte sunt de acord, ca Dumnezeu controleaza toate evenimentele de pe Pamant. 44% dintre ei cred ca dezastrele naturale sunt sau pot fi semn de la Atotputernic. Versiunea existentei iadului sau a unui Dumnezeu razbunator este cu atat mai putin populara in America: doar 29% dintre oameni au simtit ca Dumnezeu a pedepsit, uneori, o intreaga natiune pentru pacatele catorva persoane.

"Cu toate acestea, dorinta de a se intoarce la Dumnezeu pentru a gasi o explicatie dupa un dezastru este o dorinta generala a omului," a declarat Scott Schieman, sociolog la Univeristatea din Toronto, care a studiat credinta oamenilor referitor la influenta lui Dumenezeu asupra vietii cotidiene.

"Nu este doar ceva despre caracterul aleatoriu al universului, care este foarte tulburator. Ne plac explicatiile, care spun de ce se intampla aceste lucruri ...de multe ori oamenii se incred in aceste povestiri divine," a spus Schieman pentru LiveScience.

Sondajul a fost realizat in randul a 1.008 adulti din Statele Unite, la cateva zile dupa dezastrul din Japonia. Esantionul a fost structurat in functie de varsta, sex, regiune geografica, educatie si rasa pentru a fi relevant pentru intreaga populatie adulta a Statelor Unite.

Crestinii evanghelisti sunt mai inclinati sa creada ca dezastrele reprezinta un semn de la Dumnezeu, mai mult decat alte credinte religioase, a aratat studiul. Pentru evanghelistii albi, 59% dintre ei spun ca dezastrele sunt sau pot fi un mesaj de la divinitate, comparativ cu 31% dintre catolici si 34% dintre protestanti.

44% dintre americani cred ca recentele dezastre naturale pot fi un semn al sfarsitului lumii, asa cum se spune in Biblie si 67% dintre albii evanghelisti impartasesc aceasta opinie.

"Este logic pentru cei care interpreteaza Biblia in sens literal, ca aceste dezastre sunt legate de Dumnezeu," a declarat David Foy, psiholog la Universitatea Pepperdine, din Los Angeles, care a studiat adaptarea religioasa si sindromul de stres post-traumatic. Totusi, sondajul trebuie interpretat cu prudenta, a spus Foy pentru LiveScience.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#dezastre naturale Dumnezeu, #sondaj Dumnezeu dezastre, #divinitate dezastre pamant , #biserica