Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 07:53
3743 citiri
Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
Foto: Primaria Cluj-Napoca

Catedrala Sfantul Mihail din Cluj, monument istoric, se surpa vazand cu ochii. Administratorul lacasului de cult sustine ca de vina ar fi concertele care au loc in Piata Unirii din oras.

Primaria condusa de Emil Boc nici nu vrea sa auda de anularea manifestarilor artistice, asa ca enoriasii vin la slujba pe riscul lor, oricand putand sa le cada o bucata de tavan in cap.

Mai multe bucati mari s-au prabusit deja din tavanul Catedralei Sfantul Mihail, informeaza Monitorul de Cluj.

Reprezentantii Bisericii acuza ca scena pe care au loc concertele a fost amplasata prea aproape de catedrala, iar tencuiala cade din cauza vibratiilor.

"Normele de siguranta in ceea ce priveste nivelul sunetului au fost respectate in limitele regulilor impuse de administratia locala. Mai mult decat atat, pe parcursul celor doua zile de concerte, am facut tot posibilul pentru a mentine buna desfasurare a slujbelor care au avut loc in biserica amplasata in Piata Unirii", arata in schimb organizatorii concertelor.

Mai multi clujeni cer sa nu se mai organizeze concerte in Piata Unirii si au semnat o petitie online in acest sens.

Ce spune Primaria

"Anul acesta suntem Capitala Europeana a Tineretului si cu aceasta ocazie au fost programate mai multe manifestari artistice pe care nu le putem anula", este raspunsul categoric primit de sursa citata de la reprezentantii Primariei Cluj-Napoca, care sustin ca reprezentantii bisericii se pot adresa politiei daca sunt deranjati de zgomot.

"Daca nivelul de zgomot depasea 30 de decibeli pe timp de zi, atunci se punea problema sa-i amendam pe organizatorii evenimentului. De asemenea, daca se depaseau 35 de decibeli pe timp de noapte, organizatorii puteau fi amendati, dar concertul s-a incheiat la ora 23:00.

Nu este sigur ca din cauza zgomotului a cazut tencuiala de pe tavan. Este posibil ca zgomotul sa fi contribuit la acest lucru. Expertii trebuie sa stabileasca ce s-a intamplat", mai arata municipalitatea clujeana.

Monument in pericol

Catedrala romano-catolica Sfantul Mihail este veche de 600 de ani, fiind unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice ale arhitecturii gotice din Transilvania.

In 2016, cladirea va intra intr-un proces de reabilitare. Daca nu se surpa pana atunci.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#catedrala Cluj prabusit concerte , #biserica