Scandal intre preoti si agentiile de turism. Miza? Pelerinaje de mii de euro

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 21:00
3217 citiri
Scandal intre preoti si agentiile de turism. Miza? Pelerinaje de mii de euro

Mai multi preoti sunt acuzati ca organizeaza ilegal pelerinaje cu enoriasii in Israel si ca fac concurenta neloiala agentiilor de turism. Mai mult, agentiile de turism sustin ca preotii castiga pana la 4.000 de euro de persoana pentru fiecare astfel de deplasare.

Pe de alta parte, reprezentantii Bisericii spun ca excursiile se fac legal, prin agentiile Patriarhiei, informeaza Mediafax.

"Am cerut o intalnire oficiala la Patriarhie sa le explicam problema. Sunt preoti care organizeaza pelerinaje in Israel si acest lucru este ilegal. Conform legislatiei romanesti, nu ai voie sa faci rezervari de servicii turistice si excursii daca nu ai licenta de agentie de turism", a declarat presedintele ANAT, Corina Martin.

La randul sau, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, afirma ca mii de pelerini merg anual in Israel prin Basilica Travel.

La tarifele de peste 600 de euro, afisate pe site-ul agentiei, pentru un pelerinaj in Israel, agentia ar trebui sa aiba venituri de minimum 600.000 de euro pentru cel putin 1.000 de pelerini.

Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, care opereaza si circuite in Israel, sustine ca pentru pelerinaje merg anual in aceasta tara circa 40.000 de romani, dar sub 10.000 ajung prin intermediul agentiilor de turism.

"Cam 30.000 de romani merg in excursii in Israel ilegal, cu preotii. Un preot castiga, in medie, 100 de euro de la fiecare enorias pe excursie, care costa 600-700 de euro, iar un grup are, in general, 40 de persoane, ceea ce reprezinta profit de 4.000 de euro de preot pentru un pelerinaj", a declarat Burcea.

Reprezentantii agentiilor de turism sustin ca excursiile organizate de preoti costa mai mult, dar si ca acestia nu platesc niciun fel de taxa la stat.

Astfel, daca la agentii o excursie costa 600 de euro, una organizata de preoti este 700 de euro. Mai exact, preotii incaseaza peste 21 de milioane de euro de la cei 30.000 de pelerini, dintre care, potrivit lui Burcea, profitul obtinut este de 3 milioane de euro.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#preoti pelerinaj Israel, #preoti acuzatii organizare pelerinaje, #preoti pelerinaje enoriasi , #biserica