Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 13:25
15631 citiri
Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

"Religia nu are ce cauta in scoli, ci istoria religiilor ar trebui sa fie introdusa. Lasa copilul sa-si aleaga singur religia si da-i istoria religiilor, care reprezinta de fapt istoria umanitatii, e multa cultura generala acolo".

Este declaratia Monicai Macovei care a starnit multe pasiuni in societatea romaneasca, chiar daca ulterior dna Macovei si-a nuantat pozitia precizand ca "e foarte bine ca elevii sa invete istoria religiilor, valoriile crestine, sa se predea prin pilde despre cele 10 porunci, de exemplu. Problema predarii religiei in scoli e legata de dogme".

Tema este una delicata si nu este pentru prima data cand ea starneste polemici incinse intre cei care considera ca orele de religie isi au locul in programa scolara, ca disciplina optionala, si cei care socotesc ca intr-un stat laic religia poate fi studiata doar in afara scolii, cu atat mai mult cu cat programa se rezuma la studiul ortodoxiei.

Teodor Baconschi a facut parte din "Grupul de reflectie pentru innoirea Bisericii", la initiativa carua ministrul Mihai Sora a decis, in februarie 1990, sa introduca orele de religie: "Ideea ca atare venea in contextul decomunizarii, mai mult visate, decat posibile. Dupa 50 de ani de dictatura atee si 25 de ani de divinizare oficiala a lui Ceausescu, regasirea filonului crestin ni se parea obligatorie: era ca un fel de exorcism. O scoala eliberata de propaganda marxist-leninista urma sa formeze cetateni ai unei democratii care-si cunoaste radacinile istorice, pentru ca, oricum ati vedea lucrurile, nimeni nu poate nega contributia majora a crestinismului la cultura si civilizatia europeana, carora le apartinem".

Teodor Baconschi sustine si acum aceasta idee despre care considera insa a fost greu de aplicat intr-o societate post-comunista: "La intrebarea - cine preda religia in scoli?, BOR a raspuns prin inmultirea facultatilor de teologie. La intrebarea - ce se preda?, diversi autori de manuale au livrat variante mai mult sau mai putin reusite. Admit ca nu toti profesorii sunt la nivelul cerut, ca s-au produs abuzuri, ca elevii de alte confesiuni sau din familii declarat agnostice, oricat de putine, au fost poate tratati incorect. Fapt e ca avem doua variante mari si late: ori educatia religioasa e facuta exclusiv in bisericile noastre de orice confesiune - si atunci vorbim despre "catehism" - ori stabilim un consens democratic de a continua formula actuala. Stiu insa ca orele de religie sunt facultative, asa ca fiecare familie are libertatea de a decide."

Teodor Baconschi pledeaza pentru ore de religie care sa contina si elemente din istoria altor religii, dar si abordari transversale, care sa conduca, de la credinta crestina, spre etica, responsabilitate civica si dialogul dintre religie si stiintele contemporane: "In multe tari occidentale, precum Franta, Italia, dar si in SUA, exista scoli de toate gradele, sub patronaj catolic, foarte bine cotate. Exista de asemenea, in numeroase state, scoli si universitati protestante. Nu sunt scoli de teologie, ci unitati educative generaliste, puse sub viziunea unei culturi spirituale de inspiratie crestina."

Un model poate fi Marea Britanie, unde educatia religioasa se concentreaza pe aspectele morale si filosofice ale credintelor religioase si in niciun caz nu incearca sa faca prozelitism pentru o religie sau alta, dupa cum a explicat pentru Ziare.com jurnalistul Petru Clej, fost redactor-sef BBC Romania.

"In Regatul Unit educatia religioasa, nu religia, este obiect de studiu obligatoriu, atat in scoala primara (clasele 1 - 6), cat si in cea secundara (7 - 13). Desi in mod nominal protestantismul anglican este religie de stat, monarhul fiind si guvernatorul suprem al Bisericii Anglicane, educatia religioasa, desi se concentreaza pe crestinism, nu este una exclusiva si in niciun caz nu indoctrineaza elevii.

Curriculum-ul este flexibil si guvernatorii scolilor au o influenta destul de importanta in domeniu. Scolile care apartin de anumite confesiuni - anglicane, catolice, evreiesti si musulmane - toate cu finantare si din partea statului, au evident un curriculum adaptat.

Ambii mei fii au fost in scoala primara in scoli anglicane, iar fiul cel mare intr-o scoala catolica secundara, fara ca vreunul dintre ei sa fie de aceste religii. Dar niciodata la materia educatie religioasa nu au fost obligati sa se conformeze preceptelor religioase ale majoritatii", spune Petru Clej.

Sociologul Bruno Stefan se pronunta ferm pentru mentinerea orelor de religie in scoli pentru ca ele "contribuie la formarea individului ca intelect si ca valori. Nu cred ca religia trebuie inlocuita cu istoria religiilor pentru ca nu poti sa pui pe acelasi picior budismul sau hinduismul cu crestinismul. Suntem o populatie covarsitor majoritar crestina. Si aceasta majoritate plateste pentru functionarea scolilor prin taxe si impozite."

Din perspectiva platitorilor de taxe, parerile sunt insa impartite. Sorin Sarba este tatal unui elev de confesiune greco-catolica: "Am cerut un manual de religie specific cultului greco-catolic. Nu s-a putut. Am cerut sa poata participa la alte activitati in ora de religie. Nu exista. Iar asta la Colegiul National Ion Luca Caragiale din Bucuresti. Asa ca religia in scoala ca optiune e o minciuna fondatoare, un truc romanesc.

In alte tari, ai optiuni reale, copiii pot participa la cursuri de etica, de exemplu. In plus, este un nonsens si un abuz sa se studieze disciplina religie de la 6 ani pana la 18 ani. As putea intelege sa existe aceasta disciplina, fie si doar ortodoxa, doar 1-2 ani in clasa a 7-a, a 8-a. Ca orice exces ajunge sa fie un rau si sa provoace o reactie naturala de respingere."

Cristian Ghinea, directorul CRPE, considera ca religia ar trebui sa fie predata in continuare, dar dupa o programa modernizata, iar profesorii sa aiba un statut similar cu al oricarui alt cadru didactic.

O prima problema cu orele de religie in forma actuala este, in opinia lui Cristian Ghinea, una de substanta: "se practica un discurs adesea intolerant la adresa altor culte crestine, la adresa unor minoritati. Li se toarna copiilor o versiune de ortodoxism primitiv, pe care o mai intalnesti doar prin manastirile din fundul Moldovei, dar pe care nu o vedeti la prelati sau laici ortodocsi moderni. Problema aceasta de substanta e foarte vizibila in continutul manualelor."

O alta deficienta, afirma Cristian Ghinea, tine de statutul profesorului de religie: "Acesta are nevoie de o hartie de la Biserica pentru a putea sa profeseze si depune juramant catre Biserica. Este un angajat al Bisericii platit de statul roman. Sunt cazuri documentate in care profesorii sunt santajati si la cea mai mica cracnire le este retrasa hartia de binecuvantare. Profesorii sunt la dispozitia capilor Bisericii."

Ziare.com te invita la dezbatere: Religia ar trebui predata in continuare in scoli sau ar trebui eliminata din programa? Ce anume ar trebui sa invete elevii la ora de religie si cine ar trebui sa ii invete? Este ora de religie cu adevarat optionala cat timp elevul nu are alternativa?

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#ore de religie scoala , #biserica