Sfintii 40 de mucenici, credinte, traditii, obiceiuri

Sambata, 09 Martie 2013, ora 09:38
5822 citiri
Sfintii 40 de mucenici, credinte, traditii, obiceiuri

Pe 9 martie, ca in fiecare an, biserica ortodoxa praznuieste Sfintii 40 de Mucenici, soldati crestini, romani si greci, amestecati cu armeni, din vremea imparatului Licinius (308-324), mare prigonitor al crestinilor. Acestia faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.

Tot astazi, mai este si ultima zi a Babei Dochia care, conform traditiei, moare inghetata pe munte impreuna cu oile ei, si se transforma in stana de piatra. De azi se termina cu zilele babelor, zile capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile mai calde si mai calme.

In aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pamantului cu bate sau cu maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura din pamant si sa intre gerul sau focurile.

Odinioara, gospodarii isi scoteau plugurile si porneau cu ele catre camp sau catre gradina cea mai apropiata si marcau o brazda simbolica, de inceput de campanie agricola.

In credinta populara, ziua Sfintilor 40 de Mucenici marca inceputul noului an agricol si mucenicii erau considerati drept spirite ale mosilor si stramosilor carora, la 9 martie, li se facea pomana.

In aceasta zi, se gatesc "mucenicii", 40 la numar, numiti, in functie de zona geografica a tarii, "macinici", "sfinti", sau "sfintisori", niste colacei in forma cifrei 8, cifra echilibrului cosmic, care sunt unsi cu miere de albine si tavaliti prin nuca uscata si maruntita.

De regula, in Moldova, sfintii se fac din aluat de cozonac si se coc la cuptor. In Dobrogea, se pastreaza aceeasi forma, doar ca sunt foarte mici, si se fierb in apa cu zahar, nuca si scortisoara, care simbolizeaza lacul unde se spune ca au fost aruncati Sfintii Mucenici.

Cele 40 sau 44 de pahare de vin care trebuie sa se bea in aceasta zi constituie un stravechi ritual de primavara, nascut din credinta ca vinul baut se transforma in sange si da barbatilor putere de munca pentru intregul an. Picaturile ramase din vinul baut de 9 martie era risipite peste pomi si vii, ca sa aiba recolte bogate.

Ziua Sfintilor Mucenici este si un prilej de prognozare a vremii. Se spune ca, daca ploua in aceasta zi, va ploua si-n ziua de Pasti; daca tuna, vara va fi prielnica tuturor culturilor; daca ingheata in noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lunga iar stiuletii de porumb vor fi mari si plini de boabe.

Tot in aceasta zi, se taie primele corzi la vie si se stropesc cu apa din zapada topita casa si plugul pentru belsug. De asemenea, pe 9 martie, se reteaza stupii si se stropesc cu rachiu de drojdie, sa fie feriti de boli si daunatori.

Se spune ca ziua Sfintilor 40 de Mucenici trebuie sarbatorita de toti crestinii care nu poarta nume de sfant. In aceasta zi, tot omul trebuie sa fie vesel si senin si sa nu se certe cu nimeni, ca sa nu-l pedepseasca mosii.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#mucenici traditii obiceiuri, #sfintisori Moldova, #40 pahare vin, #sfintisori obiceiuri, #sfintisori traditii , #biserica