Ziare.com

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva

Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 08:51

   

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva
Credinciosii o sarbatoresc pe 14 octombrie pe Sfanta Parascheva, cunoscuta si sub numele de Sfanta Vineri, considerata ocrotitoare a Moldovei. Aceasta zi mai este cunoscuta in popor si ca "Vinerea Mare de Toamna" sau "Vinerea celor 12 vineri".

Sfanta Parascheva este ocrotitoarea celor aflati la nevoie, celor care se roaga sincer si cred in ea.

In aceasta zi se da de pomana si chiar se face pomana pentru sufletul celor morti, pentru ca mai mult ca niciodata acum este primita pe lumea cealalta.

Insa de pomana nu trebuie date poame cu cruce, nuci, castraveti sau pepene rosu. In schimb, e bine sa dai de pomana must sau vin rosu, paine sau lipie, dar si grau nou.

In credinta populara, Sfanta Vineri este cea care ajuta tinerele sa se marite cu cel sortit de Dumnezeu, dar si pe femeile insarcinate. Acestea din urma trebuie sa dea pomana unor copii saraci, pentru a avea parte de o nastere usoara, iar pruncul sa fie ferit de boli si deochi.

Ea este si ocrotitoare a apelor, iar chipul ei aparea adesea langa rauri sau fantani, iar apa respectiva devenea tamaduitoare. Tocmai de aceea in unele zone exista obiceiul sa se aseze icoana Sfintei Parascheva langa fantani si izvoare.

In aceasta zi, ciobanii nu au voie sa ciopleasca, daca nu vor ca mieii sa iasa tarcati. Si tot astazi incep sa isi pregateasca oile de iarna.

De Sfanta Parascheva, aflam cum va fi vremea in lunile urmatoare. Daca oile dorm inghesuite si bagate una in cealalta, iarna va fi lunga si friguroasa, iar daca dorm risipite, va fi blanda.

Ca in orice zi de sarbatoare, de Sfanta Parascheva nu ai voie sa speli, sa calci, sa faci mancare sau alte treburi prin gospodarie. Altfel, o sa ai dureri de cap si ochi.

Femeile nu au voie sa toarca sau sa coasa, iar daca o vor face o sa le iasa negi pe maini. Daca barbatii vor munci in aceasta zi, casa le va fi lovita de trasnet si peste ea o sa cada grinda.

Cine a fost si de ce e importanta pentru romani Parascheva

Sf. Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a secolului al XI-lea. Ea s-a nascut in Epivat (azi Boiados) in Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol, unde s-a oprit dupa ce a plecat de acasa. Timp de cinci ani a stat la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea, de unde a plecat spre Ierusalim.

In Tara Sfanta s-a dus la o manastire, unde a postit si s-a rugat. Ea a murit la varsta de 27 de ani, la Epivat, unde a fost si ingropata. Trupul sau a fost dezgropat si asezat in Biserica Sfintii Apostoli din Epivat, unde a stat 200 de ani.

Din cauza evenimentelor politice care au avut loc in secolele urmatoare moastele au fost mutate in mai multe locuri. In anul 1235, acestea au fost depuse la Biserica Maica Domnului din Tarnovo, capitala imperiului romano-bulgar, unde au ramas timp de 160 de ani, pana cand turcii au cucerit parti insemnate din Peninsula Balcanica.

Moastele au fost duse la Constantinopol dupa ce au fost solicitate de patriarhul ecumenic Ieremia I sultanului, care a acceptat sa i le dea in schimbul unor daruri.

Dupa 120 de ani, in anul 1641, au ajuns in Moldova, in semn de recunostinta fata de domnitorul Vasile Lupu, care a platit toate datoriile Patriarhiei ecumenice din Constantinopol.

Moastele au fost asezate in Biserica manastirii "Sfintii Trei Ierarhi", unde au ramas pana in 1884, cand au inceput lucrarile de restaurare. Apoi au fost mutate in paraclisul manastirii.

Acestea au fost duse in noua Catedrala Mitropolitana dupa ce, pe 26 decembrie 1888, cladirea a fost cuprinsa de flacari declansate de o lumanare ramasa aprinsa langa racla.

Potrivit scrierilor de la acea vreme, focul a ars mocnit toata noaptea, totul fiind prefacut in scrum. Singurele neatinse au fost moastele.

Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost canonizata in 1950 de Sfantul Sinod al BOR.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13976 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sfanta Cuvioasa Paraschiva, Ocrotitoarea Moldovei,

se roaga neintrerupt la Mantuitorul nostru Isus Hristos intru Reintregirea Moldovei!

Sa indraznim sa credem - "Amin, amin grăiesc vouă: orice veti cere de la Tatăl intru Numele Meu, va da vouă. Pană acum n-ati cerut nimic intru Numele Meu; cereti si veti lua, ca bucuria voastră să fie deplină" - si sa ne rugam!

Basarabia, Bucovina de Nord si sudul Basarabiei, sunt rupte din marele trunchi al Moldovei. Sentimentul Reantregirii e apa vie care nu va seca niciodată.

"Ceea ce cistiga biruinta asupra lumii este credinta noastra" (Evr. 11, 33.34; 1 Ioan 5,4)

 

amice, de ce nu explici

semnificatzia cuvintelor "intru numele meu" ? Ar fi mare nevoie, fiindca crestinii romani de astazi au cam uitat ce inseamna sintagma "in numele Mantutorului" si se multumesc sa ceara pur si simplu. "In numele meu" inseamna "respectand invatzatura mea intru toate"... ceea c e foarte important de intzeles. Cel care cere are obligatzii pe care trebuie sa le indeplineasca in prealabil obligatzii de comportament cu adevarat crshtinesc, dupa invatzatura Mantuitorului in toate aspectele ei. Simpla milogeala nu e de-ajuns. Dar cine mai intzelege asta si, mai ales, cine mai intzelege, astazi, dreptatea lui Cristor, cand inshishi ierarhii Bisericii Sale au pierdut sensul acestei notziuni ?

Biruința asupra lumii

"pentru ca oricine este nascut din Dumnezeu biruie lumea; si ceea ce castiga biruinta asupra lumii este credinta noastra."
(1Ioan 5:4)

"Cine este cel ce a biruit lumea, daca nu cel ce crede ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu?"
(1Ioan 5:4)

Dar, in lumea intunericului, minciunii, stăpanită de cel ce nu are nimic in Hrisos, cați oameni mai cred că Iisus este Fiul lui Dumnezeu?

 

Cuvioasa Parascheva starpitoare a răutăților

Numele Cuvioasei Parascheva este impletit cu suferința oamenilor de prin toate locurile in care a fost purtată de-a lungul multor secole, printre care se află și Moldova noastră cea oropsită, sfașiată din trupul viu al neamului, cat și de istoria neagră a terorii bolșevizării forțate abătută asupra Romaniei.

"Ofensiva sovietică de la inceputul verii anului 1944 prevestea ocuparea unei părti a Moldovei. Autoritătile romanesti au dispus evacuarea, după cum s-a intamplat si in cazul centrelor mitropolitane de la Cernăuti si Iasi. La 15 martie 1944 erau mutate moastele “Cuvioasei Parascheva", pentru a fi asezate in sigurantă la Mănăstirea Turnu din jud. Valcea. Dar Cuvioasa a ajuns numai pană la Mănăstirea Ciorogarla de langă Bucuresti. De aici, la 27 octombrie 1944, moastele au fost mutate in catedrala din Bucuresti, alături de cele ale Sfantului Dimitrie Basarabov, spre inchinare credinciosilor care isi manifestau evlavia intr-o perioadă de mari incercări politice si sociale. In cele din urmă, la 26 noiembrie 1944, moastele Cuvioasei erau reasezate spre cinstire in Catedrala mitropolitană.

Se spune că, in 1945, soldati sovietici ar fi incercat să ia moastele Cuvioasei si să le ducă in Rusia. Dar Sfanta nu s-a lăsat miscată din orasul său, tot asa cum Sfantul Dimitrie Basarabov nu fusese luat in timpul ocupatiei germane (1916-1918).

Vara anului 1947 a fost un alt episod in care moastele Cuvioasei au fost scoase in procesiune impotriva secetei si foametei care chinuiau Moldova. A fost o nouă dovadă a evlaviei poporului roman fată de Dumnezeu si sfintii săi intr-o perioadă in care comunismul se instala in Romania cu forta militară străină." (Adrian Nicolae Petcu – Ziarul Lumina)

Sfanta Parascheva este "nesprijinitoare a celor ce cauta numai folosul lor, neizbandire a mijlocirilor celor vicleni, domolire a celor puternici, intarire a slabanogilor, starpitoare a rautatilor, izvoratoare a milostivirii." (Icos 7)

 

vrajeli de degeaba,Domnul nostru,Iisus din Nazaret,a fost prim

ul comunist al lumii ! Comunismul,va dainui !

Demonstrezi,prin comentariul tau

ca prostia si hidrogenul sint cele mai raspindite in Univers!

Trist e cand Dumnezeu iti da daruri

Pentru o viata in bunastare iar unii oameni nu sunt de acord si considera ca trebuie sa traiesti in nevoi.

 

Acolo unde ticalosii vad semne de credinta

Intervin pentru a le reduce la stadiul general de ticalosie care caracterizeaza pe multi.

 

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva

Pentru mine BOR are o singura traditie Minciuna Inbogatire pe spinarea credinciosilor tradare si munca de partid cu PENALII de la PSD ...vorbesc de cei multi dar PRO***psd!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor