Cainii fara stapan nu mai pot fi eutanasiati

Luni, 23 Iunie 2014, ora 17:19
5176 citiri
Cainii fara stapan nu mai pot fi eutanasiati
Foto: Arhiva

Cainii maidanezi nu vor mai putea fi eutanasiati dupa ce Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis suspendarea normelor de aplicare a Legii cainilor fara stapan, la cererea Vier Pfoten. Decizia nu este, insa, una definitiva.

Vier Pfoten a cerut CAB suspendarea mai multor prevederi, pe care le considera nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, urmand sa ceara si anularea unor prevederi din hotarare sau a actului normativ, a declarat avocatul care reprezinta fundatia pentru protectia animalelor, Alexandra Cicodeica.

Presa straina, despre cainii fara stapan: Condamnare la moarte pentru maidanezii din Romania

Potrivit legii adoptate anul trecut, cainii fara stapan din adaposturile publice pot fi eutanasiati, prin decizie a autoritatii locale, daca nu sunt revendicati sau adoptati in 14 zile lucratoare.

CAB hotarat, pe 20 iunie, suspendarea executarii HG nr. 1059/2013, pana cand se va pronunta asupra unei cereri de anulare, a mai spus avocatul. Decizia CAB nu este definitiva si poate fi atacata in cinci zile de la comunicare.

Astfel, in urma unei decizii definitive privind suspendarea executarii HG nr. 1059/2013, autoritatile locale nu vor mai putea aplica prevederile Legii nr. 258/2013, intrucat aceasta nu va mai avea norme metodologice de aplicare in vigoare.

Vier Pfoten aminteste ca Legea nr. 258/2013 "a intrat in vigoare in octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident in care un copil si-a pierdut viata dupa ce a fost atacat de caini". Normele de aplicare a legii au fost emise in decembrie 2013, putand fi aplicata eutanasierea, ceea ce s-a si intamplat in mai multe orase, inclusiv in Capitala.

Orasul care a inceput in forta eutanasierea maidanezilor - zeci de caini au fost ucisi

Prevederile contrazic legea

Potrivit Vier Pfoten, normele de aplicare cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care, de fapt, primeaza.

"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici.

Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi", spune Gabriel Paun, coordonator de campanii al fundatiei.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#maidanezi eutanasiati, #eutanasie maidanezi, #eutanasie maidanezi suspendata , #caini vagabonzi