Cainii vagabonzi scapa deocamdata de moarte - deputatii amana votul pe lege

Luni, 30 Mai 2011, ora 20:55
1223 citiri
Cainii vagabonzi scapa deocamdata de moarte - deputatii amana votul pe lege

Deputatii au adoptat, luni, doar zece articole din legea care modifica ordonanta de urgenta privind gestionarea cainilor fara stapan, intrucat timpul alocat dezbaterilor a expirat, dupa dispute intense inclusiv pe subiectul eutanasierii.

Deputatii au reusit sa adopte doar 10 articole pentru ca deputatul PNL, Cristian Adomnitei, a intrerupt dezbaterile pentru a cere rediscutarea unui amendament din lege ce reglementeza articolul 11 din legislatia in vigoare si care face referire, printre altele, si la eutanasiere. Solicitarea lui Adomnitei a determinat o dezbatere aprinsa pe procedura, discutii ce s-au purtat pana la ora 18.00, ora limita a dezbaterilor.

Inainte de expirarea timpului de lucru, liderului deputatilor UDMR, Mate Andras, a solicitat o pauza de consultari, iar presedintele Camerei, Roberta Anastase, a acceptat-o, iar ulterior a anuntat ca timpul alocat dezbaterilor s-a incheiat, urmand ca marti sa continue discutiile pe articole si, daca este cazul, sa se si dea votul final pe acest act normativ.

Inainte de inceperea discutiilor pe articole, Opozitia a incercat retrimiterea proiectului la Comisia de Administratie, plenul respingand propunerea. Unii parlamentari au sustinut, in cadrul dezbaterilor, ca acest proiect de lege trebuie oprit, liderul minoritatilor din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, apreciind ca "proiectul incurajeaza cruzimea si ucide fiinte". In acest sens, el a sustinut ca nu doreste sa apese "pe un buton care ucide", spunandu-le celor care sunt favorabili actului normativ ca "ucid direct".

De asemenea, deputatul PSD Victor Socaciu a sustinut ca proiectul incalca dreptul la viata, in timp ce liberalul Cristian Adomnitei a aratat ca a existat "un mare primar general care a eutanasiat 150.000 de animele cu pretul a 9 milioane de euro".

Comisia de administratie publica din Camera Deputatilor a mentinut, in data de 5 aprilie, prevederile referitoare la eutanasierea cainilor vagabonzi, care va putea fi decisa de catre consiliile locale, dupa ce animalele vor fi retinute in adapost timp de 30 de zile.

De asemenea, cainii vagabonzi vor putea fi adoptati in perioada de o luna de zile in care vor fi retinuti in adapost si anterior sterilizati. O alta posibilitate a consiliilor locale priveste varianta eliberarii cainilor vagabonzi dupa sterilizare, in situatia in care acestia nu sunt bolnavi sau agresivi.

Presedintele Comisiei de administratie publica a Camerei, Sulfina Barbu, a precizat atunci ca autoritatile locale pot incheia parteneriate cu ONG-urile de profil pentru a supraveghea procesele de sterilizare ori de eutanasiere a cainilor, existand si posibilitatea externalizarii acestor actiuni. In plus, a precizat ea, eutanasierea este obligatorie pentru cainii bolnavi, agresivi si batrani.

Pentru acest proiect de lege ce are caracter organic Camera Deputatilor este for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege caini vagabonzi, #caini fara stapan lege , #caini vagabonzi