Cat ne costa cainii vagabonzi

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 16:06
2629 citiri
Cat ne costa cainii vagabonzi
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

In Petrosani, in fiecare an, aproape un miliard de lei vechi costa capturarea, deparazitarea, sterilizarea si hranirea maidanezilor.

Cu toate acestea, cainii comunitari continua sa fie pe strazi, iar oamenii sunt nemultumiti pentru ca se simt amenintati.

"Stim ca lumea este nemultumita in ceea ce priveste cainii fara stapan, dar putem spune ca noi am mai stopat, cat de cat, fenomenul pe domeniul public. Totusi, mereu ne pomenim cu noi haite de caini, care nu stim de unde sunt adusi. Daca am sti, atunci am lua si masuri impotriva celor care ii aduc si ii lasa in Petrosani. Este adevarat, maidanezii scot de la bugetul local sume importante de bani si reprezinta o problema care nu va fi rezolvata, probabil, niciodata, tinand cont de modul in care sunt si vor fi facute legile care ii protejeaza", sustin reprezentantii Primariei Petrosani.

Potrivit autoritatilor, cainii vagabonzi care ajung la adapostul amenajat in localitate sunt deparazitati, vaccinati anti-rabic, tratati de diverse boli si apoi castrati.

In functie de bolile de care sufera patrupedele, pana la internarea si apoi castrarea acestora, sumele cheltuite sunt cuprinse intre 20 si 100 de lei.

"De-a lungul anului trecut am tratat si castrat cateva sute de patrupede. Daca la masculi operatia de castrare decurge mai repede, la femele am ceva mai mult de lucru, dar am devenit experta. Dovada sta si faptul ca nu am pierdut niciun pacient pe masa de operatie. Pe de alta parte, pot sa ma laud si cu faptul ca inca nu am fost muscata de niciun caine pe care l-am tratat. Aici sunt efectuate doar sterilizari, nu si eutanasieri, pentru ca legea ne interzice acest lucru", a declarat medicul veterinar Cosmina Padure.

In prezent, in adapost sunt cazati circa 70 de catei, dar dupa ce trec prin etapa "adapostul", maidanezii, din cauza legilor ambigue care interzic eutanasierea lor, sunt eliberati pe strazi. La adapost se mai intorc doar cei agresivi sau cei care s-au obisnuit cu mancarea si oamenii de aici si care revin benevol pentru o portie de hrana.

"In principiu, dupa ce sunt deparazitati, tratati si castrati, cainilor maidanezi li se pune un cercel in ureche si li se da drumul in teritoriu. In afara celor cativa caini care s-au obisnuit cu mancarea de la noi si revin aici de bunavoie pentru o masa, inapoi mai revin doar cei agresivi.

Ce-i drept, am avut numeroase cazuri de acest gen, cand maidanezii, cu cercel cu tot, au trebuit sa fie adusi inapoi pentru ca au atacat oamenii pe strada. Acestia nu vor mai fi eliberati niciodata si vor ramane aici pana la adanci batraneti. Problema este ca nici aici nu-i putem tine pe vecie si nici nu-i putem eutanasia pentru ca nu ne permit legile in vigoare. Nu stiu cand si cum va fi rezolvata problema celor aproximativ 1.000 de maidanezi din Petrosani", a precizat Florin Niculescu, seful Serviciului de Ecarisaj din Petrosani.

Pe de alta parte, cei care doresc sa adopte un caine de la adapost trebuie sa achite suma de 200 de lei (potrivit HCL nr. 293/2007), insa anul trecut nici macar un singur patruped nu a fost infiat de catre cetatenii din oras.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#caini comunitari, #caini vagabonzi castrare, #caini vagabonzi eutanasiere, #caini vagabonzi cost sterilizare, #caini vagabonzi adapost , #caini vagabonzi