Ce facem cu maidanezii? Pro sau contra eutanasierii cainilor vagabonzi? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 12:30
12034 citiri
Ce facem cu maidanezii? Pro sau contra eutanasierii cainilor vagabonzi? Dezbatere Ziare.com

Tragedia greu de cuprins in cuvinte a lui Ionut, baietelul de 4 ani omorat de caini vagabonzi in Bucuresti, a reaprins in societatea romaneasca subiectul maidanezilor.

De 23 de ani tema este tarata de toate partidele si toti primarii prin toate campaniile electorale, au mai existat decese in intreaga tara. In Bucuresti avem intre 65 de mii si 100 de mii de caini vagabonzi, 16 mii de oameni au fost vaccinati anul trecut in urma muscaturilor, cu 3.000 mai multi decat in anul precedent, iar numarul real al celor muscati sau doar atacati este in realitate probabil cu mult mai mare.

Eutanasierea cainilor este blocata de legea Marinescu, iar legea care urma sa corecteze acest blocaj a fost atacata de USL la CCR si blocata la randul ei prin decizia Curtii.

Niciuna sintre solutiile incercate pana acum nu pare sa fi dat rezultate, numarul cainilor fiind tot mai mare, iar agresivitatea lor la fel. Primaria Capitalei si ONG-urile se acuza reciproc de coruptie, ineficienta si rea credinta.

Dupa decesul copilului, Traian Basescu a cerut guvernului sa emita o ordonanta de urgenta care sa prevada eutanasierea cainilor care nu sunt adoptati intr-un interval de timp. Premierul a refuzat si a pasat raspunderea Parlamentului. Primarul Sorin Oprescu a anuntat ca va chema bucurestenii la referendum pentru a se pronunta in privinta eutanasierii cainilor vagabonzi.

Ce e de facut?

"La 65 de mii de caini pe strada, i-as lua pe cei care au luat bani pentru castrare pana acum si i-as castra. S-au consumat bani pentru castrarea a mult mai multi decat 65 de mii de caini", afirma medicul veterinar, Sorin Minea. "Daca ar fi vorba despre cateva sute de caini prin Bucuresti ar fi una, dar avem haite care vaneaza si ataca oameni, in orase si in afara lor. Solutia perfect umana este luarea cainilor de pe strada si eutanasierea lor daca intr-un interval, sa zicem 10 zile, nu ii adopta nimeni. Cei care ii adopta trebuie sa fie verificati si cei care le dau drumul sa plateasca", a declarat Sorin Minea pentru Ziare.com.

"Animalelor salbatice le este frica de om. Cainelui nu ii e frica. Cainii care formeaza haite au lider, pot ataca oricand si nu se tem. E o tampenie ca un caine nu ataca daca nu e provocat. O haita cu un lider poate ataca oricand si oricine poate face un gest gresit. Cainii foarte blanzi sunt exceptiile. Vezi caini calcati de masini in fiecare zi, caini cu picioarele rupte. E uman? Dar sunt organizatii care castiga minunat de pe urma cainilor", a spus Sorin Minea.

Si sociologul Alfred Bulai se pronunta ferm pentru eutanasierea cainilor vagabonzi: "In medie 80 de oameni sunt muscati in fiecare zi in Bucuresti. Este o prostie asta cu dragostea fata de animale. Ma iertati, dar ce mancam? Porcii, gainile, vacile sunt plante? Sa fim seriosi, nu poti sa pui viata oamenilor pe locul doi. Si nici nu e iubire fata de animale.

E o chestiune care tine de un model cultural al celor veniti de la tara si obisnuiti sa aiba caini, apoi sunt oameni care isi compenseaza tot felul de nevoi prin dragostea fata de animale. Nu iubesti asa animalul. Nu iubesti nici cainele daca il tii in bloc, cand el are nevoie sa alerge kilometri pe zi, nu sa iasa 15 minute in parc. Nu tii pe cineva la puscarie din dragoste".

Dar, a avertizat Alfred Bulai, adunarea cainilor nu rezolva insasi sursa problemei: "Animalele traiesc pentru ca au un mediu de viata favorabil, adica au ce manca. Atat timp cat e mizerie si sunt multe resturi, cat timp exista multi cetateni care ii hranesc, ei vor exista. Problema fundamentala este sa nu mai aiba ce manca si vor disparea. Asa cum se intampla cu gandacii de bucatarie".

Presedintele Asociatiei "Cutu-Cutu", Marcela Pisla, se opune eutanasierii chiar si in cazul celor mai agresivi dintre caini. In interviul acordat Ziare.com, Marcel Pisla sustine ca solutiile ar trebuie sa fie sterilizare urmata de adoptie si o campanie sustinuta impotriva abandonarii cainilor pe strada.

In clasa politica punctele de vedere sunt nuantate.

Deputatul PSD Manuela Mitrea considera ca solutia eutanasierii nu mai poate fi evitata. "Sper sa fie ultima tragedie cu ingerasul acela de copil. Eu sunt o iubitoare de animale, am caini, am luat caini si de pe strada. Subiectul a fost folosit politic de toata lumea. E gresit sa nu votezi ca se supara nu stiu cine. Ecuatia e pana la urma simpla: pui viata unui caine inaintea vietii unui om? Mintea mea refuza alta prioritate decat viata unui om. Ecuatia aceasta ma ajuta sa iau o decizie foarte clara."

In schimb deputatul PP-DD, Tudor Ciuhodaru este nemultumit de faptul ca prima solutie avansata este eutanasierea cainilor, desi admite, ca medic specialist in urgente, ca situatia este foarte grava. "Tratam intre 5 si 25 de pacienti pe zi muscati de caini, in cele mai multe cazuri caini vagabonzi. Numarul si gravitatea plagilor muscate este in crestere. Adesea apar complicatii si sunt necesare interventii de chirurgie reconstructiva. Am tratat copii cu degete amputate in urma muscaturilor. Apar efecte estetice, functionale si psihologice deloc de neglijat.

Pentru mine orice viata este importanta si cred ca sumele cheltuite pentru tratarea celor muscati puteau fi folosite pentru rezolvarea problemei. Solutia este insa la administratiile locale care musca mai rau decat cateii din bugetul alocat acestei probleme fara a oferi in schimb siguranta cetatenilor. Cand un loc intr-un padoc a ajuns sa coste cat o garsoniera ma intreb de ce prima solutie propusa este uciderea cainilor si nu tragerea la raspundere a celor care risipesc banii publici", a declarat Tudor Ciuhodaru pentru Ziare.com.

Ziare.com te invita la dezbatere? Ce crezi ca trebuie facut cu haitele de caini vagabonzi? Esti pentru sau impotriva eutanasierii? Exista alta solutie care sa puna la adapost vietile oamenilor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#caini vagabonzi eutanasiere, #dezbatere lege caini maidanezi , #caini vagabonzi