Ce ii asteapta pe maidanezii din Bucuresti si Constanta

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 20:49
4284 citiri
Ce ii asteapta pe maidanezii din Bucuresti si Constanta
Foto: Ziare.com

Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, si primarul Constantei, Radu Mazare, spun ca abia asteapta ca legea care permite autoritatilor locale sa decida soarta cainilor vagabonzi sa apara in Monitorul Oficial pentru a demara adunarea acestora de pe strazi.

Invitat sambata la Realitatea TV, prefectul Capitalei a spus ca dupa aparitia legii in Monitorul Oficial se va asigura ca aceasta se aplica. Responsabilii vor fi Consiliul General al Capitalei si Primaria Generala, care vor trebui sa stabileasca strategia pentru urmatoarea perioada.

Atanasoaei a spus ca in Bucuresti exista acum peste 40.000 de maidanezi, conform datelor oferite de organizatiile nonguvernamentale care se ocupa de acest subiect. In schimb, Capitala are doar 4 hingheri, 2 masini de adunat cainii si fonduri foarte limitate.

Prefectul a mai spus ca legea ofera trei variante: pastrarea maidanezilor in strada, strangerea lor in adaposturi pentru 30 de zile si oferirea pentru adoptie, sau eutanasierea animalelor la finalul acestei perioade.

Mihai Atanasoaei a mai afirmat ca pentru intretinerea unui maidanez primaria cheltuieste 375 de lei pe luna, 130 de lei costa sterilizarea unui animal si 50 de lei eutanasierea.

Conform datelor din anii precedenti, Primaria a cheltuit circa 43 de milioane de euro anual pentru intretinerea cainilor in adaposturi. Prefectul a facut o paralela cu sumele cheltuite la sectia de oncologie a spitalului pentru copii Marie Curie, unde nu s-au putut aloca decat 350 de mii de euro anual.

"Singura solutie logica, rationala si bugetabila, este strangerea cainilor in adaposturi si, daca in 30 de zile nu sunt adoptati de iubitorii de animale, sa fie eutanasiati", a concluzionat prefectul Capitalei, adaugand ca asa se intampla si in tarile occidentale, iar in California, SUA, recent a fost "marita" perioada de pastrare a cainilor in adaposturi, pana la eutanasiere, de la 2 la 3 zile.

Prefectul a mai spus ca 12.000 de bucuresteni se prezinta la spital anual pentru tratament dupa ce sunt muscati de caini, de aceea este absolut necesar sa se ia masuri ferme.

Radu Mazare: Nu avem bani pentru adaposturi - ii lasam pe strazi sau ii omoram

Primarul Constantei, Radu Mazare, a intervenit telefonic in emisiune si a anuntat ca are de gand sa consulte constantenii si ce vor spune ei aia va face, dar nu vor fi decat doua optiuni posibile.

"In niciun caz povestea cu adapostul, in niciun caz, nu avem bani! Ori traim cu cainii asa, ori ii omoram. Dar ca sa fac adapost si sa hranim mii de caini in loc sa hranesc oamenii care nu au din ce trai, nu!", a spus ferm Mazare, precizand ca in Constanta sunt acum pe strazi circa 20.000 de maidanezi.

Radu Mazare a mai spus ca nu intelege de ce iubitorii de animale nu adopta maidanezi si prefera sa ii vada in strada. El a recunoscut insa ca la cat de multi caini au ajuns sa fie pe strazi aceasta nu ar fi o solutie practica.

"Ma intriga si ma amuza si pozitia europenilor care tipa de dragul cainilor, dar nu exista niciun alt oras in Europa in situatia asta si nu au caini pe strazi", a mai remarcat Radu Mazare.

Primarul a mai spus ca dupa ce se va configura bugetul pe anul viitor, in ianuarie, va face sondaje si va consulta populatia pe aceasta tema.

"Daca spune sa ii omoram ii omoram, daca spune sa ii lasam pe strazi, ii lasam pe strazi.(...)Hingherii ce sa faca? Unii tipa sa ii prindem si cand se duc hingherii acolo trebuie sa fie paziti de politie pentru ca altii arunca cu borcane si sticle in ei! Unii au sarit si cu cutitul sa ii atace", a mai spus Mazare.

Kuki Barbuceanu (Vier Pfoten): Singura solutie este sterilizarea

Reprezentantul organizatiei Vier Pfoten Kuki Barbuceanu a declarat in aceeasi emisiune ca este foarte clar ca nimeni nu vrea caini pe strazi, nu trebuie sa se faca sondaje, dar solutia nu este omorarea animalelor.

"Legea e o aberatie cum nu s-a mai inventat in Romania", a mai spus el, aratand ca singura solutie cu rezultate reale este doar sterilizarea cainilor.

El a mai precizat ca aceasta operatie costa in jur de 30 de euro pentru fiecare maidanez, iar in Capitala mai sunt in prezent pe strazi circa 20.000 de caini nesterilizati.

"In jumatate de an rezolvam problema", s-a aratat acesta increzator, acuzand ca daca se va decide eutanasierea exista riscul ca foarte multi bani sa se fure prin umflarea artificiala a cheltuielilor cu aceasta operatiune.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#caini vagabonzi, #maidanezi, #eutanasiere maidanezi, #lege caini vagabonzi , #caini vagabonzi