Boli grave raspandite de maidanezi in Capitala medicului Oprescu Interviu

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 12:51
12686 citiri
Boli grave raspandite de maidanezi in Capitala medicului Oprescu Interviu
Foto: AP

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ca pe strazile Capitalei umbla 64.000 de caini fara stapan. Medicul Sorin Oprescu nu a suflat nicio vorba despre bolile pe care acesti caini nedeparazitati le pot transmite bucurestenilor.

Moartea micutului Ionut Anghel este doar o fateta a problemei pe care Sorin Oprescu s-a aratat neputincios sa o rezolve, agravand-o an de an prin lipsa unor masuri ferme. Sporirea numarului de maidanezi in perioada mandatelor sale a dus implicit si la sporirea riscurilor de imbolnavire a celor care vin in contact cu fecalele acestor caini despre care nimeni nu poate baga mana in foc ca au fost deparazitati macar o data in viata lor.

Circulam prin capitala Romaniei anului 2013 si nici nu banuim ce baga in gura un copil odata cu mana in care a tinut mingea sau ce aducem in casa pe talpile pantofilor.

Un proprietar de caine merge cu el la deparazitare interna si externa cel putin de doua ori pe an, poate chiar mai des. Cine ii deparaziteaza pe cei 64.000 de maidanezi?

Ziare.com a discutat cu medicul primar Suzana Cilievici de la sectia de boli parazitare a Spitalului Colentina din Capitala despre bolile pe care un caine maidanez le poate transmite omului, tratamentele si costurile acestora, precum si despre problema cainilor vagabonzi ca problema de sanatate publica.

Care sunt principalele boli cauzate de paraziti pe care le poate transmite un caine?

Vorbim despre parazitozele transmise de cainii fara stapan, pentru ca un caine care are stapan este ingrijit si deparazitat periodic, atat intern cat si extern. Deparazitarea presupune atat eliminarea parazitilor externi, purici, capuse, agenti de raie, Demodex, scabie canina, cat si deparazitarea interna, pentru viermi intestinali.

Cainii nedeparazitati intern pot prezenta viermi intestinali de mai multe tipuri.

Primul tip este reprezentat de niste viermi interni plati, foarte mici, la 2-3 mm, care poarta numele de Echinococcus granulosus. Daca un caine este infectat cu un vierme intestinal, odata cu fecalele lui pe sol ajung si ouale acestuia, care sunt microscopice. Ele sunt infectioase pentru o gramada de alte vietuitoare, pentru ovine, bovine, porcine, inclusiv pentru fiintele umane.

Infectiile se transmit odata cu praful de pe jos, care intra in gura, inclusiv in cazul oamenilor.

La om nu se formeaza vierme intestinal, omul nu este gazda pentru acest parazit in intestin, ci din oul inghitit iese un embrion care intra in circulatie si primul filtru capilar intalnit in cale in mod anatomic de la nivelul peretelui abdominal este filtrul hepatic. Cei mai multi embrioni se opresc in zona hepatica. Daca au trecut de ficat, statistic vorbind, ca o a doua frecventa, se pot opri in plamani.

Daca au scapat si de acolo se pot raspandi in organism si se pot localiza in orice alt organ. Acolo unde s-a oprit, embrionul respectiv inmugureste si da nastere la o vezicula, care poarta numele de chist hidatic sau hidatidoza.

Este o boala care se formeaza la om in organe. Chistul creste usor usor in organul respectiv si pana atinge dimensiuni considerabile el este neobservat. Cand a atins anumite dimensiuni si preseaza anumite structuri anatomice, vase, nervi, atunci omul incepe sa prezinte tulburari si se prezinta la medic. I se face o investigatie imagistica - ori o radiografie, ori o ecografie, ori tomografie, ori RMN - ocazie cu care se descopera aceasta formatiune chistica.

Aceasta boala este redutabila din cauza faptului ca tratamentul costa foarte mult. Ca sa elimini asa ceva trebuie sa se intervina chirurgical pentru excizia formatiunii chistice, urmand ca dupa aceea sa se faca un tratament medical care dureaza, in functie de individ, de la cateva luni la cativa ani. Tratamentul este destul de toxic pentru ficat, trebuie dat cu anumite precautii, este scump, dar din fericire la noi in tara este compensat.

O alta boala parazitara posibil transmisa de cainii nedeparazitati se datoreaza unui alt vierme intestinal canin, cilindric, care poarta numele de toxocara canis. Cainele infectat cu dejecte elimina pe sol oua de toxocara care necesita o evolutie pe sol, pe pamant, cam de 3 saptamani pentru a deveni infectios pentru om sau pentru o alta gazda definitiva, cum ar fi chiar cainele.

Infectia cu toxocara se datoreaza clar consumului de praf de pe sol, deci nu se ia prin atingerea cainelui. Daca ne infectam, omul nu este gazda definitiva, nu se dezvolta viermele intestinal, ci din ou iese o larva care intra in circulatie la nivelul peretelui intestinal. Exact acelasi traseu il au - cele mai multe se opresc in ficat, pot sa determine hepatopatii sau pneumopatii la nivelul plamanului, iar daca scapa si din plamani se pot localiza oriunde, inclusiv in sistemul nervos central sau in ochi.

Acolo unde se opreste larva de toxocara, nu mai da ca in cazul precendent nastere la un chist ci formeaza granuloame euzinofilice de 2-3 mm. Daca e un singur granulom in ficat, tulburarile sunt de mai mica importanta. Daca sunt 70-80 sau chiar 200 de granuloame, apar tulburari. Intotdeauna o toxocaroza se insoteste de cresterea numarului de euzinofile pe formula leucocitara, ceea ce atrage un semn de alarma.

De asemenea, intr-o toxocaroza activa exista un alt indicator imunologic (imunoglobulina E total) care creste foarte mult pentru ca pe langa afectarile organelor respective toxocarozele active determina si alergii.

Un al treilea parazit care ar putea parazita intestinul cainelui nedeparazitat se numeste Ancylostoma caninum. Impreuna cu dejectiile cainelui ouale ajung pe sol, din aceste oua, care trebuie sa evolueze un pic pe sol (cateva saptamani) ies niste larve care se matureaza si devin infectioase. Ele pot penetra tegumentele intacte, inclusiv tegumentele umane, la contactul acestora cu solul. Asta se intampla in special pe malurile lacurilor, unde cainii lasa dejecte, iar oamenii vin si fac plaja.

Daca un copil se joaca cu mingea si apoi duce mana la gura, cate dintre aceste trei boli i se pot transmite?

E posibil sa se infecteze cu primele doua, la a treia se poate infecta pe mana. In cazul ultim, larva ramane blocata in tegumente, dar pana sa se blocheze circula un pic pana cand organismul, prin sistemul imunitar, o elimina.

Doctorul Catalin Apostolescu de la Institutul Matei Bals a mentionat si o alta boala transmisa de caini - leptospiroza.

Leptospira nu tine de noi, este o bacterie nu un parazit, care se gaseste de obicei in urina sobolanilor, dar se poate gasi si in urina cainilor.

Citeste si Mii de oameni muscati de caini in acest an. Medic: "Cainii trebuie sa dispara de pe strazi!"

In opinia dvs. cei 64.000 de caini maidanezi prezenti pe strazile Bucurestiului reprezinta o problema de sanatate publica?

In mod cert este o problema de sanatate publica deoarece nu cred ca ONG-urile care sterilizeaza cainii ii si deparaziteaza intern si extern. Ar trebui sa ii intrebati daca fac asta.

La cat timp trebuie facuta aceasta deparazitare interna si externa a unui caine pentru ca ea sa fie eficienta?

Pentru cainii cu stapan se recomanda ca deparazitarea sa se faca de 2-4 ori pe an. Ceea ce implica niste costuri. Nu trebuie sa uitam insa ca acesti caini care stau pe strazi pot purta pe suprafata lor si capuse.

Exista si alti paraziti externi pe care ii pot transporta cainii care nu sunt ingrijiti de stapan?

Dupa cum am mai spus, in afara de capuse mai sunt puricii, raia canina si Demodex, care da o forma de cadere a parului cainelui. Sunt cei pe care ii vedeti "jumuliti" pe strada, fara par.

Sunt si acesti paraziti externi periculosi pentru om?

In principiu nu, dar capusa da. Capusa poate transmite borelia, ati auzit de boala Lyme.

In plus, capusa poate sa mai transmita ceva - boala numita babesioza, la care riscul mare este doar la persoanele cu imuno-depresie severa.

Citeste si Capusele si pericolul bolii Lyme

Peste 1.000 de persoane au ajuns la "Matei Bals", muscate de capuse, in luna mai

Actorul Serban Ionescu a murit

Care sunt principalele semnale de alarma? Care sunt simptomele bolile de care ati amintit? Cum sa isi dea seama un parinte ca trebuie sa isi duca imediat copilul la medic?

Una dintre obligatiile parintilor este ca anual sa faca, prin medicul de familie, investigatii uzuale. In acel set uzual, daca pe hemograma se remarca euzinofilie, medicul de familie stie ca trebuie sa trimita copilul pentru investigatii parazitologice.

De asemenea, daca pe o investigatie imagistica, pentru ca este bine sa facem si cate o radiografie toracica si o ecografie abdominala pe an, se deceleaza o formatiune chistica, cu continut lichidian, medicul recunoaste aspectul tipic al chistului hidatic. Medicul de familie stie si trimite pacientul catre specialisti.

Cat dureaza vindecarea?

Depinde de la individ la individ. Fiecare individ raspunde diferit la tratament. Exista chisturi hidatice care cedeaza postoperator cam in 3-4 luni de tratament, altele dupa cativa ani. Toxocaroza se trateaza in 2-3 cure de cate 7-10 zile.

Deci pentru pacient este un adevarat chin, in afara costurilor aferente.

Este un chin in cazul hidatidozei, unde sunt si costuri mari - interventia chirugicala, controalele postoperatorii, tratamentele medicale postoperatorii, care sunt compensate, din fericire, pentru ca daca nu ar fi compensate multi bolnavi nu si le-ar permite.

Din statisticile pe care le aveti, s-au inmultit cazurile de parazitoze in ultimii ani?

Da, in fiecare an avem din ce in ce mai multe cazuri, in fiecare an sunt din ce in ce mai multe prezentari la noi. Sa va dau un exemplu, de la inceputul anului, am avut 516 internati, deci nu prezentari sau consultatii de zi, ci internari. Dintre acestea din Bucuresti au fost163, Ilfov 22, Calarasi 12, Ialomita 45, Prahova 31, Giurgiu 17 sau Arges 20 de cazuri, dar sunt si din multe alte judete.

Vreau sa va spun ca dat fiind ca noi suntem localizati in sud-estul tarii, cei din vest se adreseaza clinicilor din Cluj sau Targu Mures. La noi ajung putini, bolnavii sunt mult mai multi.

In plus, nu toata lumea isi permite sa vina in Bucuresti pentru investigatii, mai ales oamenii de la tara. Presupun ca sunt cazuri mult mai multe, acestea sunt numai internarile.

Ca o concluzie, intelegem ca dvs credeti ca ar trebui stransi de pe strada cainii vagabonzi.

Da, eu cred ca trebuie ridicati de pe strada, bagati in adapost, trebuie deparazitati intern si extern si trebuie hraniti.

Iar dupa aceea returnati in teritoriu?

In niciun caz, pentru ca in teritoriu ei mananca de pe jos si atunci exista riscul sa se infecteze din nou. Chiar si daca strazile s-ar spala cu sapun si cu detergent nici atunci nu ar fi in regula.

Ca sa nu mai spunem ca parcurile, gradinitele, gropile cu nisip unde se joaca copiii nu pot fi spalate cu detergent.

Da. E logic ca acesti caini trebuie sa fie stransi de pe strazi pentru ca traim intr-un oras facut pentru oameni.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#paraziti caini vagabonzi, #boli transmise maidanezi, #Suzana Cilievici spital Colentina , #caini vagabonzi