In SUA, cainii fara stapan sunt eutanasiati in 3 zile. In Romania omoara oameni - Interviu

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 12:48
13180 citiri
In SUA, cainii fara stapan sunt eutanasiati in 3 zile. In Romania omoara oameni - Interviu

In SUA sau Marea Britanie, cainii fara stapan prinsi pe strada si nerevendicati in 3-5 zile sunt eutanasiati.

In Romania, strazile sunt pline de maidanezi. Trei oameni au murit in Capitala dupa ce au fost sfasiati de cainii vagabonzi si totusi guvernantii refuza sa ia masuri ca astfel de lucruri sa nu mai fie posibile.

In 2006, un japonez a murit dupa ce a fost muscat de un maidanez chiar langa Guvernul Romaniei. In 2011, o femeie a murit la doua zile dupa ce a fost sfasiata de caini in sectorul 5 al Capitalei, iar o alta a fost gasita moarta in locuinta ei din Albota, judetul Arges, dupa ce fusese atacata de o haita de caini maidanezi. La fel si-au pierdut viata anul trecut o femeie din Satu Mare, un copil de sase ani din Darmanesti, judetul Suceava, si un batran din Vaslui.

In 2011, CEDO a condamnat Romania sa plateasca despagubiri de 9.000 de euro unei femei care fusese muscata de caini vagabonzi in Bucuresti. In acelasi an, se estima ca circa 60.000 de caini comunitari se aflau liberi pe strazile Capitalei, acestia fiind grupati in circa 8.000 de haite. In 2012, doar 1.100 de caini maidanezi au fost dati spre adoptie, in schimb peste 2.100 au fost dusi inapoi pe strada dupa sterilizare, in conditiile in care inspectorii au descoperit si caini care nu fusesera sterilizati corespunzator.

Conform raportului publicat de Institutul Matei Bals, numarul bucurestenilor muscati de cainii maidanezi a crescut constant, anul trecut ridicandu-se la 16.000, dintre care 3.330 au fost copii.

Luni, un baietel de patru ani a murit in chinuri groaznice dupa ce a fost sfasiat de un maidanez care figureaza in acte ca fiind sterilizat de primarie inca din anul 2008 si apoi adoptat de un ONG.

In tot acest timp, o lege inspirata din practica occidentala zace in Parlament pentru ca politicienii se tem ca pierd voturi.

"Cum sa moara un copil de 4 ani pentru ca voi nu sunteti in stare sa luati niste masuri?", ii intreaba pe guvernanti fostul prefect de Bucuresti Mihai Atanasoaei, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com in care vorbeste despre vinovatie, politicianism si iresponsabilitate.

Conform legilor in vigoare, cine e responsabil pentru moartea copilului de 4 ani?

Conform legii din 2008, in vigoare acum, programul de gestiune al cainilor fara stapan este atributul exclusiv al Primariei Capitalei.

Legea in vigoare le permite insa ONG-urilor sa ia cainii din adaposturi, sa ii sterilizeze (desi noi nu stim daca o fac cu adevarat) si sa ii arunce inapoi in strada. Iar daca cineva adopta un caine si ii da drumul pe strada, devine si el, desigur, responsabil.

Eu am lucrat la modificarea legii, cand eram prefect, dar un articol al ei a fost respins de Curtea Constitutionala si acum zace in Parlament.

Daca ati fi fost in situatia tatalul acelui copil, ce ati fi facut?

Dadeam in judecata Primaria Capitalei in prima secunda, in orice moment.

Anul trecut, la Cluj, stapanul unui rottweiler care a muscat de cap un copil de trei ani a fost condamnat la 6 luni de inchisoare cu executare. In cazul de fata cine trebuie sa fie condamnat pentru ca un copil si-a pierdut viata?

Este o alta situatie, dar, vedeti, daca stapanul - persoana fizica - a primit inchisoare cu executare pentru ca animalul lui de rasa a muscat pe cineva, atunci acelasi lucru trebuie sa se aplice si cand persoana in culpa este o institutie a statului - primaria.

Iar daca un ONG a adoptat cainele care a omorat copilul, atunci sa ii cheme si pe ei in instanta, sigur ca da, dar programul de gestiune a cainilor fara stapan este foarte clar - Primaria raspunde!

Cum comentati reactiile celor vinovati?

Cand am vazut 'baletul' pe care l-au facut... Asa fac de fiecare data cand se intampla un caz din asta tragic, in loc sa le crape obrazul de rusine si sa stea cu capul cat mai adanc bagat in pamant, asa-zisii iubitori de animale spun ca nu e vina lor, ca era pe proprietate privata, ca una, ca alta...

Realitatea este alta: Cum sa moara un copil de 4 ani pentru ca voi nu sunteti in stare sa luati niste masuri?

Iar Primaria, de frica scandalurilor prefera sa adopte pozitia 'Las ca mai carpim de aici, mai carpim de acolo', pana...

Pana cand, poate, se uita subiectul. El apare din cand in cand, atunci cand moare cineva muscat de caini, dupa care dispare din nou din atentia publica.

Da, si acum sunt toate sansele sa fie uitat. Atunci cand am initiat eu legea, cand eram in prefectura, am reusit sa ne ocupam de el un an si jumatate. Acum insa, e foarte posibil sa se uite iar.

Care este realitatea din teren? Cate organizatii se ocupa de maidanezii din Bucuresti si cate adaposturi le sunt puse la dispozitie?

E adapostul de la Mihailesti si mai sunt alte 2-3 adaposturi mici, insignifiante, ale unor ONG-uri. ONG-uri vocale sunt vreo 5-6, din care una singura s-a implicat cu adevarat, cat a putut, in rezolvarea problemei intr-o maniera profesionista, ceilalti nu au facut absolut nimic, decat sa se opuna luarii unor masuri.

Eu m-am intrebat tot timpul: daca aceste masuri, pe care le propun eu, nu sunt democratice, atunci in SUA sau Marea Britanie de ce procedeaza asa de zeci de ani?

Pentru ca ati amintit, cum este rezolvata situatia maidanezilor in alte tari?

Eu cand am scris legea m-am uitat la exemplul britanic si la cel american, amandoua legile din aceste state au acelasi filon.

In SUA, de exemplu, nu exista caini maidanezi. Cainii fara stapan sunt cei care scapa din curtile oamenilor si ies in strada. Daca e prins un caine, care in mod evident are un stapan pentru ca are la gat o zgarda sau un crotalier ceva, iar in trei zile proprietarul nu vine sa si-l ia acasa, inseamna ca nu mai are stapan si cainele este eutanasiat.

Acum trei ani, Curtea Suprema a statului California a dat o hotarare judecatoreasca in care a spus ca intr-adevar termenul de 3 zile este cam scurt, asa ca a fost marit la maximum 5 zile.

Statul american spune asa: Cu banul public eu am obligatii sa rezolv probleme de sanatate, infrastructura, servicii sociale etc, nu altceva. Eu nu raspund de caini, daca nu aveti grija de ei. Eu, ca stat, trebuie sa am grija de oameni in primul rand.

La noi e invers. Noi avem foarte mare grija de caini, ii lasam liberi pe strada, ii lasam sa muste, sa omoare, pentru ca asa vrea un grup de ipocriti isterici.

Eu cand am aflat ieri stirea cu copilul omorat de caini am vazut negru in fata ochilor, pentru ca si eu am copii.

Si nici pentru caini nu e buna situatia asta. Stau in strada, mor iarna de frig sau vara de cald, nu sunt alimentati, nu sunt injectati, ii calca masinile etc.

Cine profita de aceasta situatie? Iresponsabilii, indiferent ca sunt politicieni, ONG-uri, primari... Unora le convine sa se faca ca sterilizeaza - ONG-urile -, altora sa se faca ca rezolva problema - primariile -, iar politicienii sa vina deasupra tuturor in campanie si sa ia o bruma de voturi.

Cam ce cheltuieli se fac de la bugetul de stat?

Cand eram eu prefect stiu ca sumele cheltuite pentru tratamentul celor care se duceau la Spitalul Matei Bals muscati de caini se ridicau la circa 3 milioane si jumatate de euro, in perioada 2009-2012 media anuala fiind intre 10.000 si 12.000 de persoane muscate de maidanezi.

Dar efectiv cu cainii maidanezi ce sume se cheltuiau?

Nu pot sa va spun, pentru ca cele care se ocupa sunt ONG-urile, care nu instiinteaza primaria despre nimic.

Ati vorbit de o lege la care ati lucrat. Unde s-a blocat ea?

Incepand cu 2010 am lucrat la redactarea unei propuneri de modificare a legii privind gestionarea cainilor fara stapan. La vremea respectiva, problema a fost generata, din pacate, de o situatie similara cu cea inregistrata luni in Capitala. Atunci o femeie a fost omorata de cainii fara stapan in sectorul 5.

La intalnirile pe care le-am avut atunci, in calitate de prefect, si primarul Capitalei si primarii de sector se plangeau ca ei ar vrea sa rezolve problema, dar legislatia nu ii ajuta. Am discutat cu cei de la ANSVSA si am rescris de la zero legea respectiva.

In afara de partea cu eutanasierea era trecut in lege un intreg lant de masuri care si in opinia medicilor de la ANSVSA erau obligatorii pentru ca numarul cainilor fara stapan aflati in strada sa scada. Si anume: strangerea cainilor, sterilizarea lor, microcipare, inregistrare in registre de evidenta specializate electronice, amenzi usturatoare pentru cei care adopta caini si apoi ii lasa in strada etc. Erau masuri inspirate din legislatia europeana, nu era nimic inventat de noi.

Noi am trecut in lege ca in cazul in care un caine luat de pe strada nu este adoptat in termen de 7-15 zile autoritatea publica il poate eutanasia.

Asta a fost articolul care a generat intreaga nebunie la vremea respectiva si intreaga lupta ipocrita a unor asa-zisi iubitori de animale, iar politicienii nu au facut altceva decat sa se lipeasca politicianist de un subiect de care habar nu aveau! Nu cunosteau ce prevede legislatia romana, ce prevede legislatia din alte tari. Doar li s-a parut lor ca subiectul e 'misto' si castiga puncte electorale.

Am trimis legea la toate grupurile parlamentare - si la PDL, si la PNL si la PSD - rugand sa isi asume cineva legea, pentru ca eu, in calitate de prefect, nu aveam dreptul. Si l-a asumat PDL si a dus lupta un an si jumatate in Parlament. Spre surpriza tuturor, legea a trecut in forma propusa, cu mici modificari.

De aici incolo discutam despre partea absurda a lucrurilor. Vazand ca la televizor sunt foarte prezenti asa-zisii iubitori de animale, care sunt vocali, fac atmosfera, celor de la USL li s-a parut ca e bine sa se lipeasca electoral de un astfel de subiect si au incheiat un protocol de colaborare cu mai multe ONG-uri, care a fost semnat de Victor Ponta si Crin Antonescu din partea USL, in baza caruia USL urma sa acorde sprijin acestor ONG-uri ca nu cumva sa treaca legea de parlament.

Au atacat legea la Curtea Constitutionala, iar acesta a spus ca un singur articol este neconstitutional. Legea s-a intors la Parlament, eu am rescris articolul declarat neconstitutional si am retrimis-o la Senat pentru cursul parlamentar firesc. De un an si jumatate legea zace in sertar la presedintele Senatului.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Atanasoaei lege caini maidanezi, #eutanasiere maidanezi, #copil muscat caine, #lege caini fara stapan , #caini vagabonzi