Vier Pfoten: Primele victime vor fi cainii blanzi, ei sunt cel mai usor de prins Interviu

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 20:25
7323 citiri
Vier Pfoten: Primele victime vor fi cainii blanzi, ei sunt cel mai usor de prins Interviu
Foto: radio3net.ro

Kuki Barbugeanu, din cadrul Asociatiei Vier Pfoten, atrage atentia intr-un interviu acordat Ziare.com ca eutanasierea cainilor fara stapan din Bucuresti nu va aduce rezultate.

El arata ca, incepand cu 2001, cand s-a inceput prinderea si eutanasierea lor, au fost omorati 144.000 de caini, desi populatia era de 70.000. Acum populatia este de 50.000 de maidanezi.

Iar Primaria Capitalei tocmai a intrerupt parteneriatele cu toate ONG-urile care sterilizau caini.

Cati caini sunt pe strazi in Bucuresti?

Dupa evaluarile noastre sunt intre 40 si 50.000 de caini. Cam jumatate sunt sterilizati, daca nu chiar mai mult de jumatate.

Se stie de la ce s-a pornit, acum 10-12 ani?

Se stie ca in 2001, cind s-a pornit eutanasierea lor, erau 70.000. Dupa 7 ani de eutanasiere, si aproximativ 144.000 de caini omorati, am ramas pe strazi cu circa 40.000 de caini. Numarul lor a ramas stabil pentru ca intre timp au inceput sterilizarile si in aceasta perioada nu a mai crescut.

Doar ca aceste sterilizari s-au facut pe alocuri si din cand in cand. Nu exista din pacate decat legea care a oprit eutanasierea animalelor sanatoase, cealalta lege era de gestionare a cainilor fara stapan, care nu a mai trecut de Camera Deputatilor.

A zacut prin sertarele Comisiei de Administratie Publica pana acum un an de zile, pana a fost rastalmacita si intoarsa complet, la 180 de grade, si a fost respinsa de Curtea Constitutionala.

Si acum iata ca in 5 zile s-a putut face ce nu s-a facut in 5 ani. Doar ca pe dos. Ne-am intors de unde am plecat, la eutanasiat caini. Vom eutanasia inca multi ani de acum incolo, fara absolut niciun rezultat.

Cum colaborati cu Primaria Capitalei?

In momentul de fata dansii au dorit sa inceteze colaborarea, ne-au pus in vedere sa ne luam toata aparatura pe care o aveam in baza canina din Theodor Pallady, lucru care contravine protocolului semnat cu Primarul General si aprobat de Consiliul General al Capitalei. Vom vedea.

Care ar fi motivul rezilierii?

Au facut-o legal, au spus ca pana la lamurirea situatiei legate de cainii fara stapan, protocolul se suspenda, cu toate ONG-urile. Acuma ce legatura are faptul ca o persoana vine cu cainele din fata blocului la sterilizat, caine pe care vrea sa-l ia acasa, dar iata ca nu se mai poate, cu situatia cainilor fara stapan, nu stiu.

Dar probabil dintr-un exces de zel cu care deja ne-a obisnuit conducerea Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor. Deja ma obisnuiesc cu toate sicanele acestea.

Care este bilantul Vier Pfoten in acesti ani de activitate? Cati caini ati reusit sa sterilizati?

Intre 2008 si ora actuala, am sterilizat in Bucuresti 10.600 de caini. E o cifra buna pentru noi, dar mica pentru Bucuresti. Pentru ca, din pacate, eforturile astea nu au fost dublate si de eforturile primariei, cea care este obligata sa faca acest lucru, lucrand pe bani publici, iar noi pe bani privati.

Daca si Primaria, care are un buget de cateva sute de ori mai mare decat al nostru, ar fi pus umarul la rezolvarea acestei probleme, la ora acesta nu am mai fi avut despre ce sa vorbim.

Exista in acest moment un proces real de luare de catre populatie in grija a cainilor fara stapan, mai ales in contextul ultimelor evenimente? Oamenii merg pe strada si iau animalele la ei in casa, ca sa le protejeze?

In ultimele zile, da, a inceput sa se intample acest lucru. Dar bineinteles ca asta nu va rezolva problema. Si acuma va voi demonstra cam cum stam. In Bucuresti stim ca sunt, statistic vorbind, 500.000 de familii. Pe strazi, sa spunem ca sunt 50.000 de caini. Ar insemna ca vine un caine la 10 familii.

Deci iata ca intr-o zi ar putea sa nu mai fie nici un caine pe strada. Dar acest lucru nu se intampla. Si va pot da si o explicatie pentru acest fenomen. In Bucuresti sunt poate 20% bucuresteni adevarati. Restul sunt persoane care au venit prin anii '70, aduse de regimul comunist pentru marea industrializare.

Si care au venit de la tara, unde cainele nu are ce cauta in casa, el sta legat, in curte. Mutandu-se la Bucuresti, acele persoane bineinteles ca au adus pe lume alta generatie, educata tot in acelasi spirit. Ce sa caute cainele in apartament la etajul 7? Nu exista, cainele trebuie sa stea afara. Exista desigur un numar important de persoane care au caine in casa, chiar si maidanezi.

Ca sa nu mai vorbim de snobismul unora care prefera sa dea nu stiu cate sute de euro pe un caine de rasa, nestiind ca un caine maidanez e la fel de bun ca unul de rasa.

Care ar fi solutia pe care o are in vedere Vier Pfoten la problema cainilor maidanezi?

Viitorul intr-o varianta ideala e ca aceasta lege care a asteptat 5 ani si a aparut in cinci zile, lucru care respecta perfect proverbul "graba strica treaba", sa nu fie promulgata de presedinte sau sa fie amendata de Curtea Constitutionala. Si va dau un exemplu din ce s-a votat ieri. Se spune ca revendicarea si adoptia cainilor se face pe baza unei declaratii de angajament.

Numai ca adoptia cainilor din adaposturi se face cu respectarea cumulativa a unor conditii: prezentarea de catre adoptator a dovezii spatiului din care sa rezulte ca are loc pentru animal, prezentarea de catre adoptator a dovezii resurselor materiale si prezentarea de catre adoptator a acordului asociatiei de proprietari si a vecinilor.

Adica cum ma impulsioneaza pe mine cineva sa fac o tura de vreo cateva zile pe la Circa Financiara si alte institutii, la cadastru de exemplu, cu planul casei, ca sa arat cati metri patrati am si ce salariu sau pensie, ca sa adopt un caine? Sau: adoptia, de exemplu, si revendicarea sunt gratuite, spune un articol.

Dar, doua articole mai sus, se spune ca proprietarul va plati revendicarea cainelui din adapost. Nimeni nu mai intelege nimic. Care articol e bun? Asa ceva nu va putea functiona. Plus ca, din punct de vedere aritmetic, e imposibila colectarea cainilor de pe strazi intr-un ritm mai mare decat ritmul inmultirii lor.

Chestie care chiar s-a demonstrat, daca mai era nevoie, intre anii 2001-2008, cand, din 70.000 de caini s-au eutanasiat 144.000. Daca nu oprim cauza pentru care ei exista pe acest pamant, adica nasterea, si vom ataca in continuare efectele, indiferent in ce forma, adoptie, eutanasiere, adapostiere, nu vom rezolva problema.

Cum se face acest lucru in strainate, sa zicem in tarile civilizate din vest?

Acolo e foarte simplu, pentru ca ei neavand caini pe strada, metoda de eutanasiere poate functiona. Sa ne imaginam ca peste noapte apar pe strada in Berlin, adusi de cineva, 100 de caini. In trei zile nu mai sunt pe strada. Poti sa-i bagi in adapost, sa-i dai la adoptii, sa-i eutanasiezi.

Dar in Bucuresti, unde ai 50.000 de caini, ar trebui ca in sase luni sa prinzi mai mult de jumatate din ei, pentru ca ei, dupa 6 luni se inmultesc. Iau 25.000 de caini de pe strada, dar dupa 6 luni, 13.000 de catele, jumate din ceilalti 25.000 de caini ramasi, fata o generatie de pui.

Sa zicem 3 pui de catea, desi e posibil sa fie si 6. Ei, 3 pui ori 13.000 de caini, cat ne dau? 40.000. Deci am luat de pe strada 25.000 de caini, cu niste eforturi supraomenesti, si au aparut alti 40.000.

Cati hingheri i-ar trebui Primariei Capitalei ca sa ridice 25.000 de caini in 6 luni?

Daca s-ar intampla asta, Romania ar fi tara cea mai specializata din lume la prinderea cainilor. Trebuie oameni specializati. Noi cautam de cativa ani de zile sa mai angajam niste prinzatori, pe care sa-i formam noi, ca nu inveti nicaieri sa prinzi un caine, si nu gasim. Ca sa apara acum cateva mii de hingheri in Bucuresti, cu cateva sute de masini, e improbabil.

In acest moment, cati hingheri are de fapt primaria?

Pana acum cateva zile am inteles ca avea vreo 4. Acum inteleg ca au facut niste contracte cu firme care au venit cu oamenii si masinile lor. Si sunt vreo 30 de oameni. Dintre care vreo jumatate vor disparea imediat, cand vor aparea muscaturile. Nu se poate ca un om care vine din alt domeniu, gata, din prima zi sa reuseasca sa stranga zece caini.

Plus ca mai e un aspect foarte important: primele victime vor fi cainii blanzi, cainii care stau la mangaiat, ei sunt cei mai usor de prins. Dupa care ceilalti caini, care or sa fie permanent alergati de oamenii carora noi le spunem hingheri, vor invata lectia si de prins va fi mai greu.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Vier Pfoten Kuki Barbugeanu caini, #Vier Pfoten eutanasiere caini, #Vier Pfoten lege eutanasiere maidanezi , #caini vagabonzi