Deputat PDL: E mai scump daca tratezi un caine decat daca il ucizi

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 17:58
2491 citiri
Deputat PDL: E mai scump daca tratezi un caine decat daca il ucizi

Deputatul PDL Stefan Pirpiliu a aratat ca doar sterilizarea si pastrarea in adaposturi a cainilor vagabonzi, fara eutanasiere sau adoptie, ar face ca 400.000.000 de euro sa fie cheltuiti de primaria Capitalei in urmatorii 10 ani.

Pirpiliu sustine ca alternativa propusa de organizatiile de protectie a animalelor la Legea privind cainii fara stapan, aceea de sterilizare si pastrare a maidanezilor in adaposturi, este nerealista deoarece presupune costuri foarte mari.

Democrat-liberalul a tinut sa infirme teza ONG-urilor potrivit careia costurile de eutanasiere ar fi mai mari. "Iese statul mai scump daca tratezi un caine decat daca il ucizi. Este o tema falsa lansata de ONG-uri, ca te costa mai mult eutanasierea decat sa-l tratezi si sa-l tii sa manance. Daca iau calculele oficiale la nivelul Bucurestiului, 375 lei pe luna pentru ingrijirea unui caine, ajungi undeva la 40.000.000 de euro. pe an. Daca in medie cainii traiesc 10 ani, am ajunge undeva la 400.000.000 de euro", a declarat Pirpiliu, bazandu-si calculul pe un numar de 50.000 caini.

Pe de alta parte, Pirpiliu a precizat ca nu exista insa o evidenta foarte clara a numarului de caini, prefectura facand o estimare de aproape 100.000. Din estimarile PDL Bucuresti, ar fi circa 60-70.000 de caini, dintre care 30-50% sunt bolnavi si vor trebui eutanasiati, in conformitate cu legislatia aflata in vigoare de mai multa vreme. Tot din estimarile prezentate de deputatul PDL, circa 12.000 de bucuresteni sunt muscati anual de maidanezi, iar la nivel national cifra ajunge la 30-40.000 de persoane, in conditiile in care costurile tratamentului pentru o muscatura sunt undeva la 100-120 de euro.

Liderul PDL sector 5 a aratat ca, prin colaborarea dintre autoritatile locale si ONG-uri, precum si cu implicarea cetatenilor care vor sa adopte un caine, numarul maidanezilor care vor fi eutanasiati va fi foarte mic.

"Consideram uman si normal ca acesti ciini sa fie sterilizati, dar nu trebuie intorsi pe strada. Pot sta in adaposturi, pot fi adoptati, dar nu sa se intoarca in strada. Cei care nu vor avea o astfel de sansa-sa fie adoptati sau sa aiba un loc in adaposturi, din pacate, probabil se va ajunge la ultima varianta. Insa daca iau declaratiile reprezentantilor locali sau ONG-urilor, cred ca nu vom ajunge sa avem niciun caine eutanasiat in afara celor bolnavi", a spus Pirpiliu.

In vederea facilitarii adoptiilor, PDL Bucuresti intentioneaza sa lanseze un telverde prin care sa ofere asistenta celor care doresc sa adopte un caine de la adaposturile administratiilor locale. De asemenea, Pirpiliu a invitat ONG-urile implicate in acest domeniu sa-si respecte promisiunile ca vor contribui la sterilizarea animalelor.

Pedelistul a aratat ca este nevoie si de un grad de responsabilitate mai mare din partea cetatenilor care detin caini. "In orice tara civilizata, sa ai un caine este o responsabilitate, nu un moft. Cine a cauzat la noi aceasta problema? Indirect, tot iubitorii de animale. Cel care a avut un caine in curte si caruia i-a dat drumul pe strada", a spus Stefan Pirpiliu.

Acesta a criticat si atitudinea opozitiei in Parlament la dezbaterea Legii privind cainii fara stapan aratand ca USL s-a impotrivit dreptului comunitatilor locale de a-si gestiona cum cred mai bine aceasta problema, ca au fost contra rezolvarii relativ rapide, in circa 4-5 ani, a unei probleme de sanatate publica etc. "Opozitia a votat impotriva posiblitatii ca proprietarii sa fie trasi la raspundere pentru faptele ciinilor pe care ii au in subordine", a mai spus democrat-liberalul.

Organizatia de Bucuresti a PDL l-a acuzat, miercuri, pe primarul general Sorin Oprescu ca a minimalizat problema cainilor maidanezi, renuntand la crearea adapostului de la Mihailesti si limitand numarul hingherilor la doar 12.

"Adevarul este ca Sorin Oprescu nu a facut nimic pentru rezolvarea problemei maidanezilor (...) Capitala are 12 hingheri in acest moment! La o populatie de peste 50.000 de maidanezi, conform ASPA. Asa da, management performant din partea primarului", se arata intr-un comunicat al PDL Bucuresti.

"Primarul general, daca este brusc atat de interesat de soarta "bietilor maidanezi", ar trebui sa iasa public si sa spuna daca a incercat sa acceseze fonduri europene, daca a depus vreun proiect pentru constructia de adaposturi. Raspunsul este nu, pentru ca pe primarul general nu-l intereseaza problema. Edilul se plimba cu masini de lux, are sofer, nu se confrunta cu haite de caini printre blocuri prin Drumul Taberei sau in Colentina, ce sa mai spunem de Rahova si Ferentari", sustin pedelistii.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#maidanezi, #caini Bucuresti, #lege maidanezi, #Stefan Pirpiliu maidanezi , #caini vagabonzi