Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Pe care il eutanasiem primul ?

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 08:18
5547 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Pe care il eutanasiem primul ?

De ce, in chiar zilele in care DIICOT merge dupa doi ministri- Videanu si Vosganian- acuzati ca au favorizat o firma privata in detrimentul avutiei publice, ducand la sapa de lemn compania nationala de gaze, candva mandria resurselor noastre nationale, ministrii Barbu, Plumb si Sova au curajul sa semneze o propunere legislativa contra avizului ministerului Justitiei, pentru care peste un an pot ajunge si ei in puscarie?

Linia de aparare e deja aceeasi, ca la un nivel asa de inalt decizia in favoarea corupatorului nu se mai cheama favoare, ci politica de stat, si calea sa te ascunzi de justitie este sa spui ca ai impartit aceasta decizie cu tot guvernul, cum zice Videanu (si Ponta era ministru!) sau si mai avansat, cum face Ponta, cu tot parlamentul. Ca sa fie perfecta crima, mare grija sa fie vot secret cand dati voi drumul la cianuri in apele patriei si ale vecinilor maghiari pentru aurul de pe toba pe care il vom capata de la Gold (care va bate recordul Romgaz cum transformi o resursa nationala intr-o datorie nationala, pariem?).

Ca daca votul e public va notam unul cate unul si mai vedem noi la alegerile viitoare, e intelept Basescu ca a venit cu solutia lui obisnuita, sa intrebam pe toti aia care nu stiu! Ca veni sau nu veni vorba, daca va intrebati de ce doar pedelistul Videanu si liberalul Vosganian au bagat-o pe maneca, iar predecesorul lor pesedist la acelasi minister, care a dat aceleasi discounturi direct din buzuranul dvs de platitor de taxe nu e deranjat de nimeni, raspunsul e simplu, ca sub Iliescu si Adrian Nastase procuratura nu era suficient de independenta sa inregistreze pe ministrii guvernului cum pare sa se fi petrecut sub Basescu si guvernul Boc 2, oricate alte defecte or fi avut ei. Trag doar nadejde ca si azi cand lobbystii Gold fac vizite pe la dna Plumb si compania pornesc si microfoanele si nu le-o fi retras carismaticul domn Nitu de la promovarea sa in functie.

Cum se face ca resursele naturale ale Romaniei sunt de regula convertite in riscuri pentru populatia locala (poluare), costuri pentru populatia generala (care acopera datoriile companiilor de stat) si profit doar pentru alde Dinu Patriciu si specia? Numai javrele's de vina. Cred ca avem in privinta asta un consens, desi poate javre diferite in minte. De asta, acum mai bine de un an, in timpul precedentelor manifestari de la Universitate, cand se scursese vorba ca s-au gasit gaze prin platoul Marii Negre am cerut, prin Carta alba a bunei guvernari, semnata de societatea civila cu dnii Ponta si Antonescu, pe atunci in opozitie, ca veniturile din asemenea exploatari sa mearga intr-un fond de investitii ca acela faimos din Norvegia, din care sa platim pensii pe viitor, ca deja nu mai avem din ce. Ca si promisiunea de a nu permite folosirea cianurilor, si asta e incalcata pe fata de actuala putere, care are o data in plus, cum au avut-o si Nastase si Videanu, iluzia impunitatii.

Daca procuratura nu s-a interesat de avizul de mediu pentru Rosia Montana si cum de trec prin guvern proiecte la care Ministerul Justitiei formuleaza asemenea rezerve e fiindca e foarte ocupata. Ancheteaza din greu, la nici douaspe ore dupa comiterea faptei, pe coordonatorii de la asociatiile pentru Supravegherea si Protectia Animalelor si audiaza martorii la tragicul incident in care un copil de patru ani a fost muscat de zeci de ori de niste caini comunitari, fratele lui de sase fugind la bunica (care era la o distanta, sa intelegem, bunicica).

Daca eram in Occident, la ora asta protectia sociala lua deja din ingrijirea acestei familii pe copilul ramas, ca un copil de sase ani nu e calificat sa aiba grija de unul de patru, deci a fost la mijloc o neglijenta criminala, iar martorii faceau zile de lucru comunitar cu condamnare ca au stat si s-au uitat, ca zeci de muscaturi iau ceva vreme, si orice trecator normal sau om aflat la fereastra intervenea, nu statea sa se uite si pe urma se ducea sa povesteasca la politie.

Desigur, si acestia au circumstante atenuante, cum ar fi: de ce sa aiba copiii parinti care sa aiba grija de ei cand seful statului le-a zis sa se duca prin Occident sa nu ne greveze aici sistemele sociale, de ce ar fi bunicii, indoiti de vieti prapadite, mai competenti ca parintii insisi, de ce ar fi prompte serviciile noastre sociale, infect platite si demoralizate de discursurile despre faptul ca orice asistenta sociala e de un stangism criminal, si de ce sa se bage cineva riscand sa i se rupa pantalonii cand poporul nostru prin fiecare membru al sau a supravietuit atatia ani exact ca nu s-a bagat, a stat si s-a uitat cum pica pe altii?

Si cum nu putem rezolva nimic din cele de mai sus, ca ar insemna sa ne luptam cu psihologia si istoria masei noastre de popor, e mai simplu sa eutanasiem toti cainii, nu vad de ce ne-am opri acum cand ne-am pornit sa dam legi care fac exceptie de la toate legile, ba chiar si de la deciziile tribunalelor, pe motiv ca (cum plastic spune motivatia proiectului cianura, aceea respinsa de Ministerul Justitiei pe motivul ca un contract nu e lege, iar modificarea legii nu e constitutionala) procesul de autorizare (cel care trebuie sa ne fereasca de riscuri) e grevat de "exces de reglementari, care genereaza un cadru normativ birocratic, necoerent si necorelat cu nevoile de dezvoltare a afacerilor". Cred ca va e clar ca aceasta lege a guvernului Ponta a fost scrisa direct de beneficiarii ei privati.

Noroc cu seful statului ca a sarit in sprijinul guvernului, demascand maidanezii in direct si la o ora de varf si dand o nesperata mana de ajutor presei care traieste din banii de publicitate ai GOLD, practic sifonati de la fraierii planetari care au investit in aceasta afacere fiind ani de zile mintiti ca sunt luate toate avizele. Cum cainii nu vor intra de bunavoie in mina sa bea cianura destinata pestilor, iata o problema care ne va lua ceva vreme!

De consolarea ghinionistei familii se ocupa intre timp Mircea Sandu (altul care te intrebi cum de mai e liber), care a gasit o solutie, trei bilete gratuite la partida Romania - Ungaria. Imi vin in minte si alte rezolvari, de exemplu am putea da mana libera la copii sa razbeasca ei cateii in confruntare directa- fratele meu mai mic, mutat in Bucuresti din Moldova noastra mai pasnica si-a petrecut luni de zile ducand la veterinar animale schilodite de baietii de cartier, ceea ce, desigur, dezvolta si la animale instincte de aparare, sau incercand in van sa-i opreasca. O martora principala e vie si azi, pisoiul lui alb care a trebuit operat de vreo trei ori ca baieteii ii varasera cu sila pietre pe gat, care ii provocau periodic ocluzii intestinale.

Nu putem pune animalele mai presus de oameni, a spus seful statului. E sigur insa ca avem toti aceeasi parere care sunt oamenii si care animalele? Am observat ca niste baieti de-ai mei de dreapta, foarte promovati de mine cu ani in urma - niciodata n-am gresit cu critica, totdeauna cu generozitatea, din pacate- s-au referit la Nicusor Dan si alti manifestanti contra Gold de o ireprosabila curatenie morala ca "fauna politica", chiar zilele astea.

In schimb Basescu, Oprescu, Bodu, Grebla, Mircea Sandu si altii ca ei, sentimentali care bocesc in direct de marcati ce sunt, pe toate ecranele fin aurite si cheama la sacrificarea maidanezilor sunt, nu-i asa, umani. Ca om e acela care stabileste el lista cu altii de eutanasiat, si nu invers.

Semnati pe Romania Curata cererea ca guvernul Ponta sa retraga din Parlament proiectul autorizarii exploatarii cu cianuri de la Rosia Montana.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Mungiu Pipidi guvern Rosia Montana, #Guvern caini premier Basescu , #caini vagabonzi