Lista neagra: Zeci de ONG-uri si persoane nu mai pot adopta caini. Au abandonat animalele!

Duminica, 23 Martie 2014, ora 20:42
8776 citiri
Lista neagra: Zeci de ONG-uri si persoane nu mai pot adopta caini. Au abandonat animalele!
Foto: Cutu Cutu/Facebook

Nouasprezece ONG-uri, printre care asociatiile Cutu, cutu, Caleidoscop si Prietenii Animalelor, precum si 39 de persoane sunt pe lista celor care nu mai au dreptul sa adopte caini din adaposturile municipalitatii, intrucat au dat declaratii false sau au abandonat animale, a anuntat ASPA.

Coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Razvan Bancescu, declara, vineri, ca organizatiile neguvernamentale si persoanele fizice care, prin declaratii false sau abandon, nu si-au respectat obligatiile adoptarii de caini fara stapan, nu vor mai avea voie, de luni, sa preia animale din aceasta categorie.

Copil muscat de caine in Botosani (Video)

Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a publicat, duminica, lista ONG-urilor si a persoanelor care nu mai au dreptul sa adopte caini din adaposturile municipalitatii.

Pe lista sunt 19 ONG-uri, respectiv Asociatia Cutu, cutu, Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara - Caleidoscop, Asociatia Depind de Noi, Asociatia Ham & Miau, Asociatia Lassie, Asociatia Norocel, Asociatia Nu Mai Esti Singur, Asociatia Operational Support Care For Animal Rights (OSCAR), Asociatia Pas cu Pas 2003, Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Ema, Asociatia pentru Protectia Animalelor A Doua Sansa, Asociatia pentru Protectia Animalelor Grivei, Asociatia pentru Protectia Animalelor Prieteni Buni, Asociatia Prietenii Animalelor - Romania, Asociatia Protectoare Lolek si Bolek, Asociatia Salvat la Timp, Asociatia Zdreanta, Fundatia Doggie-Dog si Fundatia Speranta.

Procurorul General: Nu cainii au omorat femeia din Parcul Obor. Ce au gasit legistii

De asemenea, pe lista publicata de ASPA sunt si 39 de persoane, respectiv: Mihut Vasile Alexoaea, Aurel Ambrozie, Carmen Apostol, Ildiko Badescu, Petrica Bataiosu, Roxana Daniela Buga, Iuliana Capatana, Elena Cristian, Loredana Folteanu, Denise Goncerenco, Sherin Goncerenco, Mihai Grigorie, Elena Honceriu, Polina Ionescu, Anna Bella Iordanescu, Mihail Iusut, Mariana Ivan, Gabriela Tosca Lazar, Corina Lungu, Carmen Mandescu, Dana Mares, Elena Mares, Carmen Milobendzchi, Mircea Daniel Mocanu, Lavinia Mirela Nica (fost voluntar al Asociatiei Caleidoscop, care in 2008 a semnat, in numele ONG-ului, pentru adoptarea unuia dintre cainii care l-ar fi omorat pe Ionut Anghel), Olimpia Margareta Nicolescu, Dragos Niculescu, Catalina Oproiu, Raluca Pahomi, Cristian Paraschiv, Crina Petre, Georgeta Popa, Laurentiu Catalin Sbera, Marin Stefan, Tamara Stoian, Corina Maria Stroescu, Georgeta Titoianu, Ovidiu Stefan Turlea si Aurelia Zaharia.

Falsii adoptatori, reclamati la Parchet

Initial, Bancescu a anuntat ca interdictia vizeaza sase organizatii neguvernamentale si 25 de persoane fizice. El a precizat ca masura a fost dispusa dupa ce municipalitatea a constatat, in cazul acestora, falsuri in declaratiile legate de cainii adoptati si chiar abandonarea acestora.

Turist suedez muscat de un caine comunitar: Sunt socat!

Razvan Bancescu a mai spus ca ASPA monitorizeaza, prin sondaj, adoptiile, atat la ONG-uri, cat si la persoane fizice, iar "falsii adoptatori" sunt reclamati la Parchet.

"Falsii adoptatori dau chiar declaratii false in fata procurorului", a adaugat Razvan Bancescu.

Coordonatorul ASPA a dat ca exemplu, in acest context, cazul unei persoane care a adoptat un caine gasit ulterior in curtea unei gradinite. Potrivit lui Bancescu, respectiva persoana ar fi mintit in declaratia data pe proprie raspundere procurorilor, sustinand ca animalul era bolnav si il luase cu el la munca pentru a-i putea administra tratamentul, iar cazul a fost inchis.

Ce spune legea

Conform Legii 258/2013, pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, abandonarea cainilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la doi la cinci ani.

Potrivit normelor privind adoptia, o persoana care ia un caine in ingrijire trebuie sa ii asigure bunastarea si protectia si sa il duca anual la vaccinarea antirabica obligatorie. In cazul in care nu mai doreste acel caine, persoana care l-a luat trebuie sa il returneze ASPA. De asemenea, in cazul decesului animalului sau instrainarii, adoptatorul trebuie sa anunte conducerea adapostului de unde s-a facut adoptia, pentru a se inscrie noile date in baza privind efectivele canine din Bucuresti, potrivit informatiilor de pe site-ul ASPA.

ASPA: 2.000 de caini, eutanasiati pana acum. Alti 2.000, in cele trei adaposturi

Masura interzicerii adoptiilor de caini din adaposturile municipalitatii in cazul celor care nu respecta obligatiile dupa ce iau in grija animalele a fost luata dupa ce cadavrul unei femeii, care prezenta urme de muscaturi de caini, a fost descoperit joi, intr-un parc din sectorul 2, situat intre blocurile din zona Obor.

ASPA a ridicat noua caini din parcul aflat in zona Obor, dupa ce acolo a fost gasit cadavrul femeii. Reprezentantii ASPA au precizat ca patru dintre acestia erau microcipati de Centrul Teritorial Veterinar Sector 2, doi erau ai Asociatiei "Cutu, cutu", alti doi erau adoptati de o persoana fizica, iar unul nu figureaza in nicio evidenta.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#caini maidanezi adoptati, #lege abandon caini adoptati , #caini vagabonzi