Orasele din Romania care au inceput uciderea maidanezilor - ce "surpriza" le pregatesc ONG-urile

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 20:41
6970 citiri
Orasele din Romania care au inceput uciderea maidanezilor - ce "surpriza" le pregatesc ONG-urile
Foto: Arhiva

Mai multe orase din Romania au inceput eutanasierea cainilor fara stapan, cu toate ca normele de aplicare a Legii maidanezilor, promulgata de presedintele Traian Basescu acum doua luni, asteapta inca avize din partea a trei ministere.

Presedintele Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor (FNPA), Carmen Arsene, sustine ca exista orase in care eutanasierea cainilor vagabonzi nu a incetat nici dupa 2008, cand aceasta practica a fost interzisa prin lege, cum ar fi Tulcea si Alexandria.

Totodata, presedintele FNPA a declarat, miercuri, pentru Ziare.com, ca mai multe orase au inceput eutanasierea cainilor de pe strada inainte de avizarea normelor de aplicare a Legii maidanezilor. Aceasta a afirmat ca in Craiova s-au inceput eutanasierile la scurt timp dupa aprobarea actului normativ, dar si in Constanta, "unde se omoara in permanenta caini". Ea a mai dat exemplul Pitestiului, unde lucrurile au luat o intorsatura grava.

Organizatie pentru protectia animalelor din SUA: Am venit acum zece ani sa ajutam. Am fost trimisi acasa

"In Pitesti, primaria a infiintat un serviciu de gestionare propriu si nici ei nu stiu dupa ce lege merg. Nu stiu cum sa captureze cainii, care sunt normele, nu au habar de nimic, este un haos total de care se foloseste, pana la urma, toata lumea si pentru ca autoritatile care trebuie sa monitorizeze si sa sanctioneze nu isi fac treaba, atunci actioneaza in continuare fara scrupule.

Pitestiul a fost un oras special. Aici, din 2001 nu s-a mai omorat niciun caine, s-au sterilizat, aici exista unul dintre cele mai mari adaposturi din lume. A fost un exemplu pana acum. Sunt 4.500 de caini acolo (in adapost - n.red.), dar primaria a hotarat sa isi faca propriul serviciu si a construit un alt adapost. A inceput capturarea cainilor de 10 zile, utilizand pentru eutanasiere un medic veterinar care, pana in 2000, a omorat 4.000 de caini", a explicat Carmen Arsene.

Vii sau morti, maidanezii vor aduce profit "oamenilor din sistem" si cheltuieli mari pentru autoritati

Ea a precizat ca un alt caz nefericit este cel din Slatina, unde permanent sunt prinsi si eutanasiati maidanezi, dar, pentru a se preface ca respecta normele, autoritatile au mai lasat pe strada 30-40 de caini. "Sunt nemancati, sunt lasati acolo de mostra, restul sunt permanent omorati", a spus Arsene.

"Avem si in Ploiesti organizatii cu care tinem legatura, iar ele au constatat ca 1.000 de caini n-au mai fost gasiti, nu se regaseau din formularele acelea de prindere. Si sigur sunt mai multe orase, dar nu oficial, pentru ca oamenii merg sa caute cainii pe care ii ingrijeau pe strada si nu ii mai gasesc", a mentionat aceasta.

Ce pregatesc asociatiile

De asemenea, Arsene a afirmat ca ONG-urilor pregatesc o miscare importanta in razboiul cu autoritatile, sustinand ca, in plus, un grup de avocati a facut deja plangere la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Insa asociatiile pentru drepturile animalelor pregatesc ceva mai mult.

"Noi acum asteptam un raport facut de un avocat in Drept Constitutional referitor la toate sesizarile posibile care se pot face si pe care o sa le demaram intr-o saptamana. Referitor la aceste norme, cu toate ca s-au ascultat reprezentantii ONG-urilor, nu au fost consultati in elaborarea lor", a precizat Arsene, sustinand ca legea nu numai ca nu va rezolva, dar va agrava problema.

Legea cainilor fara stapan, atacata la Curtea de Justitie a UE

"Se tot vorbeste despre faptul ca este o lege a adoptiei, ceea ce este destul de cinic, pentru ca populatia Romaniei nu poate sa absoarba vreo 600.000 de caini intr-un timp record. Si chiar daca sa zicem ca s-ar adopta sau s-ar omori, acest lucru nu se poate face intr-un timp scurt, asa ca vor fi inlocuiti de alti caini rapid.

In plus, exista obligativitatea sterilizarii cainilor cu stapan, ceea ce este foarte bine, insa nu exista o sustinere financiara in acest sens, iar cinci milioane de caini cu stapan sunt in mediul rural, unde oamenii nu dau nici macar un leu pentru o injectie la porc, care este foarte important pentru familia respectiva, deci in niciun caz nu vor da 70-80 de lei pe o sterilizare.

Vor prefera sa-l abandoneze ca sa previna o amenda care este de pana la 10.000 de lei. Deci ne vom confrunta cu sute de mii de caini abandonati, pentru ca nu va exista sprijin financiar din partea statului macar pentru oamenii cu venituri modeste", a completat Arsene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#caini vagabonzi, #lege maidanezi, #orase eutanasiere maidanezi, #eutanasiere maidanezi , #caini vagabonzi