Organizatie pentru protectia animalelor din SUA: Am venit acum zece ani sa ajutam. Am fost trimisi acasa

Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 23:55
8049 citiri
Organizatie pentru protectia animalelor din SUA: Am venit acum zece ani sa ajutam. Am fost trimisi acasa
Foto: Arhiva

Reprezentantii unei organizatii internationale de protectie a animalelor s-au plans ca au vrut sa rezolve problema cainilor fara stapan din Romania, dar ca au fost trimisi acasa.

Humane Society International este o organizatie cu sediul central in Statele Unite care promoveaza rezolvarea problemelor legate de cainii vagabonzi prin solutii precum sterilizarea si responsabilizarea stapanilor de animale.

Reprezentantii asociatiei s-au plans, intr-o comunicare catre Ziare.com, ca, acum zece ani, o delegatie a Humane Society International a venit in Romania. HSI dorea sa pregateasca doctori veterinari romani in gestionarea cainilor fara stapan prin programe de sterilizare in masa.

Odata ajunsi in Bucuresti insa, reprezentantii organizatiei s-au lovit de campania primarului Traian Basescu de eutanasiere a cainilor. Astfel, autoritatile locale au considerat ca serviciile lor ar fi inutile si i-au trimis acasa.

"Personalul de la Humane Society International a venit de mai multe ori in Bucuresti pentru a discuta problema cainilor comunitari cu autoritatile romane. Acum zece ani, am fost invitati sa oferim consultanta in ceea ce priveste sterilizarea in masa a cainilor, dar atunci cand personalul nostru a ajuns acolo am fost pusi in fata unui nou set de oficiali proaspat alesi care au fost ostili solutiei de sterilizare.

Acesti oficiali au spus ca nu au nevoie de serviciile oferite de noi si ne-au trimis acasa. La intoarcere, personalul nostru a raportat ca animalele de pe strazile din capitala Romaniei sunt la fel de blande sau de prietenoase precum oricare alt caine fara stapan din lume", au declarat reprezentantii organizatiei pentru Ziare.com.

Cainii din adaposturi asteapta sa vina sa ii ia cineva. Unii au noroc, altii nu - Fotoreportaj

Humane Society International le-a trimis in luna septembrie 2013 o scrisoare lui Traian Basescu si una lui Sorin Oprescu in care le cerea sa reconsidere decizia de eutanasiere si sa construiasca in loc o strategie bazata pe sterilizarea tuturor animalelor, cu sau fara stapan.

"Am tot propus guvernelor si administratiilor locale din toata lumea sa recurga la programe sistematice si sustinute de gestionare umana a cainilor incepand cu sterilizarea si vaccinarea animalelor de pe strazi. In acelasi timp, posesorii de caini trebuie sa aplice exact acelasi tratament pentru animalele lor", sustin cei de la HSI.

Autoritatile din Romania nu au facut niciodata nimic

Mai mult, reprezentantii HSI sustin ca autoritatile din Romania nu au avut niciodata o strategie in ceea ce priveste diminuarea numarului cainilor fara stapan.

"In cazurile in care cainii cu stapan ranesc sau omoara un om, in Statele Unite, se pedepseste stapanul mai mult decat cainii. In statul Oregon (Statele Unite - n. red.), Agentia pentru Controlul Animalelor a dezvoltat un sistem pentru clasificarea si identificarea cainilor agresivi. Dupa trei ani, procentul cainilor care erau implicati in astfel de incidente a scazut de la 25% la 7%. Nu stim daca acei caini din Bucuresti aveau stapan, dar ce stim este ca autoritatile locale nu au incercat niciodata sa puna la cale un plan uman de gestionare a cainilor fara stapan din Bucuresti", a fost comentariul celor de la HSI.

Ce se intampla daca suni la Tel Verde Aspa: te anunta cat costa un caine si atat

In ceea ce priveste modul de gestionare a acestei probleme in Statele Unite, organizatia spune ca se folosesc mai multe cai de promovare a adoptiilor.

"Sunt doua feluri de adaposturi pentru animale in Statele Unite - cele municipale si cele ale organizatiilor private. Organizatiile private folosesc nenumarate cai de a promova adoptia (radio, Internet, presa locala sau televiziunea). Cele mai multe dintre adaposturile care apartin statului au in derulare mai multe actiuni pentru a promova adoptiile in randul comunitatii. Totusi, in Statele Unite gestionarea cainilor si pisicilor fara stapan se face mai mult prin sterilizare, fapt care impiedica aparitia unor noi animale abandonate pe strada", au mai spus reprezentantii organizatiei internationale.

Un caine nesterilizat este mai agresiv

Organizatia HSI sustine ca un caine nesterilizat este mai agresiv.

"Datele pe care le avem indica faptul ca majoritatea muscaturilor vin de la caini nesterilizati. De exemplu, in India, cazurile de oameni muscati de caini s-au redus substantial, cu 60%, in timpul programelor de sterilizare. In Canada, serviciile care se ocupa cu animale au redus prin castrare numarul celor muscati de caini de la 1750 pe an in 1985 la sub 400 in 2009.

Orasul Calgary unde s-a facut studiul din Canada are un program extrem de eficient de gestionare a animalelor. 95% dintre cainii din acest oras sunt inregistrati si au stapan. Acolo, s-au dat amenzi foarte mari pentru stapanii ai caror caini au fost agresivi. Aceasta strategie a descurajat puternic oamenii sa mai detina caini cu probleme de agresivitate", au mai spus, pentru Ziare.com, reprezentantii Humane Society International.

"Intelegem furia bucurestenilor"

Desi moartea lui Ionut Anghel este catalogata drept un caz tragic de catre organizatia americana, reprezentantii Humane Society International sustin in continuare ca sterilizarea in masa este o solutie mai potrivita, avand in vedere ca si-a demonstrat in timp efectele decat eutanasierea. Mai mult, HSI se ofera sa ajute statul roman in aceasta problema.

"Moartea unui copil este o tragedie iar acest caz al baiatelului de patru ani este cu siguranta o intamplare groaznica. Suntem alaturi de familia lui careia ii transmitem condoleante. Este de inteles de ce bucurestenii sunt furiosi si scandalizati. De asemenea, intelegem ca ei se tem de haitele de caini care traiesc in jurul blocurilor din oras. Incurajam guvernul roman sa reconsidere abordarea acestei probleme si sa ia in considerare ajutorul pe care noi il putem oferi in ceea ce priveste un program de sterilizare si vaccinare, strategie care si-a dovedit eficienta", a fost mesajul HSI.

Organizatia continua sa ofere si exemple care sustin sterilizarea.

"In Statele Unite, Canada si tarile din nordul Europei sunt foarte putini caini fara stapan. Cele mai multe dintre aceste tari promoveaza sterilizarea. Un astfel de program reduce drastic numarul puilor si implicit al abandonului. In 1965, era estimat ca aproximativ 25% din cainii din California erau maidanezi. Astazi, numarul lor a scazut aproape de zero. Numarul cainilor eutanasiati in adaposturi a scazut de la 7 milioane, in 1973, la 1,2-1,4 milioane in 2013.

In aceeasi perioada, populatia canina a crescut de la 37 de milioane la aproximativ 72 de milioane. In tarile scandinave nu se promoveaza sterilizarea ca o solutie, dar proprietarii de caini sunt foarte responsabili si se ingrijesc ca animalele lor sa nu ramana pe capul comunitatii", mai spun cei de la Humane Society International.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#caine Humane Society International, #caini maidanezi sterilizare, #solutii organizatie internationala, #Traian Basescu caini vagabonzi , #caini vagabonzi