Ziare.com

Persoanele care hranesc cainii vagabonzi ar putea fi amendate cu pana la 5.000 de lei (Video)

Duminica, 12 Mai 2013, ora 22:43

   

Persoanele care hranesc cainii vagabonzi ar putea fi amendate cu pana la 5.000 de lei (Video)
Persoanele care hranesc cainii fara stapan ar putea fi amendate cu pana la 5.000 de lei, potrivit unei prevederi care va fi introdusa in proiectul de modificare a hotararii din 2009 privind controlul reproductiei cainilor in Capitala, a declarat coordonatorul de proiect al ASPA, Razvan Bancescu.

Decizia introducerii unei masuri sanctionatorii a fost luata in urma comentariilor si propunerilor facute de cetateni la proiectul pentru modificarea Hotararii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti, in perioada in care acesta s-a aflat in dezbatere publica, a declarat duminica coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Razvan Bancescu.

"Nu urmarim sa amendam un copil care arunca un biscuite unui caine pe strada. Urmarim sa reducem numarul agresiunilor cainilor fara stapan indreptate catre cetateni", a spus Razvan Bancescu.

El a dat ca exemplu zona din Drumul Taberei situata intre numerele 30 si 38, unde din 112 petitii adresate municipalitatii, 80 aveau ca obiect agresarea cetatenilor de haite de caini fara stapan, concomitent fiind reclamata si hranirea animalelor in parcarea din zona sau in fata blocurilor de catre localnici.

Hranitul in fata blocului ii organizeaza pe caini in haite

Potrivit coordonatorului de proiect al ASPA, propunerea de amendare a celor care dau de mancare cainilor fara stapan are la baza si rezultatele mai multor studii facute in acest sens.

Unul dintre studii, facut de Institutul Superior de Sanatate din Italia, arata ca agresivitatea cainilor creste din cauza organizarii animalelor in haite, lucru care se intampla, in primul rand, atunci cand acestea sunt hranite in grup.

"Singurul parametru care se supune cu succes controlului este alimentarea cu hrana. Autoritatile trebuie sa solutioneze in mod corect problema gunoiului, infiintand depouri pentru gunoi si hrana, inaccesibile cainilor (prin ingradire, folosindu-se containere inaccesibile pentru caini etc.) si indeosebi instruirea oamenilor in vederea neabandonarii resturilor alimentare pe strazi si in scopul de a nu hrani liber cainii comunitari. Hranirea constanta a cainilor comunitari conduce atat la reproducere sporita cat si la alcatuirea haitelor", potrivit studiului citat.

Alte doua studii, efectuate de angajatii Primariei Capitalei, au aratat ca hranirea regulata a cainilor in anumite zone duce la organizarea animalelor in haite.

Potrivit lui Razvan Bancescu, daca proiectul va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, amenzile vor fi date cu ajutorul politistilor locali si se va incepe din zonele pe care municipalitatea le are deja in asa-numita "harta a conflictelor".

"Stim deja locurile cu asemenea probleme, iar obiectivul nostru este sa incepem cu acele zone, si nu sa cautam oameni pe strada care mai arunca cate o bucata de paine unui animal", a mai spus Bancescu.

Referitor la cuantumul amenzii, Razvan Bancescu a explicat ca se doreste ca aceasta sa fie maxima, insa consilierii vor fi cei care vor stabili, prin vot, valoarea ei.

Proiectului de hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti care modifica HCGMB nr. 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti s-a aflat in dezbatere publica pana la 30 aprilie si urmeaza sa fie supus aprobarii consilierilor municipali intr-o sedinta viitoare.

Ce obligatii vor avea posesorii de caini

Printre modificarile propuse se regaseste si obligativitatea posesorilor de caini in varsta de peste sase luni din Capitala de a-i steriliza in termen de un an de la data intrarii in vigoare a hotararii.

Exceptie de la aceasta prevedere vor face cainii utilitari si de vanatoare care sunt inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, dar si cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Afacerilor Interne, precum si cainii a caror stare de sanatate nu este compatibila cu procedura de sterilizare, acest lucru urmand sa fie confirmat prin semnatura si parafa medicului veterinar.

Proiectul mai stabileste ca persoanele fizice si juridice, dar si ONG-urile care detin caini in varsta de peste patru luni in municipiul Bucuresti sunt obligate sa-i inregistreze la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, din cadrul Primariei Capitalei, in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii, prin microciparea lor si completarea unui formular. Exceptie vor face, de asemenea, cainii utilitari si de vanatoare care sunt inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti si cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul, in forma in care a fost supus dezbaterii publice, nu stabilea insa si aplicarea unor sanctiuni pentru cei care incalca aceste prevederi sau vreo forma de control privind respectarea acestora.

Pe de alta parte, persoanele juridice, institutiile si ONG-urile care captureaza, adapostesc, transporta, sterilizeaza, identifica si adopta caini fara detinator din Capitala vor avea obligatia de a comunica reprezentantilor ASPA, lunar, toate informatiile aferente acestei activitati, in caz contrar fiind sanctionati cu o amenda de 2.000 de lei.

De asemenea, agentii economici care solicita prestari de servicii catre reprezentantii municipalitatii vor plati cate 70 de lei pentru capturarea si sterlizarea unui caine, 20 de lei pentru identificarea si inregistrarea acestuia in baza de date si 10 lei pentru vaccinul antirabic.

Potrivit reprezentantilor municipalitatii, modificarea Hotararii nr. 243/ 2009 este necesara intrucat studiile din teren arata ca aproximativ 30 la suta dintre cainii fara stapani din Capitala provin din "abandon privat", adica pui proveniti din "monte accidentale" sau caini ai caror detinatori nu-i mai doresc.

Tot acest proiect stabileste si faptul ca persoanele fizice si juridice care adopta un caine dintr-unul din adaposturile municipalitatii bucurestene vor fi nevoite sa achite o taxa de 170 de lei, in timp ce pentru ONG-uri adoptia va ramane gratuita.

In plus, cainii vor putea fi adoptati numai de catre cei care fac dovada conditiilor de cazare, hrana si asistenta medicala.Noile prevederi au in vedere si ca persoanele fizice si juridice sau ONG-urile care abandoneaza caini sa nu mai aiba dreptul sa adopte alte animale pe o perioada de un an.

Totodata, conform proiectului, reteritorializarea cainilor neadoptati poate fi facuta in acelasi loc de unde au fost capturati numai dupa sterilizare, vaccinare, deparazitare si microcipare, fiind interzisa reintroducerea patrupedelor in parcuri, piete, spitale, scoli sau obiective de interes turistic.


Citeste mai multe despre caini vagabonzi hranit amenda
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3183 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Grupurile de caini

din fata blocurilor, de acolo trebuie inceput. Pe o scara de bloc sunt doi iubitori de caini, iar restul suporta consecintele. O amenda considerabila (5000 de lei e o suma), va face sa le treaca peste noapte dragostea pentru caini.

 

ONG-urile

sunt degraba mancatoare de bani pe spinarea cainilor fara stapan. Dar nu toate, ci doar alea "vocale", gen Cutu-Cutu.ONG-istii care fac cu adevarat ceva nu stau toata ziua sa fie bagati in seama de presa sau de autoritati. Iar cel mai elocvent exemplu este acea organizatie care a realizat adapostul de la Uzunu (Giurgiu). Au facut Dog Town, l-au daruit municipalitatii si nu au facut tam tam precum altii care trancanesc toata ziua.

 

aceeasi lege ar trebui facuta pentru cei din politica,adica:

Persoanele care hranesc trantorii ar putea fi amendate cu pana la 5.000 de lei

 

De acord,

dar cuantumul amenzii mi se pare prea mic. Gandeste-te ca este vorba de statul roman si toti contribuabilii la bugetul de stat!

ONG-urile

nu trebuie exceptate de la taxa de adoptie. Nu sunt tocmai niste entitati sarace. Daca iubesti cainii si iti asumi responsabilitatea adoptarii unuia,atunci trebuie sa platesti, fie pensionar, fie ONG.

Sterilizarea

masiva este singura solutie rezonabila. Nu conteaza statutul cainelui, adica maidanez sau cu stapan. Proprietarii de caini isi plimba patrupedele tot pe domeniul public, asa ca trebuie sa inteleaga situatia.

Vremea discutiilor

a trecut de mult. La urma urmelor, avem autoritati alese care sa rezolve problemele orasului, inclusiv aceasta cu cainii fara stapan. Aici nu e vorba de o disputa intre doua galerii rivale, ci de cu totul altceva. Nu sunteti satui de cliseul cu "Bucuresti, capitala europeana a maidanezilor"? Dar cand cineva incearca sa avanseze o solutie, gata, trebuie sa-i dam in cap. In acest mod nu vom ajunge nicaieri.

mare atentie la acest lucru

In natura este un echilibru : cainii mananca pisici, soareci, pasari. Daca caini nu vor mai avea mancare vor deveni agresivi si vor musca mai mult oameni, vor manca pisicile iar pe sobolani nu va mai avea cine sa-i manance iar otrava pusa de oameni nu va fii de ajuns.

Asta sa fie paguba,

nu alta!Pisicile fara stapan nu sunt periculoase decat pentru sobolanii si soarecii din subsoluri. Felinele sunt mai descurcarete, isi gasesc singure de mancare si mai ales nu umbla in haite. Sterilizarea cainilor si introducerea taxei de adoptie vor cerne graul de neghina, abia atunci vom vedea cine iubeste cu adevarat cainii si cine se afla in treaba.

De cand e lumea

lume, nu e existat vreo lege (sau hotarare locala, in cazul de fata), care sa-i multumeasca pe toti. Vom avea un "razboi civil" intre iubitori de animale si cei care gandesc la eutanasiere? In nici un caz! Si unii, si ceilalti trebuie sa intelegem ca nu se mai poate asa, cu atatia maidanezi pe strada.

Iubitorii de caini sa-i tina in casa lor....,

Nu sa colecteze mancare de la vecini si sa umble cu sacosele pentru a hrani cainii vagabonzi care ataca oamenii si care nu-i lasa sa seodihneasca noaptea prin concertele de haita .
Am sesizat mereu primaria ca pe Sebastian numarul haitelor ajung si la 15-20 , au resedinta principala la Kaufland -parcare si umbla incepand cu orele 1-2 noaptea pe strada, repezindu-se la trecatorii tarzii, sau la cei care asteapta in statie la 173 . Sa nu credeti ca s-a luat vreo masura ! Au trimis sesizarea la diverse ONG-uri , care apara cainii si nu oamenii . Asteptam noile alegeri locale pentru a mai activa candidatii in treburi edilitare
Suntpentru amenzi date celor care hranesc aceste patrupede pe strada, chiar urmariti pe M.Sebastian cum zilnic la orele 5-5,30 vine cineva cu sacose pline, cainii se tin ciurda in haite si asteapta mancarea si apa. Pe ceilalti care intamplator trec pe-acolo, ii urmaresc in latraturi si atacuri cu haita lor

O hotarare idioata, precum initiatorii ei !

Exact, cum zici: daca acei caini nu mai sunt hraniti, vor deveni mai agresivi.
Autoritatile isi ascund incompetenta si-si arata imbecilitatea prin astfel de hotarari.
De ce nu aduna cainii de pe strazi??? De ce nu se ocupa de sterilizarea lor???
Politia Comunitara, sa alerge dupa comunitari.. nu dupa cetatenii care dau o bucata de paine la un caine amarat din strada - care probabil te va inhata de foame !!!
De cand cu preluarea USL a puterii numai decizii tampite, demne de cascadorii rasului. Vezi coplata in spitale, o mare tampenie - bani mai putin si haos. Vezi cu timbrul de mediu, vezi cancan-urile din privatizari cu MC Vulpescu - aceasta Cosmina Pasarin a OPSPI. Vezi circul ieftin cu sefii prin justitie.
Se pare ca romanii au ales Tonta, si nu Ponta.
Astia cred ca ne conduc /guverneaza la misto, ailalti furau la greu.. pe cine sa mai alegi?!?

Fascism SI Prostie ... :))

Ideea de Represiune ESTE fascista.

PROSTIA rezulta din MULTITUDINEA de Prevederi.
Singurele Rezultate Previzibile :

- SPAGI pentru Constatatori
- Pierderea Caselor de catre BATRANII Singuri luati in Vizor de Zmekers ...
De Unde sa plateasca 50 000 000 ROL Batranei ?
Li se va LUA Casa pentru 50 000 000 ...

Bestialitate Cocalara,
Sadism Administrativ,
Prostie,
Rautate,
Hotie,
Abuz Imputit ...

SINGURA Solutiune DEFINITIVA, Hingherii !

IMI plac Cainii, imi pare RAU de ei, da' intre caini SI Oameni,
refer OAMENII, chiar daca Prea_Dstui sunt ... Cam_CAINI ... :)):))
TREBUIE sa avem o MINIMA Solidaritate de SPECIE ... :))

 

de acord

total.

Porumbeii pe cand ?

Gabierule nu suntem de acord,

Un caine nu stie ca este un caine,dar stie ca exista mai mult decat omul.
Daca un caine nu stie ca e un caine,nu vad ce a castigat omul stiind ca este om...

Cu cat cunosc mai mult oamenii cau atat mai mult apreciez cainii...

Perfect ! Vorba CEEA Ipocrita ... :))

ma voi BATE ca sa NU fii de Acord cu mine ... :))

Da' te voi SI TURNA la "Baietii" ...

Ca Romanuu' Im_Partzial si Ginitor si ca Neamtzuu Cetatean Exemplar ... :))
Ca Occidentalii, in General.

Cea mai buna varianta este sterilizarea lor de catre Primarie

Atat! Alte ONG-uri fac prapad! Se folosesc de caini! Pentru bani grei!

 

O alta solutie ar fi sa chemam Olandesii,

sa-i taiem si Olandezii sa vanda carnea de caine etichetata carne de miel pe la fraierii din vest ...

Esti singurul care debiteaza o magarie balcanica..

.....................

Apolitics

cea mai buna metoda e sterilizarea celor care le dau de mancare.

a Neutru,

da sunt singurul animal care iubeste cainii din Balcani.

Nu toate ONG-urile

din domeniu sunt la fel. Stiu ca exista cel putin o asemenea organizatie care a facut ceva concret, palpabil si anume adapostul pentru caini din judetul Giurgiu, comuna Calugareni. Au facut si au tacut, nu au iesit in presa sa se loveasca cu caramida in piept. Mai rar o asemenea dovada de modestie si discretie din partea unui ONG.

Daca se poate,

sa incepeti cu exterminarea celor peste 6.ooo.ooo de pensionari care va stau in gat,oferindule mititei cu furadan, jigodii ordinare ce sunteti.Nu stiti ticalosilor de cand a-ti venit l-a putere cum sa praduiti si sa parjoliti tot ce misca in aceasta tara,
ca sava atingeti scopurile,amendand oameni nevinovati,
care din saraciea lor arunca un bot de mamaliga unor amarati de caini care-si duc traiul de pe o zi pe alta.Aveti mertane,milioane de euroi in bancile din tara si din afara,case fara numar masochistilor si va stau in gat aceste fiinte fara aparare care traesc zilnic cu aer comprimat,lovituri de petre,picioare si mult alte metode de tortura l-a care va ganditi noaptea si le puneti a doua zi in aplicare.Ganditi-va ca aveti copii blestemele si pacatele voastre sa nu cada pe ei atunci cand o sa va fie voua lumea m-ai draga.Asa sa va ajute D-zeu dupa fapta si rasplata/

 

@sfintu & @ Don

- excelent !

F bine

Trebuie aplicata in toata tara !

 

Cinele

Cainele este cel ami fidel companion al omului.Inca din negura timpurilor cainele a fost aproape de om la bine si la rau si asta as era si acum daca dupa 1945 la terminarea razboiului nu veneau comunistii la putere si distrugeau acesta prietenie.Unii stim si ce au facut si cu caii din Romania pe care iau injectat cu benzina sa piara in chinuri groaznice cica pentru progres.Acesti indivizi habar nu au despre viata cainilor,obiceiuri si apucaturi ale acestor minunate animale si in consecinta fac gafe tot mai mari.Cainii nu din motivul ca sunt hraniti in fata blocului se aduna in haite ci din simplul motiv ca cainele ca si lupul sunt animale de haita,in care haita fiecare are locul lui bine stabilit si cred ca si guvernantii nostri ar avea ce sa invete de la caini si anume ca fiecare trebuie sa stie ca si intr-o tara fiecare individ are locul lui.Daca nu vor fi hraniti se vor aduna in haite si mai mari si atunci sa vezi atacuri bine aoganizate.

 

O tara a cainelor vagabonzi!

Am vizitat toata Europa,incepand cu Marea Britanie si pana in Turcia,dar nu am vazut nici un caine vagabond umbland pe strazi aiurea. Numai in Romania celor 23 de ani de democratie, cainii se plimba nestingheriti pe strada, agresand lumea. Oare chiar asa de neputiinciosi putem fi? Strazi si autostrazi nu putem construi, fiindca nu avem bani,dar sa adunam si sa ducem cainii din oras, in padure e asa de greu?Guvernanti, treziti-va odata la realitate si luati taurul de coarne, astfel veti fi impunsi de el. Shalom

 

Marine,ai scris o fraza foarte tare,citez:

"Numai in Romania celor 23 de ani de democratie, cainii se plimba nestingheriti pe strada, agresand lumea. "
Cand te-ai referit la caini m-am gandit la toti "cainii" care au dus Rumania intr-un regres

Rumanii iubesc animalele(inclus cele bipede)...din cauza asta Rumania a ajuns unde se gaseste ...

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor