3 milioane de romani sunt bolnavi de depresie

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 07:49
3496 citiri
3 milioane de romani sunt bolnavi de depresie

In ultimele zile mai multe persoane au decis sa isi puna capat zilelor, medicii diagnosticandu-le cu depresie, anunta Gandul in editia de joi. De altfel, statisticile indica faptul ca depresia afecteaza mai mult de trei milioane de romani, adica circa 15% din populatie, iar un procentaj asa de mare de oameni care au o afectiune psihica reprezinta o problema majora a sanatatii publice.

In ultimii ani, stilul si ritmul de viata s-au schimbat si societatea seamana din ce in ce mai putin cu ceea ce stiam. Aproape nimeni nu mai are siguranta serviciului si cei mai multi oameni lucreaza peste program aproape in fiecare zi, in timp ce programul de odihna este din ce in ce mai scazut, iar concurenta in societate este din ce in ce mai puternica.

"Toate aceste lucruri creeaza o tendinta de autizare a societatii in sensul scaderii capacitatii de comunicare dintre oameni iar societatea a devenit anomica. Cu alte cuvinte, nu mai sunt recunoscute nevoile, preferintele si performantele oamenilor, trecandu-se peste personalizarea si individualitatea oamenilor si le sunt ignorate dorintele si aspiratiile", explica psihiatrul prof. univ. dr. Mihai Gheorghe, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Procentajul de oameni care sufera de depresie nu depinde de cat sunt de saraci sau de bogati si nici macar de statutul social, ci de felul in care indivizii recepteaza evenimentele. Depresivii au o vulnerabilitate foarte mare fata de evenimentele negative, fata de esecuri si au o rezistenta scazuta fata de stres.

Medicul psihiatru Radu Mihailescu, directorul Spitalului de psihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti, are o alta explicatie: "Cauzele depresiei sunt in primul rand biologice si mult mai putin sociale. Depresia este creata de un cumul de factori, vulnerabilitatea biologica, mai ales a celor care au asemenea cazuri in familie, curele de slabire care duc la transformari chimice in organism si la o cantitate insuficienta de serotonina, antidepresivele si chiar si anumite anticonceptionale". Depresia apare in multe cazuri la menopauza sau la andropauza, la varsta a treia, si de multe ori dupa nastere.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#depresie, #sinucideri, #medici , #Bucuresti