60 la suta dintre medicii din Romania vor sa plece din tara

Sambata, 09 Mai 2009, ora 23:33
2707 citiri
60 la suta dintre medicii din Romania vor sa plece din tara

Targul International de Cariere in Medicina "Med-PharmaCarrers", cel mai mare eveniment de recrutare in sanatate si singurul de acest gen din Europa Centrala si de Est, a fost luat cu asalt de sute de doctori, asistenti si studenti, dornici sa-si incerce norocul in afara granitelor.

Cu toate ca in cele mai multe domenii romanii au tendinta de a-si conserva locul de munca actual, situatia nu pare sa se confirme in sistemul de sanatate.

Atat medicii tineri, cat si cei cu zeci de ani de experienta, care au trecut pe la Facultatea de Medicina "Carol Davila", pentru a vedea ofertele de mjunca din afara, se declara extrem de interesati sa mearga sa munceasca in tari din vestul Europei, unde pot castiga intre 2.000 si 7.000 de euro pe luna, relateaza Evenimentul Zilei.

Aproape 2.000 de locuri de munca in Anglia, Franta, Irlanda, Germania, Italia, Polonia si Germania au fost puse la bataie. Inclusiv medicii cu zeci de ani de experienta s-au aratat dispusi sa o ia de la capat peste hotare.

Plecarea in afara tarii este buna pentru medici, dar rea pentru sistemul de sanatate, crede Vasile Astarastoaie, seful Colegiului Medicilor.

"Doctorii castiga mai mult, sunt respectati si se realizeaza profesional. Intr-un studiu pe care l-am facut, a reiesit ca 60% dintre medicii din Romania au intentia de a pleca din tara. Chiar daca este criza, aceasta << mutare >> este una sigura. Criza nu atinge in afara sanatatea. Din contra, joburile sunt din ce in ce mai multe", afirma presedintele Colegiului.

Lefuri de 2.000 - 7.000 euro lunar

Organizatorii targului de joburi, care ramane deschis si sambata, afirma ca sunt disponibile posturi pentru toate specializarile medicale in tari din Vest.

"Avem nevoie atat studenti la Medicina, medici rezidenti, cat si specialisti. Psihiatria si chirurgia sunt specializarile cele mai cautate", sustine Grzegorz Chodkowski, unul dintre organizatori.

Cele mai mari lefuri sunt in tarile scandinave si in Anglia, unde un rezident are o leafa de 4.000 de euro pe luna, iar un medic specialist intre 6.000 si 7.000 de euro.

Salarii mai mici sunt oferite in Germania, unde un rezident are un venit lunar de 2.000 - 3.000 de euro, iar un specialist castiga 4.000 - 5.000 de euro lunar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#exod medici strainatate, #targ joburi medici, #Med PharmaCarrers , #Bucuresti