Act de terorizare a locatarilor? Un cartier rezidential de lux, lasat in bezna si in frig

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 19:02
6569 citiri
Act de terorizare a locatarilor? Un cartier rezidential de lux, lasat in bezna si in frig
Foto: Arhiva

Credeati ca daca va achitati facturile la timp si nu sunteti dator furnizorului de utilitati nu veti avea probleme? Ei bine, in Romania, orice este posibil.

Locuitorii unui cartier rezidential din Voluntari, aflat la doi pasi de Bucuresti, au ramas fara curent electric marti dimineata, in jurul orei 5:00. Lumina s-a stins, centralele electrice s-au oprit, lasand sute de case in frig, in conditiile in care marti dimineata a fost un ger de crapa pietrele, temperaturile coborand la sub -10 grade Celsius.

Proprietarii locuintelor din cartierul Azur acuza dezvoltatorul imobiliar care administreaza cartierul, compania Impact, ca a taiat curentul intentionat, actiunea acestuia facand parte dintr-un razboi al nervilor care se desfasoara de luni de zile intre constructor si locatari.

"Azi dimineata (marti - n.red.), ora 5:00, o Dacie alba a patruns in cartier cu luminile stinse, furisandu-se pana la Punctul Trafo din Cartier Azur. A spart lacatele puse de Enel si a scos sigurantele de la mai multe case si intrerupand tot curentul in cartier de la maneta principala", povesteste un locuitor.

Ulterior, Enel a rebransat locuitorii din cartierul Azur la energia electrica, mai sustine sursa citata.

Reprezentantii dezvoltatorului imobiliar Impact sustin insa ca a fost vorba de o "defectiune tehnica" si ca nu ei sunt autorii spargerii si vandalizarii tabloului electric. In schimb, reprezentantul Impact ii ameninta pe cei care au datorii catre ei ca le-ar putea "intrerupe definitiv energia electrica".

"In prezent, Azur 1 si 2 au solduri de 200.000 de lei. Si noi avem datorii la furnizorul de la care achizitionam energie (...) Suntem pasibili de amenzi. Daca datoriile nu se vor plati, intrerupem definitiv energia electrica", a declarat Florian Flugasin, purtatorul de cuvant al Impact, pentru Ziare.com.

Povestea incurcata cu "taiatul curentului", catalogata de proprietari ca fiind un act de terorizare a locatarilor, vine dupa ce, de o buna bucata de timp, Impact a oprit furnizarea curentului electric pe strazi. Astfel, intr-o bezna totala pe strazi, hotii si-au desfasurat nestingheriti activitatea, numarul furturilor crescand exponential din momentul taierii iluminatului stradal.

Razboiul nervilor dureaza de ani buni

Lupta in privinta furnizarii energiei electrice in cartier, dintre locatari si dezvoltatorul Impact, este crunta si dureaza de ani buni. In momentul in care au achizitionat casele din cartierul rezidential, cumparatorii aveau stipulat in contract ca obiectul achizitiei il constituie "constructiile si retelele aferente conform caracteristicilor tehnice standard".

Aceasta exprimare a fost "tradusa" de dezvoltator, mult dupa semnarea contractelor si achizitia locuintelor, ca fiind doar cele de pe lotul proprietatii si ca nu este vorba despre "vanzarea vreunei cote din retelele de utilitati comune aferente ansamblului".

Pe scurt, proprietarii noilor locuinte s-au trezit peste noapte ca trebuiau sa plateasca, pe langa consumul de energie propriu, taxe pentru iluminatul stradal, facturi care veneau acasa fara ca ei sa fi semnat vreun contract de furnizare energie cu Intact.

De asemenea, spun proprietarii, Intact detine monopolul pe serviciile de utilitati din cartier, sutele de locuitori fiind practic captivi, neputand sa-si schimbe furnizorul si fiind obligati sa accepte preturile si conditiile impuse de constructorul devenit administrator.

Reprezentantii proprietarilor mai sustin ca, intr-un regulament de ordine interioara, Impact se obliga sa predea reteaua electrica la fosta Electrica Muntenia Sud (actuala Enel), iar toate cheltuielile comune, toate contractele cu tertii se vor face prin grija administratorului angajat de Asociatia proprietarilor din ansamblu.

Bete-n roate Asociatiei proprietarilor

Cei care au cumparat o casa in complexul rezidential de lux Azur se confrunta insa cu imposibilitatea de a infiinta o asociatie de proprietari - astfel ca tot dezvoltatorul a infiintat una - iar preturile la utilitati sunt umflate cu cel putin 20%, sustin proprietarii.

Dezvoltatorul imobilar se apara insa, spunand ca nimic din toate acestea nu este ilegal. Este insa o modalitate foarte buna pe care constructorul a gasit-o pentru a putea sa beneficieze, pe termen lung, de sume considerabile colectate lunar.

Interesant mai este faptul ca Impact nu are licenta pentru furnizare si /sau distributia de energie electrica. Cu toate acestea, dezvoltatorul arata ca la consumul de energie electrica, acest cartier se situeaza sub 3 MW, iar furnizarea se poate face fara licenta, conform legislatiei in vigoare.

Proprietarii din cartierul Azur spun ca ei sunt exemplul cel mai bun pentru cum se poate transforma un potop de promisiuni de facilitati intr-un adevarat cosmar.

De la o oferta considerata foarte buna, de case in cartier pazit, cu scoala, gradinita, sala de fitness, paza si spatii verzi, te poti trezi ca nu ai lumina in fata casei si daca vrei sa beneficiezi de conditii de viata decente, la nivelul macar al celor dintr-un vechi cartier bucurestean, trebuie sa scoti sume enorme din buzunar, fiind practic captiv financiar al constructorului.

In plus, utilitatile sunt mai scumpe, si livrate prin intermediari, descopera probleme in administrarea bunurilor si spatiilor comune, iar facilitatile sunt ca si inexistente.

Asadar, cand visati sa va luati o casa noua, mare atentie la ce contracte semnati, la ce servicii vi se ofera, la cat de ferm sunt acestea trecute in contract, caci va puteti trezi fara utilitati si va puteti simti ca un chirias ghinionist, desi ati dat bani buni si ati achitat integral locuinta. (A.B.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#curent oprit cartier Azur, #razboi proprietari dezvoltator Impact, #probleme Impact , #Bucuresti