AFP: Copsa Mica, amenintata de somaj, uita de poluarea din zona

Joi, 05 Februarie 2009, ora 10:26
4043 citiri
AFP: Copsa Mica, amenintata de somaj, uita de poluarea din zona

Desfigurata de anii de poluare, Copsa Mica ar trebui sa se bucure de anuntul inchiderii apropiate a uzinei metalurgice Sometra.

Totusi, localnicii se tem mai mult de spectrul somajului decat de gazele toxice, comenteaza AFP, citat de NewsIn.

"E adevarat ca uzina ne punea in pericol sanatatea, dar macar oamenii aveau de lucru", spune o tanara de 22 de ani, Diana Roman, vanzatoare la taraba. Parerea ei este impartasita de majoritatea locuitorilor din Copsa Mica.

Anuntul intrarii in somaj a 820 din cei 1.050 de angajati ai acestui combinat de tratare a metalelor grele, printre care plumbul si zincul, a dat peste cap complet vietile oamenilor. Pentru ca Sometra, detinuta din 1998 de compania greaca Mytilineos, facea mai mult decat sa asigure locuri de munca.

"Asigura apa curenta, iluminat public, platea pentru cadourile de Craciun ale copiilor si pentru reimpadurirea zonei, considerata cea mai poluata din Europa", a afirmat primarul Tudor Mihalache.

Dintre cele sapte sau opt furnale, cel mai mare avand o inaltime de 325 de metri, doar unul mai degaja dioxid de sulf, insa mirosul otravit se simte inca.

"Trebuia sa veniti cu cativa ani in urma, era ingrozitor. Nu este usor, dar oamenii trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca trebuie sa-si caute alt loc de munca", a declarat primarul, concluzionand ca inchiderea fabricii reprezinta "sfarsitul unui capitol".

Pe dealul cu locuinte modeste construite in anii '80 pentru a gazdui cateva mii de muncitori veniti din toata regiunea, nelinistea predomina printre localnici. "Am muncit acolo 23 de ani si in seara asta o sa aflu daca sunt pe lista celor pusi in somaj", a declarat Maricel Getner, in varsta de 47 de ani.

Pe post de indemnizatii, noii someri vor primi salariile pe sase luni, adica in jur de 1.200 de euro, in functie de vechime. "Dar ce o sa facem dupa ce cheltuim banii astia?", se intreaba Getner, care are acasa cinci copii.

In situatia barbatului se afla majoritatea locuitorilor din Copsa Mica, care se tem pentru ce le rezerva viitorul. <>bLa 72 de ani, Ioan Pipig se considera norocos. "Eu sunt unul dintre putinii pensionari de la Sometra care au ajuns la varsta asta. Cei mai multi mor in patru sau cinci ani dupa ce ies la pensie", a explicat pensionarul.

Vecinul lui, Pavel, spune ca mai ales copiii sunt afectati de emisiile de metale grele. "O familie din patru are cate un copil cu un handicap", spune acesta, in timp ce zeci de pusti alearga tipand si razand in locurile de joaca amenajate intre blocurile recent vopsite in culorii vii. Majoritatea copiilor din Copsa Mica sufera de afectiuni pulmonare, chiar si cei mai mici, cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani.

La cativa kilometri mai incolo, scheletul innegrit al uzinei Carbosin, ale carei emisii au transformat Copsa Mica intr-o adevarata pata neagra pe harta Europei, abia se mai tine pe picioare, abandonat si pradat. La 16 ani de inchidere, un strat gros de funingine acopera in continuare ruinele fabricii care a facut victime in Copsa Mica.

Printre muntii de resturi, Cristi si Ioan, amandoi in jur de 30 de ani, au venit sa caute fier vechi, singura lor sursa de venituri. "Suntem multumiti atunci cand castigam 30 de lei pe zi", spune Ioan, care are la el un enorm ciocan cu care sparge stalpii de beton armat pentru a scoate cele cateva bare de fier.

"Daca Sometra se inchide, in cativa ani o sa fie un mormant de beton ca asta, pentru ca oamenii or sa fie obligati sa faca ce facem noi ca sa traiasca", a prezis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Copsa Mica somaj, #poluare Copsa Mica , #Bucuresti