AFP: Taxa pe fast-food genereaza nemultumiri in Romania

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 20:47
2933 citiri
AFP: Taxa pe fast-food genereaza nemultumiri in Romania

Un proiect guvernamental roman privind introducerea unei taxe pe fast-food in scopul de a combate obezitatea ii nemultumeste pe specialistii din domeniul alimentatiei si genereaza indoieli cu privire la eficienta sa.

Aceasta taxa, in cazul in care va fi adoptata, este foarte rara in Europa. Franta a intentionat sa introduca o astfel de masura in 2008, dar a renuntat, scrie AFP, citata de Mediafax.

"Nu mai putem ramane cu bratele incrucisate. Trebuie sa ii reinvatam pe romani sa se hraneasca in mod corect", a declarat secretarul de stat pentru Sanatatate, medicul Adrian Streinu-Cercel, aparand acest proiect cu ocazia unei dezbateri publice care avut loc in aceasta saptamana.

Aceasta este insa o misiune dificila intr-o tara cunoscuta pentru mesele copioase, adeseori cu mancaruri destul de grase si care includ invariabil carne de porc.

"Romanii mananca prost pentru ca sunt saraci", explica Dragos Frumosu, presedinte al sindicatului industriei alimentare.

In opinia lui, taxarea hamburgerilor, a chipsurilor sau a produselor de patiserie nu face decat sa determine oamenii sa se indrepte catre alte produse ieftine, "si mai putin sanatoase, fabricate in conditii insalubre".

"Orice masura restrictiva poate avea un efect contrar daca nu este insotita de o campanie de educatie. Este ca fructul interzis", a declarat pentru AFP directorul Institutului de cercetari alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

Sindicatele evoca deja cresteri ale preturilor de pana la 20 la suta si disponibilizarea a 35.000 de persoane.

Expertii amintesc ca initiative similare s-au soldat cu un esec in trecut. O "taxa pe viciu" a privat bugetul public de 375 de milioane de euro dupa o explozie a pietei negre a bauturilor alcoolice, mai ieftine si netaxabile, si privilegiata astfel de consumatori.

"Taxa pe viciu a fost foarte prost primita de UE", subliniaza Dan Schwartz, expert fiscal si membru al Camerei de comert romano-americane, care precizeaza ca domeniul taxelor este reglementat strict de Bruxelles.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#taxa fast food, #taxa bauturi racoritoare , #Bucuresti