Agrostar: Scumpirea gazelor va majora cu 30% pretul alimentelor

Miercuri, 23 Ianuarie 2008, ora 12:46
888 citiri
Agrostar: Scumpirea gazelor va majora cu 30% pretul alimentelor

Pretul alimentelor s-ar putea majora cu 30%, desi procentul de scumpire preconizat era de 12%, daca pretul la gaze se va scumpi cu 10% in primul trimestru al anului 2008, a anuntat, miercuri, presedintele Agrostrar, Stefan Niculae, relateaza NewsIn.

Potrvit presedintelui Agrostar, painea se va scumpi cu pana la 40 % in primul trimestru al anului 2008, din cauza scumpirii gazelor si costurilor materiei prime. Mai mult, pe langa majorarea pretului la gaze din cauza deprecierii leului, s-ar putea scumpi si produsele din import cu pana la 30%.

"80 % din fructe si legume sunt din import si din cauza deprecierii leului se vor scumpi cu 30-40%, iar carnea de porc, 80% din import, se va scumpi cu 15 %", a anuntat presedintele Agrostar.

Surse din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), au declarat, marti, ca pretul gazelor va creste cu mai putin de 10%, iar decizia va fi luata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) in cursul acestei saptamani pentru a putea intra in vigoare la inceputul lunii februarie.

In primul trimestru ar putea avea loc o crestere de putin peste 6%, dar sub 10% a pretului la gaze, a anuntat, tot marti, Distrigaz Sud, unul dintre distribuitorii de gaze care a cerut scumpirea gazelor.

Potrivit conducerii Distrigaz Sud, in cazul in care noile tarife la gaze nu vor fi publicate de la 1 februarie in Monitorul Oficial, prejudiciul adus societatii va fi de 1,5 milioane lei/zi. Si reprezentantii distribuitorului E.ON Gaz declarau in decembrie 2007 ca gazele ar trebui sa sufere o scumpire de 10%.

Potrivit declaratiilor presedintelui Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu, pretul laptelui se va majora in primul trimestru din 2008 cu aproximativ 10% din cauza costurilor de modernizare la care au fost obligati fermierii si procesatorii, dar si din cauza secetei din 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Este o dilemă cu care majoritatea oamenilor s-au confruntat: care alimente rămase de la o masă sunt sigure pentru a fi reîncălzite și care nu sunt. Orezul a fost în atenția publicului...
Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
În magazinele și tarabele din România pot exista o mulțime de capcane pentru cumpărători: pentru a nu face „risipă", unii comercianți expun produse din carne alterată. Un expert...
#gaze, #alimente, #scumpire, #majorare, #Agrostar , #Bucuresti