Alba-neagra cu apa de la robinet. Apa Nova insista ca nu e niciun pericol: Nu stim pe ce se bazeaza Ministerul Sanatatii

Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 11:50
3379 citiri
Alba-neagra cu apa de la robinet. Apa Nova insista ca nu e niciun pericol: Nu stim pe ce se bazeaza Ministerul Sanatatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Apa Nova da din nou asigurari ca apa de la robinet din Capitala este potabila si nu exista niciun pericol pentru populatie. Directorul general adjunct al institutiei, Mihai Savin, a declarat ca bucurestenii pot folosi apa cu incredere pentru ca doza de clor din ea nu depaseste pragul maxim admis.

Intrebat de ce Ministerul Sanatatii a transmis, miercuri seara, ca apa de la robinet ar trebui evitata, cel putin pentru moment, in unele sectoare, pentru ca nivelul de clor a depasit limita legala, Mihai Savin a spus ca nu stie pe ce se bazeaza ministerul.

"Rezultatele probelor efectuate in zilele de 29, 30 si 31 ianuarie nu indica depasiri ale cantitatii de clor, am toate analizele. A existat o depasire pe raul Arges a indicatorului de amoniu, masura cea mai urgenta si rapida a fost cresterea de clor, dar nu peste dozele admise de lege.

Aceasta doza crescuta a dat un miros de clor, in anumite puncte din sectorul 6. Ulterior, in secunda 2, am trecut la alimentarea orasului Bucuresti preponderent din Dambovita, am atenuat orice alta posibla poluare a surselor de apa din Arges.

Monitorizam incontinuu tot ce se intampla in reteaua de distributie, apa este potabila. Nu stiu pe ce se bazeaza Ministerul Sanatatii, nu am primit nicio notificare legata de o eventuala problema in reteau de distributie, noi tot ce facem facem cu profesionalism. Nu exista niciun pericol pentru populatie", a subliniat Mihai Savin.

Directorul general adjunct al Apa Nova a precizat ca doza de clor aflata in apa in alte tari este mult mai mare decat cea inregistrata in aceste zile in Bucuresti. Totodata, a spus el, este de preferat sa existe mai mult clor in apa decat bacterii.

"Variatiile parametrilor de clor sunt intre limita minima si maxima. Cand ajunge aproape de zona maxima apare mirosul. Nu s-a depasit valoarea de 0.40 mg/l. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda utilizarea de clor pana la 1 mg pe litru pentru tratarea apei.

Preferam sa nu avem bacterii in apa decat un mic miros de clor. Pana si OMS recomanda tratarea cu clor a apei. In SUA doza de clor permisa este de 4 mg de clor pe litru. Apa din Bucuresti este buna de folosit si nu exista niciun pericol pentru sanatatea publica", a adaugat Mihai Savin.

Amintim ca, Ministerul Sanatatii a transmis miercuri seara un comunicat in care precizeaza ca a testat calitatea apei din Bucuresti, in urma sesizarilor primite privind mirosul si gustul de clor, iar primele rezultate confirma ca nivelul de clor a depasit limita legala si apa de la robinet ar trebui evitata, cel putin pentru moment, in unele sectoare.

"Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care in cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada", se arata in comunicat.

Desi valorile descoperite de analizele partiale nu arata un pericol pentru sanatatea populatiei, iar acestea se bazeaza doar pe probe luate din sectoarele 5 si 6 ale Bucurestiului, in vreme ce in sectorul 3, de exemplu, nu au fost gasite asemenea nereguli, Ministerul Sanatatii recomanda bucurestenilor sa nu mai foloseasca apa de la robinet, pana la aflarea rezultatelor finale ale analizelor.

Avertizarea privind calitatea apei potabile din Bucuresti a fost emisa de Ministerul Sanatatii la aproape 8 ore dupa ce ApaNova, furnizorul de apa al Bucurestiului, a anuntat ca nu este nicio problema, asta dupa ce cu si mai multe ore bune inainte a circulat printre bucuresteni un mesaj care avertiza ca apa este plina de clor din cauza poluarii recente si ca nu ar trebui bauta.

Apa Nova insista ca apa din Bucuresti este buna de baut: Cum arata rezultatele din ultimele ore

Firea, in razboi cu Ministerul Sanatatii dupa scandalul apei: Cei care raspandesc informatii false pot raspunde penal

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#apa clor Bucuresti , #Bucuresti