Angajatii din administratia locala vor majorari salariale de 11% si ameninta cu proteste

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 12:34
849 citiri
Angajatii din administratia locala vor majorari salariale de 11% si ameninta cu proteste

Angajatii din administratia publica locala se pregatesc de actiuni de protest, principalele revendicari fiind majorarea slariilor cu 11%, intr-o singura transa, din ianuarie, si adoptarea legii salarizarii, a declarat, joi, liderul sindical Razvan Bordeanu.

Biroul executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala (FNSAL) a stabilit declansarea conflictului de munca la nivel national, saptamana viitoare urmand sa fie stabilit calendarul actiunilor de protest, a spus pesedintele organizatiei, Razvan Bordeanu.

Salariatii din administratia locala sunt nemultumiti ca Guvernul a propus o majorare a salariilor in 2008 in doua transe, respectiv cu 4,5%, in aprilie, si cu 9,1%, in octombrie. Sindicalistii cer o majorare de 11%, intr-o singura transa, de la 1 ianuarie.

Bordeanu a explicat ca o alta nemultumire a salariatilor este si "trenarea" adoptarii unei legi unice de salarizare a functionarilor publici, ceea ce duce la diferente salariale intre angajati. "Legea sistemului unic de salarizare este o prioritate, pe care Comisia Europeana a cerut sa fie rezolvata cat mai curand, si pentru care Romania are stegulet rosu de la Bruxelles.

Guvernul a comandat un studiu care a costat 400.000 euro, bani imprumutati de la Banca Mondiala, pe baza caruia trebuia elaborat un proiect de lege", a explicat Bordeanu, citat de NewsIn.

Potrivit liderului sindical, guvernul ajunsese anul trecut la varianta de lucru cu numarul 42 a proiectului de lege, care insa a fost abandonat. Sindicalistii doresc, de asemenea, reorganizarea grilelor de salarizare, astfel incat salariatii cu vechime sa primeasca venituri mai mari, in conditiile in care, in prezent exista angajati care, "dupa o viata de munca", primesc 540 de lei. Bordeanu a precizat ca salariul mediu net in administratia locala este de 650 de lei, dar "sunt diferente enorme" intre angajati, in functie de grilele dupa care sunt salarizati.

Guvernul a decis, miercuri, ca salariile bugetarilor sa creasca in 2008 in doua etape - in aprilie si octombrie - cuantumul cresterilor salariale urmand sa fie aprobat diferentiat, pentru fiecare sector de activitate in parte, dupa finalizarea negocierilor cu sindicatele.

Potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, guvernul a discutat miercuri "de principiu" despre majorarile salariale, avand in vedere ca negocierile cu sindicatele din educatie si sanatate nu s-au finalizat. El a precizat ca in sedinta de Guvern a fost acordat doar un mandat de negociere ministrilor.

Premierul Tariceanu a declarat, totodata, ca majorarea va fi peste media salariala a personalului bugetar pentru angajatii din sanatate si din educatie, iar alte categorii de bugetari, cum sunt diplomatii, nu vor beneficia de majorari salariale. Tariceanu a precizat ca majorarile salariale se vor incadra insa in limitele impuse de bugetul pe 2008, aprobat de Parlament.

Atenționare de călătorie pentru români. Zborurile într-o țară europeană, anulate din cauza unei greve
Atenționare de călătorie pentru români. Zborurile într-o țară europeană, anulate din cauza unei greve
MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franța că sindicatul principal al controlorilor de trafic aerian, SNCTA, susţinut de...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#functionari, #publici, #greva , #Bucuresti