AP: Palatul Parlamentului din Bucuresti, simbol stalinist si atractie turistica

Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 10:43
5369 citiri
AP: Palatul Parlamentului din Bucuresti, simbol stalinist si atractie turistica

Agentia de stiri Associated Press a dedicat un articol descrierii Palatului Parlamentului din Bucuresti, despre care spune ca atrage numerosi turisti datorita dimensiunilor sale impresionante.

La 23 de ani dupa prabusirea comunismului, Palatul Parlamentului, "un urias simbol stalinist" si cea mai concreta mostenire a fostului dictator Nicolae Ceausescu, a devenit o importanta atractie turistica, noteaza Associated Press.

In timp ce ramane unul dintre cele mai controversate proiecte ale dictaturii ceausiste, cladirea este vizitata de zeci de mii de romani si straini in fiecare an.

Palatul, atat de mare incat poate fi vazut din spatiu, si-a deschis portile la inceputul anului 1990, cand romanii se aflau inca sub trauma comunismului, si este a doua cea mai mare cladire administrativa dupa Pentagon, intinzandu-se pe o suprafata de 350.000 de metri patrati.

Palatul gazduieste nunti, baluri, filme si prezentari de moda, iar, in trecut, Michael Jackson a facut o demonstratie a celebrului dans "moonwalked" in fata cladirii, la finalul unei conferinte de presa. Actorul american Ethan Hawke a organizat aici un bal de caritate pentru a strange fonduri pentru copiii din medii dezavantajate.

Printre politicienii importanti care au vizitat Palatul Parlamentului se numara fostul presedinte american George Bush, presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel, aminteste AP.

De asemenea, publicatia noteaza ca regele Mihai a sustinut primul discurs in Parlament din ultimele sase decenii, cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, cerandu-le romanilor sa continue sa construiasca democratia.

Constructia grandiosului proiect a demarat la inceputul anilor 1980. In acest scop au fost demolate aproximativ 9.000 de case, locuitorii avand doar cateva zile la dispozitie pentru a le evacua.

Ceausescu a conceput palatul pentru a gazdui Guvernul si Parlamentul dupa cutremurul devastator din 1977. "Fiul semianalfabet al unui taran, Ceausescu, a fost cu siguranta ambitios", considera jurnalistii de la AP, argumentand prin dorinta acestuia ca noua cladire sa reziste oricarui cutremur si sa dainue 500 de ani.

Un milion de romani, inclusiv soldati, au fost recrutati in procesul istovitor de constructie. Anca Petrescu, numita arhitect sef al proiectului in 1978, isi aminteste ca Ceasusescu a observat in timpul unei vizite ca florile decorative de pe coloane nu sunt egale. Membrii anturajului sau l-au asigurat ca acestea sunt egale, dar Ceausescu a cerut masurarea lor, reiesind ca o floare era cu jumatate de centimetru mai scurta decat cealalta, povesteste arhitecta.

Desi Petrescu insista ca a fost inspirata de Palatul Buckingham si de Versailles, AP precizeaza ca Ceausescu a trimis arhitecti la studii in capitala Coreei de Nord, in urma unei vizite din 1971.

Oricum, turistii sunt mai impresionati de dimensiunea constructiei, mai degraba decat de frumusetea arhitecturala.

"Interiorul este fabulos. Nici nu va imaginati cat de imense sunt camerele, exista marmura peste tot, mobila decorativa, este cu adevarat o cladire incredibila. Nu cred ca este frumoasa in mod special, dar este mare, este impresionanta", a spus Dean Edgar, un om de afaceri din Marea Britanie.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Palatul Parlamentului presa straina, #cladire Parlament atractie turistica , #Bucuresti