Arhitectul-sef al Capitalei, despre gravele probleme ale Bucurestiului

Marti, 28 Mai 2013, ora 22:46
2878 citiri
Arhitectul-sef al Capitalei, despre gravele probleme ale Bucurestiului
Foto: Ziarul Financiar

Arhitectul-sef al Bucurestiului, Gheorghe Patrascu, considera ca marea problema in a promova o dezvoltare durabila a oraselor este cea politica, pentru ca politicul a ramas fara structura tehnica necesara, care sa asigure politicului decizii corecte.

"Ceea ce s-a intamplat aberant in vremea lui Ceausescu a plecat din zona politicului. Acum avem o administratie slabita, necapabila sa faca fata provocarilor. Problemele dezvoltarii urbane sunt foarte grave. Nu am reglementat, pana in prezent, in Romania, problema servitutii urbanistice - proprietar. 97% din fondul de locuit din Romania este privat, in prezent. Ce poate face primaria in aceste conditii in a apara patrimoniul", a spus Patrascu.

Arhitectul sef al Capitalei a aratat ca obiectivul cel mai important al orasului Bucuresti este revizuirea planului de urbanism si ca s-a facut auditul pana la orizontul anilor 2030.

TV Ziare.com - Arhitectul Capitalei: Bucurestiul va fi o capitala europeana in 20 de ani

"Dezvoltarea orasului s-a facut mai putin controlat, dar in marea majoritate planul de urbanism din anul 2000 a fost in mare parte respectat. Ansamblurile gen dormitor s-au pastrat, dar terenurile istorice s-au pierdut. Se discuta acum de zona metropolitana, se discuta de regionalizare", a aratat Gheorghe Patrascu.

"Cea mai buna regionalizare pentru Bucuresti ar fi inglobarea judetului Giurgiu, Calarasi si bineinteles Ilfov. Ar trebui sa se inteleaga la nivel guvernamental ca secolul 21 va fi epoca marilor aglomerari si, pana la urma, aici se produce PIB-ul. Bucurestiul are 24 la suta din PIB-ul Romaniei", a adaugat acesta.

El a reamintit ca infrastructura de transport ramane o mare problema pentru Bucuresti, iar pentru aceasta a fost elaborat un plan integrat.

"Exista o strategie de dezvoltare urbana pentru zona centrala si ne-am axat pe aceasta, pentru ca competenta primariei Generale se rezuma la aceasta zona. Unul din obiectivele acestui plan este de a reface legatura dintre nord si sud din punctul de vedere al pietonului si al ciclistului. Un studiu privind conceptul Planului Integrat pentru Bucuresti arata ca autoturismul in zona centrala reprezinta 20 la suta din mijloacele de transport, iar restul este transport public si metrou", a spus arhitectul.

Arhitectul sef al Capitalei la TV Ziare.com: Arhitectura, intre interesele politice si urbanism

Patrascu a explicat ca, in cadrul Planului Integrat, malul Dambovitei ar putea capata aspect de promenada, iar arterele auto ar putea fi ingustate pentru a face piste pentru biciclisti.

"In strategie sunt incluse peste 100 de proiecte, pentru recuperarea spatiilor publice in marile piete ale Bucurestiului, Unirii, Piata Palatului, Universitatii. Amintesc si inelul median in lungime de 48 de kilometri, care va fi o cale de acces, dar nu va fi clasificata ca fiind o autostrada clasica si nici o autostrada urbana", a subliniat arhitectul-sef al Capitalei.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#dezvoltare durabila Bucuresti, #probleme Bucuresti, #probleme infrastructura Bucuresti, #proiecte Bucuresti , #Bucuresti