Armata romana a trecut din nou pe sub Arcul de Triumf - repetitie pentru Ziua Nationala

Duminica, 27 Noiembrie 2016, ora 10:08
7758 citiri
Armata romana a trecut din nou pe sub Arcul de Triumf - repetitie pentru Ziua Nationala
Foto: Facebook / Fortele Terestre Romane

Peste 3.000 de militari si specialisti din MAPN, MAI si SRI alaturi de peste 250 de vehicule militare si 50 de aeronave au participat, duminica, la repetitia generala pentru parada de Ziua Nationala, care va fi organizata din nou la Arcul de Triumf, dupa ce in ultimii doi ani ceremoniile au fost mutate in Piata Constitutiei din cauza lucrarilor.

Pentru prima data vor putea fi vazute de public avioanele supersonice F-16 zburand la joasa altitudine.

La parada participa si militari din state partenere precum Marea Britanie, Italia, Germania, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania si Statele Unite ale Americii.

Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de parada, organizate pe detasamente, cu trupe si tehnica ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si ale Serviciului Roman de Informatii.

De asemenea, participa la parada de 1 Decembrie Asociatia Traditia Militara, membra a Uniunii Europene a Asociatiilor Istorico-Militare.

In acest an nu mai participa Politia Locala, Serviciul de Protectie si Paza si Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Primul detasament care defileaza sub Arcul de Triumf este format din militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie "Calugareni". Militarii vor avea o uniforma inovatoare, impermeabila si, in acelasi timp, resiztenta la foc. Echipamentul a fost gandit la Institutul de Cercetare al Armatei si testat impreuna cu militarii Fortelor pentru Operatii Speciale pentru ca, in 2017, sa intre in echiparea militarilor romani.

Un moment emotionant al paradei va fi defilarea militarilor romani raniti in teatrele de operatii din strainatate. Detasamentul va fi condus de colonelul Augustin Pegulescu, care a indeplinit misiuni in Albania, Irak si Afganistan. Pe 9 ianuarie 2009, a fost ranit in desertul afgan, in urma deflagratiei unui dispozitiv exploziv improvizat.

O premiera pentru parada din acest an este si participarea noilor aeronave supersonice F-16 Fighting Falcon dupa ce primele sase aparate de zbor au intrat recent in dotarea Fortelor Aeriene. Lotul complet de 12 aeronave plus pregatirea pilotilor si tehnicienilor au costat aproape 630 de milioane de euro.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#parada 1 Decembrie, #parada militara Arcul Triumf , #Bucuresti