Bazac: Cerem o modalitate transparenta de calculare a preturilor la medicamente

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 17:47
1479 citiri
Bazac: Cerem o modalitate transparenta de calculare a preturilor la medicamente

Ministrul Sanatatii Ion Bazac a declarat ca se fac eforturi pentru introducerea unei metode transparente de calculare a preturilor la medicamente.

Bazac a adaugat ca in urma discutiilor cu producatorii s-a convenit ca acestia sa declare pe proprie raspundere ca au ales pretul cel mai mic dintre cele afisate de cele 12 tari luate ca etalon din UE.

"Au fost apreciate trei puncte de vedere: totala transparenta pe care o are in acest moment modalitatea de calculare a pretului la medicamente, daca ne raportam la moneda, prioritatea normelor din UE, modalitatea eficienta de calcul al pretului medicamentelor prin corelarea cu valoarea euro", a adaugat Bazac.

Intrebat daca noua modalitate de calcul a pretului medicamentelor, care se face prin raportarea la un curs valutar de 4 auro spre deosebire de 3,63 cat era pretul CIP nu va duce la o crestere a pretului medicamentelor, ministrul Sanatatii a declarat ca preturile nu vor creste, deoarece preturile CIP erau calculate in lei si pe o baza cu totul diferita.

"Producatorii vor fi obligati sa dea pretul cel mai mic, am gasit o varianta care este validata. Producatorii vor da o declaratie pe proprie raspundere ca pretul este minim, comparat cu cele 12 tari ce servesc drept etalon", a precizat Bazac.

"Pretul va fi public, va fi pus pe site si va fi supus unei analize a Ministerului Sanatatii. Acesta va putea fi contestat, iar daca se considera ca producatorul nu a aplicat cel mai mic pret masura va fi scoaterea de pe lista de compensare timp de un an de zile", potrivit ministrului.

Pretul medicamentelor va fi mai mic cu 10%

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat ca preturile medicamentelor compensate vor fi mai mici cu aproximativ 10%, de la 1 februarie, deoarece la recalculare se va tine cont de cel mai mic pret CIP din 12 tari europene.

Presedintele Asciatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, Viorel Vasile, a precizat, la randul sau, ca in aproximativ o luna si jumatate, preturile medicamentelor ar putea sa scada, dupa intrarea in vigoarea a ordinului de ministru (al carui proiect se afla in dezbatere publica) prin care se stabileste pentru un medicament, cel mai mic pret din 12 tari membre UE.

Potrivit proiectului de ordin al ministrului Sanatatii privind Normele de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, aflat in dezbare publica, "Pretul de producator este propus de detinatorul APP (autorizatia de punere pe piata, n.r.) sau reprezentant in lei.

Pretul trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din lista tarilor cu care se efectueaza comparatia". Tarile UE cuprinse in lista sunt Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.

Distribuitorii de medicamente au afirmat la inceputul acestui an ca folosesc stocurile achizitionate in luna noiembrie dupa recalcularea preturilor medicamentelor, importul de noi medicamente putand aduce pierderi mari companiilor in domeniu din cauza deprecierii importante a leului fata de euro.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a sustinut in repetate randuri ca, dupa ce va fi stabilit bugetul alocat Sanatatii pentru anul 2009, va incerca sa rezolve problema distribuitorilor prin aplicarea unei metode de calculare a medicamentelor in lei si nu raportat la cursul valutar.

Tot Bazac a anuntat, pe 14 ianuarie, ca pensionarii care beneficiaza de un venit mai mic de 600 de lei vor putea cumpara medicamente compensate in proportie de 90% din pretul de referinta, in limita unui plafon lunar de 100 de lei de persoana.

In urma numeroaselor negocieri cu fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, distribuitorii au obtinut, in luna noiembrie, recalcularea preturilor medicamentelor de pe lista de compensate si gratuite la cursul de 3,63 pentru un euro.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#modalitate transparenta, #calcul pret medicamente , #Bucuresti