BBC: Orfanii si batranii Romaniei, la 20 de ani de la Revolutie

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 21:44
4366 citiri
BBC: Orfanii si batranii Romaniei, la 20 de ani de la Revolutie
Foto: The Guardian

Orfanii din institutiile din Romania sunt in continuare supusi la abuzuri si sunt tinuti in conditii ingrozitoare, la 20 de ani dupa Revolutie si caderea regimului ceausist, arata o ancheta a jurnalistilor de la BBC.

La centrul pentru recuperare si reabilitate din Carpenis, "mirosul de transpiratie si urina umple aerul", de cum ingrijitorul deschide usa. Zece persoane sunt inghesuite in camera si zac legate de pat, pe saltele care putrezesc, in propriile fecale, unii cate doi in pat, arata jurnalistii de la BBC.

Angajatii centrului nu stiu cati ani au copiii nou-veniti: cred ca au 18 ani, insa acestia par mult mai tineri. Unul dintre baieti este extrem de slab. Angajatii spun ca nu stiu nimic despre el: nu poate sa vorbeasca si se crede ca are hepatita, insa nu au cum sa afle.

Alta fetita, venita de curand, are taieturi adanci la cap. Ca si alti copii institutionalizati inca de la nastere, se automutileaza si se leagana violent inainte si inapoi.

Nici la azilele de batrani situatie nu e mai buna. Un centru are zeci de camere, unde sunt cazati si 160 de adulti cu varste de pana la 80 de ani. Cei de la BBC spun ca este situat la 32 de kilometri de Capitala, unde in pietele principale neoanele fac reclama celor mai importante marci din Occident. Este o dovada a cat de departe a ajuns Romania dupa caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, care a falimentat tara. "Insa nu toata lumea a avut parte de schimbare in ultimii 20 de ani", scriu jurnalistii BBC.

In satul Bolintin, tot langa Capitala, o singura asistenta si sase infirmieri au grija de peste 100 de pacienti (nu stiu exact cati sunt). Intr-o cabana de lemn, separata de cladirea principala, 15 persoane cu dizabilitati sunt asezate pe scaune, imbracate in haine subtiri, fara pantofi, iar la picioare au simptome de cangrena.

Supraaglomerarea si lipsa serviciilor sanitare, cele mai mari probleme

Georgiana Pascu, de la Centrul pentru Resurse Juridice, recunoaste ca exista inca destule probleme in cele 150 de institutii in care sunt ingrijiti adultii.

"Institutiile sunt supraaglomerate, nu exista acces la tratament medical, acces la medici si asistenti sociali. Am intalnit unele institutii, anul acesta, unde se incalca drepturile omului. Cu putin ajutor, acesti oameni ar putea sa traiasca in comunitate", spune Pascu.

Si in centrul de la Ganesti, jurnalistii au dat peste cazuri demne de mila: exista un singur ingrijitor la 40 de pacienti, iar 160 de persoane impart 140 de paturi.

Majoritatea angajatilor din centre au grija de pacienti, insa conditiile fac ca standardele sa fie extrem de scazute. Majoritatea pacientilor stau in pat ziua si par sa fie sedati, una dintre fete fiind legata de pat cu propria-i haina.

"Nu sunt surprins, avand in vedere trecutul Romaniei in domeniu, insa sunt oripilat (...). Am discutat cu oficiali guvernamentali, am discutat cu cei de la Uniunea Europeana. Au promis ca vor pune capat abuzurilor si nu s-au tinut de promisiuni. Conditiile sunt exact asa cum erau acum cinci-zece ani. Au facut ceea ce trebuia pentru a intra in UE, insa abuzuri inca exista", a declarat Eric Rosenthal, consilier in cadrul administratiei americane.

Romania a primit 100 de milioane de euro, din 1990, pentru a imbunatati conditiile din orfelinate. Autoritatile romane au anuntat, in raspuns la ancheta jurnalistilor de la BBC, ca orfelinatele prezentate nu reprezinta situatia din intreaga tara.

"Autoritatile romane continua reforma in domeniu si protejeaza copiii cu dizabilitati si risc social prin implementarea unor politici proactive si bune practici", se arata intr-o declaratie a autoritatilor, ce adauga ca doua dintre institutiile vizitate de jurnalisti se vor inchide in urmatorii trei ani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#orfani batrani Romania, #BBC orfani Romania, #ancheta orfelinate Romania , #Bucuresti